Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (10. 8. 2005)

10. 8. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Tento týden se podíváme na web server na CD, na to, jak přidat kontrolní soubor na CD/DVD, šifrovat zálohy, řešit Sudoku, získat data z BIOSu o základní desce, a představíme si velmi malý NAS.

To nám to open source jde pěkně kupředu. V květnu jsem zde upozorňoval na Stunnix Perl Web Server, což je web server plus PHP, PERL a MySQL spustitelný z CD. Takže můžete na CD distribuovat nejenom statické prezentace, ale i dynamické stránky. Jedinou vadou na kráse byly licenční poplatky. Uplynuly tři měsíce a máme zde CD_Server (2.0 BETA 6), který dělá to samé, ale zadarmo.

Při ukládání dat na CD nebo DVD je noční můrou každého nečitelné poškrábané médium. Ochranou proti poškrábanému médiu může být i DVdisaster (0.63). Tento program vytvoří ECC kódy pro data a uloží je spolu s daty na médium. Pokud dojde k poškození média, pokusí se s pomocí těchto kódů obnovit původní data. Možnost redundance (tj. velikost souboru s ECC kódy) je nastavitelná. Standardně zabírá 15 % původních dat; s tímto nastavením se například podařilo kompletně obnovit DVD nošené bez obalu se 135 000 nečitelnými sektory. Pokud disk stejně nezaplníte celý (což většinou nezaplníte), tak vás tento způsob ochrany nebude stát ani korunu navíc. Na druhou stranu nezapomínejte, že proti kompletně špatnému médiu (zlomené, špatné barvivo) vás ani tento program neochrání.

Pokud outsourcujete zálohování dat, tak buď důvěřujete dané firmě, že data nezneužije, a nebo jste paranoidní (tj. běžný sysadmin) a data šifrujete. Pokud ovšem chcete obnovit jeden soubor, musíte stáhnout celou zálohu, rozšifrujete ji a poté si vytáhnete ten jeden soubor. Trochu zdlouhavé. Cryptosync (0.2) naproti tomu nejdříve soubory zašifruje a uloží je na jiné místo (lokální, což je trochu nevýhoda), a teprve potom tyto soubory rsyncnete na vzdálený počítač. Při obnově si tak můžete stáhnout pomocí rsync jenom ten jeden soubor a teprve potom rozšifrovat.

V poslední době se k nám dostala nová hra Sudoku – jedná se o vlastně o křížovku, ale používají se pouze písmena a v každém řádku, sloupci a čtverci 3*3 musí být použity všechny cifry (0 se neopužívá). Pokud neradi používáte gumu (napoprvé to asi nedáte), zkuste Sudoku vyplňovat na obrazovce. Kat's Sudoku (0.0.1) vám zobrazí hrací pole a v každém políčku máte všechny cifry, když jednu vyberete, program ji odstraní z nabídky ostatních políček v příslušném sloupci, řádku a čtverci. Jiná logika tam není, takže program za vás hru nevyřeší (na to je třeba Sudoku Solver (0.2)). A abyste to neměli moc jednoduché, nemáte ani možnost kroku zpět, a pokud něco zkazíte, musíte začít znovu.

Zajímavým programem je NASLite, což je minimalistický OS založený na Linuxu, který poskytuje NAS (Network Attached Storage). Přístup k souborům umožňuje přes Sambu, FTP nebo NFS. Ve verzi zdarma můžete přistupovat jenom přes jeden z uvedených protokolů. Pokud si zaplatíte za NASLite+, můžete přistupovat přes všechny protokoly najednou a navíc ještě přes HTTP. Proč ale o tom mluvím, když tohle umí každá distribuce? Obrovskou výhodou NASlite je jeho velikost. NASlite má 1.7 MB, takže se vám vleze na disketu, po nabootování běží z RAM disku a těch pár (opravdu doslova) mega najdete i v tom nejstarším počítači ve svém okolí. NASLite+ už má 3.4 MB, ale pořád si můžete udělat uložný prostor i z toho největšího vyřazeného vraku ve svém okolí, a získat tak počítač za cenu disků. Drobnou nevýhodou je absence správy uživatelů, kvót a připojování do domény.

root_podpora

Asi jsem objevil Ameriku, ale podělím se s vámi. Dostal jsem takovým zajímavým způsobem jeden počítač. Měl jsem ho v ruce asi pět minut a za chvíli už mi na něm běžely nějaké služby. Bohužel jsem si během těch pěti minut neudělal kartu počítače, takže vůbec netuším, co je tam za základní desku. Počítač už běží déle a běží na něm služby, které nechci zastavovat jenom proto, že chci otevřít počítač a zjistit, co je tam za desku a jestli snese upgrade procesoru. Dlouho jsem nevěděl, jak takovou informaci zjistit softwarově, až dnes jsem našel dmidecode (2.7). Tento program zjistí z BIOSu skoro vše: výrobce, model desky, sériové číslo, verzi BIOSu, jaký procesor je osazen, jaké porty deska podporuje, jaké paměti jsou v desce osazeny a mnoho zajímavých věcí. Program sám nedělá žádné testy a plně se spoléha na to, co získá z BIOSu. (pozn. red.: Ovšem otevřít mašinu a ohledat zrcátkem sloty se dá i za chodu :) –Johanka)

Blbinka týdne

Zdrojový kód Linuxu (přibarveno barvivem E150d).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.