Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (12. 7. 2006)

12. 7. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme menu pro prostředí KDE, knihovnu pro rozpohybování 3D postav, IDE zaměřené na uživatele wxWidgets hnihovny, program na správu členů posiloven, klubů, bazénů a rekreačních center a nakonec nezapomeneme ani na populární blbinku.

KBFX

KBFX (0.4.9) je alternativou ke klasickému K-menu v KDE. Jeho výhodou (nebo nevýhodou) jsou velká tlačítka a vzhled podobný standardnímu menu z Windows XP. Na druhou stranu pokládám za velkou nevýhodu, že nemá kaskádová menu. Tj. v menu nemůže být další podmenu. Existuje pouze plochá struktura a pokud má menu více než 4 položky (což u mě má každé menu), tak musíte v menu rolovat, i když máte velkou obrazovku. Třeba se to i přes to bude někomu líbit. Vždy je přece dobré mít na výběr.

kbfx

KBFX

Cal3d

Cal3d (0.11.0) je knihovna v C++ pro práci s 3D postavami s kostrou. Jinými slovy – definujete kostru postavy a obalíte ji „masem“ a oblečením a pohybujete pouze kostrou. Knihovna nemá žádné závislosti než standardní knihovnu, a proto je velmi přenositelná. Výsledek tak může existovat nad OpenGL nebo i DirectX. Vykreslení zajistí vaše implementace rozhraní „Renderer“. Knihovna byla původně součástí projektu Worldforge (což je nástroj na vytváření celých světů v MMORPG), ale dospěla natolik, že se osamostatnila.

cal3d

Cal3d

wxHatch

wxHatch (1.41) je IDE zaměřené na uživatele wxWidgets knihovny. Umí věci, které již v IDE považujeme za povinné: generování Makefile, zvýrazňování syntaxe a autotext. A pak také funkce pro práci s wxWidget: editace menu a wxWidget dialogy.

wxhatch

wxHatch

GymMaster

GymMaster (2.2.7) je program na správu členů. Zaměřuje se především na posilovny, kluby, bazény a rekreační centra. Verze zdarma umožnuje spravovat maximálně sto členů. Pokud máte více členů, je potřeba si koupit licenci. Se zakoupenou licencí získáte asi nejzajímavější funkci tohoto programu, a to kontrolu členů pomocí čipových karet. Členům je tak automaticky sledován vstup do zařízení a v recepci se ozve na hlasovém výstupu „přístup povolen“ nebo „přístup zakázán“. Navíc je tato informace, spolu se jménem člena, zobrazena pomocí OSD na monitoru. Recepční má tak dobrý přehled o vstupech, aniž by musel přerušovat svoji práci.

gym

GymMaster

Quake III – Cell Shading

Většina současných her se snaží být co nejvíce realistická: detailní textury, přesné stíny… Přitom někdy bychom uvítali přesně opačný postup – jednoduchost a stylizaci (na Sinclairovi mi stačilo pár pixelů a jaké to byly v mé mysli potvory!). Pokud máte naistalováno Quake 3 Arena, tak můžete vyzkoušet mod Cell Shading, který bude scénu hry renderovat ve stylu comicsů. Tj. jednoduché stínování a objekty budou obtažené konturou.

q3

Quake III – Cell Shading

root_podpora

Ve zkratce

Historie Tuxe.

Přehled stavů, kdy MySQL není tak úplně SQL.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.