Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (11. 7. 2007)

11. 7. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa převážně otevřeného softwaru. Dnes budeme analyzovat logy, komprimovat data na souborovém systému, podíváme se na dvě užitečná rozšíření oblíbeného prohlížeče Firefox, budeme detailně rozebírat obrázky PNG a také pracovat s kytarovými akordy.

Webalizer Xtended

Webalizer Extended je fork oblíbeného nástroje Webalizer. Jak už to u forků bývá, přináší několik vylepšení. Mezi hlavní patří podrobná statistika chybového stavu „404 Not Found“ a příslušných URL, možnost upravovat barvy různých prvků a podpora pro Geolizer a Apache mod_logio, což umožnuje rychleji a přesněji generovat geografické statistiky.

Webalizer Extended také opravuje několik bezpečnostích chyb, více na stránkách projektu.

Cromfs

Podobně jako Squashfs či Cramfs je i Cromfs komprimovaný souborový systém určený pouze pro čtení. Svou filozofií se od své konkurence značně liší – sází primárně na sílu komprese, proto je značně pomalejší než již zmiňovaná Squashfs a má také větší nároky na paměť.

Cromfs využívá LZMA komprese podobně jak 7-zip. Jeho výhodou i nevýhodou je, že běží v uživatelském prostoru tedy FUSE. Není proto použitelný pro bootdisky a podobně. Jeho pravé využití je u archívů v řádech GB dat.

Ná stránkách projektu lze najít spoustu zajímavých informací, jako srovnání s ostatními komprimovanými souborovými systémy či jakýsi benchmark.

VideoDownloader

Příznivci webového prohlížeče Firefox možná ocení zajímavý plugin VideoDownloader, zvláště pak příznivci Youtube, Google, Metacafe, iFilm, Dailymotion či jiný z více než 60 webů umožňující sledovat videa online. Pokud si chcete video uchovat na svém počítači, stačí pouze kliknout na malou ikonku v pravém dolním rohu. V pop-up okně vám budou nabídnuty všechny podporované objekty.

Od podobných nástrojů se VideoDownloader liší hlavně tím, že se nespecializuje pouze na videa, ale nabízí možnost stahovat všechny vložené objekty (mp3, quicktime apod.).

Vyčerpávající popis všech podporovaných webů a formátů včetně návodu a instalace naleznete na domovských stránkách projektu.

Save as Image

Když uz jsem nakousl téma pluginů, nemohl bych si odpustit jeden z mých nejoblíbenějších. Často se mi stává, že chci udělat pouze screenshot jedné stránky. Dříve jsem to dělal tak, že jsem ořezával screenshot celého okna. Mnohem pohodlnější způsob nabízí plugin Save as Image. Stači v menu kliknout na File → Save Page as Image.

V dialogu s náhledem si lze navolit libovolný výřez stránky, formát obrázku (aktuálně jsou podporovány JPEG, GIF a PNG) a kvalitu (Low, Medium, High, Best). Jak takový screenshot vypadá, se můžete přesvědčit níže.

root_podpora

save_as_img

Chord Explorer

Hrajete na kytaru? Pak by vám mohl přijít vhod Chord Explorer. V uživatelsky přívětivém prostředí ukazuje, na kterých pražcích máte „mačkat struny”. Proti podobným nástrojům nabízí kompletní informace o akordu včetně not, které ho tvoří, a rozložení na pražci. Díky tomu je velmi snadné akordy modifikovat. K instalaci budete potřebovat pouze Ruby a Tcl/Tk.

chordexp

Pngcheck

Pngcheck je malý nástroj na kontrolu integrity PNG obrázků. Projekt, který původně začal z funkčností pouze kontroly 32 bitového CRC, vyrostl do úrovně debuggeru. Z obrázku umí vydolovat prakticky všechny informace v lidsky čitelné formě, včetně textových popisků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.