Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (13. 4. 2005)

13. 4. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Je úterní půlnoc a středa už si brousí drápky na plný den práce, který tradičně začne s hrnkem horké kávy a čerstvou softwarovou sklizní. ;)

Ačkoliv je GNU/Linux platforma široce využívaná vývojáři, hackery a podobnými zastupiteli na IT orientované podmnožiny obyvatelstva, trpí překvapivým nedostatkem kvalitních hex editorů. Ačkoliv jich samozřejmě existuje vysoké množství, je často obtížné najít právě ten, který umí to, co potřebujete, používá váš oblíbený toolkit a netrvá mu půl hodiny, než nastartuje. Pokud, stejně jako já, nejste spokojeni s tím, co máte, vyzkoušejte Bless. Je napsaný v GTK# a Mono a funguje všude, kam zasahují tyto toolkity. Bless je mladá aplikace, od které nemůžete čekat žádné zázraky, ale je příjemně stabilní, rychlý a přenositelný, snad si jej oblíbíte.

Aplikací organizujících vaše hmotné i virtuální statky dnes existuje nepřeberné množství. Máme systémy indexující celý obsah disku, mamutí databáze i desktopové vyhledávače, přesto se někdy hodí jednoduchá aplikace, která si pamatuje jenom to, co do ní sami vložíte. Takový je GNOME Vazaar, GTK program sloužící k organizaci souborů. Ovládací interface je jednoduchý a intuitivní, funkce dostačující. V levé části obrazovky vidíte vámi navolené kategorie, v pravé potom seznam souborů, adres a poznámek s náhledem. Do kategorií lze navíc řadit podkategorie, a tvořit tak celé stromy důležitých souborů, což ovšem vede k nevyhnutelnému zmatku; pro další verzi bych proto autorovi doporučoval zavést nějaké inteligentní vyhledávání.

Gravit je simulátor gravitace. Představte si pěkně vypadající mrak světélkujících částic, které se pohybují podle Barnes-Hutova algoritmu, a tvoří tak pohledné galaxie, nekonečné spirály i jiné trojrozměrné útvary v mnoha elegantních barvách. To celé jde navíc vykreslovat stereoskopicky, takže pokud máte rozumný monitor a správně šilháte, uvidíte všechnu tu krásu pěkně plasticky. Možná se na to dají sehnat i brýle, nevím, každopádně šilhání není nijak obtížné. Nadstandardně program umí celou animaci nahrávat a potom pouštět ve zvolené rychlosti a nainstalovat se jako spořič obrazovky (bohužel zatím jen pod Windows). Ke svému běhu potřebuje OpenGL a SDL knihovny, které jsou k dostání v každé správné linuxové distribuci. Poznámka pro Macisty: Ačkoliv se o tom autor programu nezmiňuje, Gravity jde zkompilovat i pod Mac OS X. Je to ovšem horor.

Ranní vstávání je, zvlášť pro nás, školou povinné, často nejhorší část dne (pozn. red.: pro nás výukou povinné taky :) –Johanka). Člověku se chce ještě spát, ale budík na něj protivně a pesimisticky huláká něco o vstávání. V takových chvílích si alespoň já stýskám po dobách, kdy mě ráno budila maminka s hrnkem čaje v ruce. Cítíte-li se podobně, možná pro vás bude xmms-alarm, plugin pro populární zvukový přehrávač, který umožňuje v pěkném grafickém GUI nastavit den a čas, kdy se vám místo protivného pípání/zvonění pustí příjemná MP3 z vlastní sbírky. Čaj vám sice neuvaří, ale snad vás alespoň dostane z postele o něco příjemnějším způsobem a ani si nemusíte tvořit záznam v Cronu.

Jak je známo, pro Windows existuje celkem slušné množství OpenGL spořičů obrazovky, které by teoreticky mohly fungovat i pod Linuxem. Již před nějakou dobou byla skupina spořičů Really Slick Screensavers uvolněna pod GPL licencí, a tak začal proces portování na jiné platformy. Zatímco Mac OS X port je k dostání na stránkách projektu, pro linuxovou verzi musíte navštívit stránku zvanou Really Slick Screensavers Port to GLX. Mezi verzemi pro jednotlivé platformy jsou sice drobné rozdíly, ale v podstatě nic, co by linuxový port nějak znehodnocovalo. Nedávno vyšla 0.8, která doplnila počet spořičů a srovnala náskok původního projektu.

root_podpora

Začal další ročník Bedny, soutěže důvtipu a čiré inteligence (v některých případech čirého šílenství) v luštění hlavolamů. A jako každý rok, i letos platí zlaté heslo „nejdřív zkuste morseovku“. Pokud někdo z vás snad ještě morseovku neumí (tady si představte hrozivě vypadající vykřičník), Aldo zjedná nápravu. Jedná se o jednoduchý program určený k výuce a procvičování slavného Morseova kódu, kteroužto činnost zvládá rovnou ve čtyřech módech. Příjemná je i nenáročnost aplikace; vyžaduje jenom gcc a základní linuxové knihovny a nejspíš ji spustíte i na starých systémech. Snad vám pomůže, lovu zdar!

To je pro dnešek vše, přeji příjemný zbytek dne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku