Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (10. 5. 2006)

10. 5. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si spolu vypálíme CD v příkazové řádce, zapřáhneme nVidii do renderingu a ukážeme si zase jednoho Direct connect klienta. Dále se podíváme na jeden zajímavý program na práci s titulky a ukážeme si jeden (ne)známý nejen DVB-T přehrávač.

CDW

CDW je svým způsobem zajímavý vypalovací program, nebo přesněji spíše frontend pro cdrecord a mkisofs. Z použitých nástrojů vyplývá i omezení a k DVD se bohužel nehlásí, a tak např. pro k3b asi velkou konkurencí nebude, ale na druhou stranu se může hodit tam, kde třeba zmiňované K3b nemůže a to je textová konzola.

Program CDW si sice rozumí i s GTK, ale mnohem zajímavější asi bude ncurses, což z něj dělá příjemné udělátko pro již zmiňovanou textovou konzolu. Obsluhovat cdrecord a mkisofs je sice relativně snadné, ale když je souborů více a ještě rozházených po různých částech disku, bude tohle asi pohodlnější varianta. Kromě souborů z disku program nabízí možnost výroby ISO obrazu, smazání CD RW nebo vypálení AudioCD. Rovněž je zde možnost vytvořit kopii CD a zde CDW při načítání nevadilo ani zapomenuté DVD v mechanice. Jestli by jej opatchovaný cdrecord dokázal i vypálit, jsem již nezkoušel.

CDW

NVIDIA Gelato

Za zmínku stojí rovněž renderovací software nVidia Gelato, který společnost nVidia uvolnila v základní verzi zdarma pro Linux i Windows. Patrně jste si v názvu všimli firmy, která je známá spíše jako výrobce grafických karet a o grafické karty půjde i zde. Gelato totiž do počítání zapřahá GPU grafické karty, a tak to bude chtít minimálně GeForce 5200 nebo Quadro FX.

S dalšími esy v rukávu to je u verze zdarma slabší, budete se muset spokojit s 32b verzí a na více vláken nebo i spoupracujících počítačů v síti můžete zapomenout. Kompletní rozdíl mezi verzi zdarma a PRO verzí za 1500 $ je uveden na webu Gelata. Pokud si budete chtít zkusit Galeto sami zapřáhnout, k dispozici jsou příklady, jak toho docílit v C++ nebo Pythonu. Jestli jste jen zvědaví, co to dokáže, doporučuji ukázkovou galerii.

DC#

Pokud patříte mezi ty, co za ideální zdroj snad úplně všeho považují p2p sítě, tak bych měl pro vás dalšího klienta, tentokráte pro u nás dosti populární Direct connect. Když jsme u názvu, tak ono „#“ také neznamená nic jiného něž mono a GUI v GTK#.

Co se funkční výbavy týče, tak DC# mi nabídl přesně to, co jsem od aplikace tohoto typu očekával, tedy sdílení, vyhledávání, stahování a nějaký ten pokec s ostatními účastníky hubu. Na stránkách projektu je uvedeno, že se zatím jedná o ranou vývojovou verzi, ale při obvyklém „předsklizňovém oťukávání” se choval velmi dobře a možná mu zatím chybí spíš implementace nějakých dalších funkcí. Ať už tak či onak, hlášení chybiček vývoji jistě pomůže.

A k p2p ještě jedno upozornění. Už i k nám dorazily jasné symboly, že digitální anarchie není žádoucí, takže buďte obezřetní, k čemu p2p používáte.

DC#

SubTimer

SubTimer je program na editaci a výrobu titulků k filmovým materiálům. Poradí si sice jen s titulky v .srt, .ssa a .txt na vstupu i výstupu a na nějaké konverze snímků na čas, změnu rychlosti a podobně také můžete zapomenout, ale i tak mne program zaujal hned na první pohled.

Na rozdíl od většiny ostatních totiž pracuje i se zvukovou stopou, takže pěkně názorně slyšíte a na obrazovce i vidíte, ve které fázi je titulek zobrazen a lze jej tak i snadno poopravit či teprve vytvořit. Jistou vadou na kráse je skutečnost, že zvukovou stopu je nejprve potřeba dostat do formátu Ogg Vorbis. Nic jiného totiž SubTimer nepřelouská. Zejména vstupní a výstupní formáty jsou velkou slabinou SubTimeru, ale pokud něco děláte od píky, zvuk by mohl být neodmyslitelným pomocníkem.

SubTimer

gxine

Příznivci desktopu s ozubeným kolem ve znaku mají na digitální televizní vysílání šikovného pomocníka v podobě programu Kaffeine případně Klear. Pokud preferujete spíše GTK, tak je to na první pohled slabší, ale zdání klame.

root_podpora

Je zde xine, které sice GTK není, ale gxine již ano. Za GTK maskou se tak skrývá plná výbava xine, které si z DVB-T poradí velmi dobře. Krom běžných funkcí na sledování digitální TV máte k dispozici i její záznam, a nejen to. Gxine si samozřejmě poradí i s většinou multimediálních formátů, DVD včetně menu a streamovanými mé­dii.

gxine

Proudový kapacitátor

Typická *nixová blbinka se mi tentokráte úspěšně vyhnula, ale pokud patříte mezi příznivce dnes již legendární trilogie Návrat do budoucnosti, měl bych pro vás alespoň náplast ve formě proudového kapacítátoru, který v tomto filmu umožňoval cesty časem. Sice si s ním asi moc nezcestujete, ale i tak je to krásná ukázka toho, co všechno lze najít v internetových aukcích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku