Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (13. 9. 2006)

13. 9. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na programy českých televizních stanic, najdeme si ztracené soubory na discích, prohlédneme pár obrázku v jednom tak trochu klasickém prohlížeči a k tomu si pustíme muziku. V závěru pak nevynecháme nějakou tu blbůstku.

Tv_grab_cz

Již několikrát jsem při vybírání softwaru do sklizně narazil na program pro práci s televizním programem, ale bohužel to vždy skončilo na tom, že nebyl k dispozici televizní program českých stanic ve správném formátu. Oficiálně se v tomto směru nezměnilo nic a asi ani je tak nezmění, ale nyní můžete mít TV program v XMLTV podobě díky perlovému skriptu tv_grab_cz.

Jako zdroj dat posloužil obsáhlý TV program na serveru http://365dni­.sms.cz, takže je k dispozici program 81 stanic na téměř dva týdny dopředu. Vzhledem k množství stanic a možnému dlouhému časovému intervalu dbejte prosím pozornost nastavení, ať nedochází k zbytečné zátěži serveru se zdrojovými daty.

Maxemum TV-Guide

Máme tedy TV program v XMLTV, ale s nim? Odpověď může znít např. Maxemum TV-Guide. Jedná se o jednoduchý správce TV programů pro KDE napsaný pod GPL.

V záhlaví si vyberete den a již máte před sebou TV program všech dostupných stanic, který můžete filtrovat jak výběrem pouze některých stanic, tak podle žánrů, které vás zajímají. Zajímavé pořady si můžete umístit do seznamu oblíbených a program vás pak na ně v požadovaném předstihu upozorní. U právě vysílaných pořadů je k dispozici i procentuální vyjádření aktuální pozice, ale tento údaj je potřeba brát s rezervou. Asi všichni víme, jak stanice dodržují čas počátku pořadů.

Maxemum TV-Guide

SearchMonkey

Jak název napovídá, za SearchMonkey se bude ukrývat něco s hledáním. V tomto případě ono něco nebudou opice, ale soubory na discích. Autor se chtěl pokusit o vyhledávač, který bude mít ty nejlepší vlastnosti z vyhledávače Beagle a klasického konzolového findu. Osobně bych to viděl tak, že ten kdo má rád „nažehlený” vzhled Beaglu, ze SearchMonkey na zadek nepadne a skalního příznivce příkazové řádky GTK+ 2 GUI asi taky příliš nenadchne, ale to neznamená, že je nezajímavý.

Soubory můžete vyhledávat jak podle masky, tak podle obsahu. V obou případech je k dispozici i zajímavý průvodce vytvořením regulárního výrazu, který pomůže upřesnit, co že se vlastně hledá. Jinak je k dispozici i klasické od do pro zadání velikosti souborů, čí intervalu jeho modifikace, nebo možnost volby zpracování velkých/malých písmen. Příjemná je i možnost uložení seznamu nalezených souborů.

searchMonkey

Goby

Když jsem prohlížeč obrázku Goby spustil na zkoušku, měl jsem pocit, jako bych s tímto programem již někdy v minulosti pracoval. To samozřejmě nebyla pravda a Goby jsem měl před sebou poprvé, ale patrně se autorovi povedl velmi slušně naplnit cíl vytvořit program s GTK+ 2 GUI a ovládáním velmi podobnému ACDSee pro Windows, který jsem v minulosti používal.

Z ACDSee se stal časem funkcemi silně nabitý program a Goby se mu v tomto směru nemůže rovnat, ale pokud se vrátíte do doby, kdy bylo ACDSee opravdu jen prohlížečem a změníte OS, Goby příjemně naváže. Okno s adresářovou strukturou, soubory v aktuálním adresáři a v rohu náhled zvoleného obrázku. Na dnešní poměry mi pouze dost silně chyběla možnost rotace obrázků, ale snad brzy přibude i ta.

Goby

Azrael

XMMS byl kdysi naprostou samozřejmostí, pokud šlo o volbu grafického hudebního přehrávače. Bohužel poněkud usnul na vavřínech a ve vývoji následovníka zavládl zmatek. Vznikl tak Beep Media Player, ze kterého vzešel Audacious, BMPx a nakonec i XMMS 2.

root_podpora

Pokud vás právě klient-server architektura XMMS 2 zaujala, můžete ho vyzkoušet spolu s GTK+ 2 klientem Azrael. Vzhledově částečně připomíná osvědčený XMMS s otevřeným ekvalizérem a do dolní části přibyla knihovna médií. Jako přehrávač působí Azrael docela příjemně a obsluze související s přehráváním hudby není moc co vytknout. Poněkud horší je to s uvedením do provozu. Knihovnu médií jsem musel plnit v příkazové řádce nástroji XMMS 2. Na druhou stranu, jak často na ni musí člověk sáhnout, když už jí jednou naplní?

Azrael

Blbinka

Tentokráte jsem při tradičních toulkách webem narazil na webu Jindřicha Pozlovského na docela povedou reklamu na Firefox. Sice je již přes dva roky stará, ale nepochybuji o tom, že řada z vás ji ještě neviděla. A když již budete na jeho webu, má i docela vtipně vymyšlenou patičku každé stránky související s copyrightem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku