Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (15. 8. 2007)

15. 8. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na konzoli k Perlu, nástroj na snadnou konfiguraci SELinuxu, automatického špiona vaší obrazovky, souborový a cachovací systém a nakonec si přemapujeme klávesy. Nezapomeneme samozřejmě ani na tolik oblíbenou blbinku.

Perl Console

Perl Console (0.2) je, ehm, perlovská konzole. Chová se velmi podobně jako konzole Pythonu – v tom smyslu, že každý řádek je hned vyhodnocen a na výstup se vypíše návratová hodnota. Moc příjemné je automatické doplňování identifikátorů z celého jmeného prostoru. Včetně proměnných, funkcí, a to i importovaných z externích modulů.

Perl Console

Perl Console

Tresys Brickwall

Tak tu máme zase po delší době nástroj, který není úplně zdarma. Týká se SELinuxu. O SELinuxu jste již asi slyšeli. Většinou něco jako: „SELinux je úžasný nástroj. Strašně mocný. Bohužel teď nemám čas to tady podrobně rozebírat.“ Což znamená, že dotyčný o tom ví to samé co vy. To jest – nic. Faktem je, že je to docela složité a jediný, kdo se v tom plně vyzná, je asi jen Dan Walsh. Takže pokud nechcete strávit několik dní čtením tutoriálu a dokumentace SELinuxu (ale nenechte se mnou odradit) a přitom chcete aktivně používat SELinux, doporučuji vám nástroj Tresys Brickwall (1.1). V tomto nástroji si můžete vše pohodlně naklikat. Program existuje ve třech verzích. Standard – docela ořezaná verze, ale jako jediná kompletně zdarma. Professional – je zdarma pouze pro Fedoru. Pro RHEL je už placená. V téhle verzi je vše, co většina z nás bude kdy potřebovat – správa přístupových práv, více předdefinovaných cílů (target) a možnost definovat si vlastní. Enterprise verze je už plně placená a obsahuje navíc seskupování dle pravidel do skupin a vzdálenou správu.

Brickwall

Tresys Brickwall

ScreenSpy

ScreenSpy (1.0) sejme každých x sekund obrazovku a odešle ji na zvolený FTP server. Autor ho používá na kontrolu toho, co se s jeho počítačem děje v jeho nepřítomnosti. A na mysli má především vlastní děti. Osobně mi to přijde mnohem lepší než sofistikované síťové filtry. Program se nesnaží být nijak nenápadný. Cílem je dát dětem výstrahu, že mohou být monitorovány, nikoliv se je snažit za každou cenu chytit při činu. Bohužel se program nesnaží být ani nijak efektivní. Takže pokud nesedíte na páteři a nemáte velké uložiště, tak si nastavte interval ukládání nějak rozumně.

Memcached & Memcachefs

Memcachefs (0.5) je file systém pro FUSE, který umožnuje vidět objekty uložené v memcached jako normální soubory. Teď se asi zeptáte, stejně jako já, co je to memcached?

Memcached (1.2.2) je „distributed memory object caching system“ (tohle fakt nejde v češtině přeložit, snad v němčině) – což znamená, že se jedná o systém na rychlé cachování položek. Ať už se jedná o prosté skalární proměnné nebo celé objekty. Vše je uloženo v paměti, takže je to velmi rychlé. A je to distribuované mezi jednotlivé počítače. Celková velikost cache se rovná součtu pamětí všech dostupných pamětí. Takže pokud na čtyřech serverech vyhradíte pro memcached 2 GB na každém z nich, dostanete hashovací tabulku o velikosti 8 GB! Operace nad sítí jsou neblokující a velmi rychlé (garantovaná O(1) alokace). Ke každé položce můžete navíc přiřadit čas expirace, po jehož uplynutí se sama zneplatní. API rozhraní je dostupné pro většinu současných jazyků (Perl, PHP, Python, Ruby, Java, C#, C a PostgreSQL PL).

Mxk

Tam, kde klasické mapování klávesnice končí, tam Mxk (0.9) začíná. Mxk umí přepisovat události ze vstupních zařízení (evdev/uinput). Vše je v uživatelském prostoru, takže pokud máte evdev modul, nemusíte modifikovat jádro. Konfigurační soubory jsou jednoduché a k programu je dodávano několik konfiguráků jako demonstrace schopností. Mapování z Braillovy klávesnice (šest kláves) na normální znaky. Nahrávač a přehrávač maker. Překlad pohybů myši na kurozorové klávesy. A další. Nejlepší na tom je, že vše funguje nezávisle na tom, zda jste v Xkách nebo v konzoli.

Blbinka

Opravdu enterprise řešení vydrží i střelbu – odolný HP.

root_podpora

Konec minulého měsíce byl fakt úspěšný.

IDE v prohlížeči.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.