Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (15. 3. 2006)

15. 3. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se společně podíváme na jeden šikovný audioeditor, ukážeme si, jak nezapomenout a pokusíme se něco udělat s dlouhým startem OpenOffice. V druhé částí nás pak čeká velmi šikovný poznámkový editor a jeden grafický editor.

mhWaveEdit

Jestliže se zeptáte kolegy nebo vyhledávače na nějaký audioeditor, pravděpodobně dostanete odpověď Audacity. Audacity je velmi schopný program, ale pokud potřebujete upravit nějakou drobnost a ani nevíte v čem, tak pro začátek by možná stačilo spíše něco jednoduššího, Takový je právě mhWaveEdit. Sice se nejedná o tak propracovaný nástroj, ale to neznamená, že by nemohl dobře posloužit svému účelu. Poradí si s celou řadou vstupních i výstupních formátu a kromě běžné editace je k dispozici i docela dost filtrů pro další úpravy. MhWaveEdit používá knihovnu GTK2.

mhWaveEdit

KAlarm

KAlarm nemá nic společného se zabezpečovacím zařízením, jak by se podle názvu mohlo zdát, ale zato vám pomůže s připomenutím nějaké věci, nebo rovnou jejím provedením. Můžete si tak např. nastavit, aby vás KAlarm za čtvrt hodinky upozornil, že váš pokrm na sporáku již bude zcela jistě ohřátý, nebo aby vám nahrával váš oblíbený seriál každý čtvrtek v devět večer. Ne že by tyhle věci nešlo řešit i jinak, ale takovým každodenním drobnostem GUI sluší.

KAlarm

Pyoooqs

Pyoooqs zní možná trochu divně, ale ve skutečnosti jde jen o pouhou zkratku plného názvu Python OpenOffice.org Quickstarter, neboli programu, který má pomoci s urychlením startu OpenOffice.org. Program není pochopitelně žádným univerzálním všelékem, který by pár řádky kódu dokázal vyléčit jeden z nepříjemných neduhů OpenOffice.org, ale někomu může pomoci.

O co jde? Pyoooqs po svém spuštění natáhne část OpenOffice.org do paměti, a tak když se někdy později rozhodnete např. něco napsat ve Writeru, nemusíte již tak dlouho čekat na kompletní inicializaci OpenOffice.org a váš oblíbený editor je připraven k provozu dřív. Stačí si kliknout na ikonu v Tray oblasti. Daní za tuhle operativnost je dlouhodobě „ukousnutý” kus paměti a inicializace Pyoooqs taky chvíli trvá, takže pokud jej budete spouštět hned při startu počítače, prodloužíte si boot.

Jestliže OOo použijete jednou měsíčně, je to zbytečnost. Používáte-li jej naopak denně a nechce ho mít spuštěný pořád, je to cesta. Na stránkách projektu je psáno, že se jedná o Gnome applet, ale není to tak horké. Zkoušel jsem ho i v XFCE a své služby nabízel bez problémů i tam.

PyOOoQs

Gjots

Za názvem Gjots se ukrývá velmi zajímavý prográmek pro ukládání poznámek. Kdysi jsem si začal značit některé úkony, které se neprovádí tak často, aby se staly rutinní záležitostí, ale ani tak zřídka, aby se je vyplatilo pokaždé hledat v manuálu, do jednoduchého textového souboru. Jeden soubor začal být ale záhy nepřehledný, a tak jsem si musel pomáhat adresářovou strukturou, která má ovšem také své neduhy.

Podobný problém měl pravděpodobně i autor Gjotsu, a tak si napsal program, který umí poznámky ukládat do přehledné stromové struktury, ale k jejímu uložení vystačí s jediným textovým souborem s poměrně jednoduchou syntaxí. Pokud k zápisu poznámek preferujete spíše svůj oblíbený editor, žádný problém. Gjots vám jej spustí a po dokončení editace váš text vpraví tam, kam má. Celkově se jedná o jednoduchou, ale velmi příjemnou aplikaci. Pokud se Gjots rozhodnete vyzkoušet, budete potřebovat Python s PyGTK. V textovém souboru, který si můžete stáhnout, je uložen příklad z následujícího obrázku.

root_podpora

Gjots

Java Image Editor

O účelu Java Image Editor asi nikdo pochybovat nebude. Ano, opravdu se jedná o grafický bitmapový editor. Po funkční stránce se jedná o docela příjemný program. Na první pohled je vidět, že se jedná o MDI aplikaci, tedy jedno velké a v něm spousta dalších, která se minimálně vzhledově podobá Adobe Photoshopu. Java Image Editor si poradí s celou řadou formátu a na to, že má pouhých 2.5MB, nejsou jeho schopnosti vůbec špatné. „Sváteční grafik”, který jednou za čtvrt roku potřebuje upravit pár fotek, by v něm mohl najít docela slušného pomocníka.

Jak je ale z názvu rovněž patrné, je napsán v Javě a polemizovat nad Javou asi nemá příliš cenu. Ukousl si víc paměti než OpenOffice, grafické operace taky zrovna netrhaly rychlostní rekordy a pokusy o načtení větších obrázků dopadly neúspěšné. Díky těmto vlastnostem Gimp asi jen tak někde nenahradí, ale i tak se jedná o zajímavý program, který stojí za vzhlédnutí. Stáčí stáhnout ImageEditor.jar, napsat java -jar ImageEditor.jar a můžete začít.

JIE

Binární hodiny

Líbí se vám hodiny, které nepoužívají ručičky, LCD segmenty a podobné zobrazovače, ale rádi by jste přesný čas viděli v „poctivé” binární podobě? Hodiny BinClock jsou sice určeny pro Windows, ale na jejich webu je i pár odkazů na hodiny pro jiné platformy a taky na pár e-shopů, kde tyto hodiny nabízejí. Máte-li bastlířského ducha, můžete se o výrobu takových hodin pokusit sami dle následujícího návodu, nebo se jím nechat alespoň inspirovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku