Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (12. 12. 2007)

12. 12. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na dvě užitečné grafické aplikace, netradičního kecálka používajícího síť Tor a grafické stavové ukazatele pro AJAX. Řekneme si také, jak na SQL databáze v pluginech do Firefoxu a nebude chybět ani oblíbená blbinka.

TorChat

TorChat je další „kecálek“, kompletně distribuovaný a anonymní použitím technologie Tor. Oproti jiným způsobům anonymního messagingu má tu výhodu, že nemusíte nic dlouze konfigurovat a přesto máte zajištěno, že nelze vysledovat vaše fyzické umístění. Navíc i pokud nějaký zluduch odposlouchává komunikaci, nepozná, co a komu posíláte a kde leží vaše kontakty. TorChat vám poběží klidně z USB klíčenky, a to jak na Linuxu a Microsoft Windows, tak na Macu. Samotné přihlášení chvíli trvá (v řádech minut), více o tom proč a jak na domovských stránkách projektu.

tor

digiKam

Pod mou poslední sklizní se objevil názor, že výběr softwaru do sklizně je orientovaný směrem, který vás moc nezajímá, a raději byste se podívali třeba na software pro úpravu a správu fotek. Pokusím se to tedy alespoň částečně splnit.

Podívejme se tedy na digiKam. Kdybych měl vypsat všechny dovednosti z Feature logu jistě bych přesáhl kvótu pro sklizeň. Pokusím se vybrat jen ty nejdůležitější: organizace a spravováni alb, tagy, komentáře, hodnocení fotek, samozřejmostí je podpora EXIF a IPTC metadat, podpora pro více než 900 digitálních foťáků a 240 proprietárních RAW formátů. Nechybí ani kvalitní pluginy. Ty poskytují možnost například zápis GPS souřadnic, export do HTML či přímo do Flickeru, scanování a vyhledávání. Na klasickou úpravu fotek pak poslouží digiKam image editor, který obsahuje většinu funkcí, které běžný uživatel hledá, jako odstranění jevu červených očí, světlost, vyvážení barev, ořezávání, otáčení přibližování a mnohem více. I image editor má rozhraní pro pluginy. Na domovské stránce projektu jich najdete skoro 30.

digikam

Pokud si budete chtít digiKam vyzkoušet a máte Fedoru, Debian, Ark Linux či Arch Linux, máte už balíky v repositářích. Ostatní uživatelé mohou vyzkoušet předpřipravené balíky pro Kubuntu a openSUSE či se dát cestou kompilace.

KAD – KDE aided design

KAD je kompletní 2D CAD systém dle autora vhodný jak pro začátečníky tak pro pokročilé. Je založený na QCad od společnosti ribbonsoft. Jak již název napovídá, budete potřebovat KDE3 a QT3. Pokud jej budete chtít vyzkoušet, na domovské stránce najdete binární balík (tar.gz), který stačí rozbalit a spustit.

kad

Bindows Ajax Gauges Library

Pokud jste někdy dělali dynamický web, určitě vám AJAX není cizí. Jedná se o způsob asynchronního zpracováni XML, případně řetězce v JavaScriptu. Webové stránky jsou tak dynamičtější a rychlejší i díky tomu, že na pozadí se přenáší pouze malé množství dat. Bindows Ajax Gauges Library je sada ukazatelů průběhu, která vám ušetří spoustu času. Velikost a typ si můžete vygenerovat přímo v prohlížeči a výsledný kód prostě přidáte k svému. Zdarma máte také k dispozici i několik předdefinovaných typů.

root_podpora

xpSQL

xpSQL je XPCOM plugin do Firefoxu či Mozilly, který vám umožní přistupovat k databázi přímo z XUL. Můžete pak psát další pluginy, které využívají databázi. Celý nápad zní zajímavě, bohužel na webu projektu se toho moc nedočtete. Pokud byste hledali nějaké „how to“, budete muset konzultovat zdrojový kód.

Blbinka

Víte, jaký typ je váš systémový administrátor? Pokud ne, doporučuji přečíst pseudo-manuálovou stránku Know your System Administrator. A jaké adminy máte vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.