Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (13. 10. 2004)

13. 10. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes si povíme o dobře známém, ale neznámém prográmku používaném jako informace o aktuální propustnosti sítě, jednom ruském ICQ klientovi získávajícím si čím dál tím větší respekt, modulu do linuxového jádra umožňujícím snadnější shaping a dostane se i na utilitku pro správu telefonů značky Siemens.

Snad každý, kdo se někdy ocitl na stránce kernel.org, si asi všiml lišty ukazující aktuální průtok na interfacu tohoto serveru. Možná i někteří zkusili zagooglovat, o co se jedná. I já to kdysi zkusil, leč nebyl jsem úspěšný. Považoval jsem jej tedy za nějaké soukromé dílko a dál to neřešil. Až před týdnem jsem se dozvěděl, o jaký projekt se jedná. THNX goes to Neldor. Tato utilitka vyrobí textový i grafický output, takže její výstup můžete snadno zahrnout do vašich stránek. Nejsnazší použití je ve spolupráci s cronem. Utilitka je napsaná v programovacím jazyku C, nezatíží tedy téměř nijak systémové zdroje. Bwbar rozhodně stojí za pozornost.

SIM je jedním z ICQ klientů, které si získávají v poslední době na popularitě. Je dílem tvůrců z Ruska, konečně nám tedy tato země přinesla i něco populárnějšího než komunismus a několik vynikajících vědců :-). A proč o něm tedy píšu? Důvod je jednoduchý. V CVS tohoto projektu se již delší dobu objevují pouze jazykové aktualizace, takže vydání nové stabilní verze se velmi přiblížilo. Tento klient je napsán v programovacím jazyce C++ za pomoci knihovny QT, je tedy snadno integrovatelný do KDE, i když není nativní součástí KDE. A co vám nabídne? Implementuje téměř kompletně poslední verzi protokolu ICQ, ale umí i další. Namátkou bych vybral Jabber, MSN, Live Journal a v neposlední řadě třeba Yahoo. Všechny klienty vidíte přímo ve svém okně s kontakty, máte k dispozici manager účtů i velmi povedené předvolby. SIM umí získávat informace o počasí, umí telefonovat i posílat soubory. Příznivci Mirandy také nemusí zoufat, že by přišli o své skiny, SIM je totiž umí integrovat. A paranoidní uživatelé spolu mohou komunikovat šifrovaně za pomoci symetrické šifry SSL skrze TSL a Diffie-Hellmanovou strategií výměny klíče. V SIMu si najde pro sebe zkrátka každý něco užitečného. Nezanedbatelnou výhodou SIMu je, že existuje i ve verzi pro Windows, která ale neoplývá přílišnou stabilitou – minimálně při procházení preferencí občas pod tímto OS havaruje. O svého klienta ale nemusíte přijít ani pod tímto OS, kde jinak najdete reklamu na každém rohu.

Již je to dva roky, co jsem s devíkem řešil na SLT jeho nápad na IMQ. Doba uběhla, devík napsal svou verzi, opustil ji, poté se jí ujali další lidé, vylepšili ji a znovu opustili, a tak pořád dokola až do dnešní doby, kdy tento nástroj pro linuxové jádro naleznete na na adrese linuximq.net. K čemu je IMQ dobré? Pomáhá vám shapovat přes více rozhraní. Dejme si trochu teorie. Shaping můžete nasadit pouze na odchozí traffic ze serveru. Typickou konfigurací je tedy jeden ethernet do Internetu a jeden nebo více do lokální sítě s klienty. Jedním ethernetem se zabývat nebudeme, tam je to triviální, potřebujeme-li ale shapovat klienty na více interfacech, s obyčejným HTB si nevystačíme. Zde právě přichází ke slovu IMQ, které vytvoří virtuální interface přes všechny ethernety a teprve na něj navěsíme HTB a vše funguje, jak má. IMQ je velice stabilní, jenže se pravděpodobně do jádra nikdy nedostane, řeší totiž věci poněkud jinak, než by se mělo. To je ale jiná kapitola. Vám jistě bude stačit informace, že to funguje a fungovat bude, než někdo konečně napíše něco rozumnějšího. Pro více informací odkazuji na stránky projektu.

root_podpora

Siman je další z managerů pro mobilní telefony. Tato utilitka umožňuje s telefonem provádět prakticky stejné kejkle jako minule uváděný K68, přidává ovšem ještě několik dalších funkcionalit, jako je třeba phonebook, kompletní zálohy, editor zpráv a mnohé další. Majitelé Siemensů řady 45 a výš rozhodně nemusí kvůli správě svého miláčka bootovat do Windows.

Redakční výzva: Tímto dílem končí Cijomlovi „hájení“, takže prosím o vyjádření v diskusi, zda už si přízeň čtenářstva získal a máme mu srp a kosu ponechat, nebo máme raději dát prostor někomu jinému. Díky –Johanka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku