Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (15. 11. 2006)

15. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si převedeme naskenované dokumenty do PDF, ukážeme si jeden zajímavý (nejen) spouštěč a z videa si vytáhneme pár obrázků. V druhé části nás pak čeká grafické stahovátko, tip na zpříjemnění pobytu ve Windows a zase jedna blbinka.

Gscan2pdf

Snad každý již někdy narazil na nějakou tu vizi líčící budoucnost jako bezpapírovou, ale zatím to tak nevypadá. Digitálně zpracovávaných dat sice přibývá, ale na záplavě papíru se to neprojevilo.

Gscan2pdf vám sice od papírů nepomůže, ale pomůže vám z nich dělat PDF soubory, které je povětšinou jednodušší mít při ruce. Jednoduché GUI napsané v Perlu pomocí GTK+ se postará o naskenování předlohy ze skeneru, pomůže s rotací stránek, změnou pořadí lisů pomocí drag & drop a nakonec výsledek vaší práce vyexportuje do PDF nebo do TIFFu. OCR se sice nekoná, ale i tak se jedná o šikovného pomocníka.

gscan2pdf

Katapult

Dalším zajímavým prográmkem je Katapult a slušet mu to bude zejména v KDE. Něco jako Alt + F2 je sice téměř vždy po ruce, ale ne vždy je to to pravé, už jen proto, že např. víte, co chcete spustit, ale nematujete si přesný název programu, nebo ani nic spouštět nechcete.

Katapult docela dobře odhaduje požadovanou činnost. Chci s více snímku udělat panorama, napíši pa a už mi je nabízen Hugin. Začíná li výraz číslovkou, z katapultu se stává kalkulačka. Stejně dobře mu jde kontrola pravopisu, prohledávání záložek a mezi spřátelenými aplikacemi nechybí ani Amarok. Katapult je prostě zajímavý kus kódu stojící za vyzkoušení.
Katapult

QFrameCatcher

Pokud vystavujete nějaké větší video na webu, není od věci alespoň přibližně nastínit jeho obsah. K tomuto úkolu by se mohl dobře hodit QFrameCatcher napsaný v Qt a šířený pod GPL.

QframeCatcher vytáhne z videosouboru jednotlivé snímky v požadovaných intervalech a uloží je jako obyčejné obrázky. Tyto snímky mají již samy o sobě slušnou vypovídací hodnotu, ale pokud chcete ještě něco přehlednějšího, je zde možnost z těchto snímků udělat ještě jeden náhledový obrázek. Jednoduché a účinné.

Velorex.mpeg

Gwget

Wget je již léty ověřená klasika pro stahování souborů z internetu a určitě by si zasloužil místo v pomysleném zlatém fondu software. Dlouholetým uživatelům *nixu, či alespoň pamětníkům DOSu, příkazová řádka cizí nebude, ale pokud přeci jen preferujete GUI, můžete zkusit Gwget.

Gwget sídlí v doméně gnome.org a tak asi nikoho nepřekvapí, že toto GPL „stahovátko” zapadne nejlépe právě tam. S Epiphany si Gwget rozumí přímo, pokud si tak budete přát, u překladu a u Firefoxu je k dispozici rozšíření. Zatím se mu sice nelibí Firefox 2.0, ale vzhledem k rychlosti vývoje GNOME snad k nápravě dojde velmi brzo. I bez této integrace si Gwget rozumí s okolím dobře pomocí drag & drop. Nečiní mu problémy navazování, rekurzivní stahování, omezení rychlosti stahování nebo počtu současně stahovaných souborů. Pokud máte k neznámým programům tohoto typu nedůvěru a neradi byste stahovali znovu, nemusíte mít obavy. Gwget je jen frontend a pod kapotou je samozřejmě wget.

Cloud 24 - tip 1

Gwget

GNU utilities for Win32

Root.cz je sice hlavně linuxová záležitost, ale jak ukazují statistiky návštěvnosti, velké množství z vás MS Windows stejně používá. V některých místech je obtížné se tomuto OS vyhnout a pokud chcete mít i tam po ruce alespoň základ toho, na co jste zvyklí, mohla by přijít vhod sada GNU utilities for Win32.

Jedná se o nativní porty běžící ve Win32 a nic jako Cygwin či podobně není vyžadováno, vystačí Microsoft C-runtime (msvcrt.dll). V sadě najdete například grep, less, tar, sync, wget a mnoho dalších. Unixový shell to sice nenahradí, ale ruku na srdce, komu nikdy nechyběl ve Windows např. grep?

Blbinka

A na závěr bych tu měl zase něco odlehčenějšího. Tentokráte nejde o žádný prográmek, ale o par docela povedených animací z dílny IBM. Na většinu z nich budete potřebovat Flash.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku