Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (16. 8. 2006)

16. 8. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si něco stáhneme z internetu, prohlídneme si obrázky v textové konzoli a ukážeme si jeden ďábelský okenní manažer. V druhé části koukneme na jednu povedenou RSS čtečku, pomocníka na otvírání tunelů a podíváme se, co vše jde udělat z Lega.

wxDownload Fast

Wget se postupem času stal téměř synonymem pro stahování v Linuxu a s tím i de facto univerzální odpovědi na dotaz „Co za download manažer?”. Wget toho sice umí opravdu hodně, ale pokud vaše představa uživatelské přívětivosti není příkazová řádka, můžete zkusit například wxDownload Fast.

WxDownload Fast je multiplatformní download manažer šířený pod GPL, a jak už název napovídá, jako základ GUI posloužila knihovna wxWidgets. Program umožňuje stahovat více věcí současně, graficky zobrazovat množství přenášených dat a netají ani komunikaci se serverem. Stahování může být prováděno ručně nebo automaticky v předem nastavený čas. Po minimalizaci okna běh program indikuje pouze ikona v informační (tray) oblasti panelu.

wxDownload Fast

Fbida

Fbida je prohlížeč obrázků, nebo přesněji dvojice prohlížečů šířená pod GPL. Dvojce prohlížečů se skrývá i v názvu Fbida. Ida je prohlížeč využívající pouze holá Xka a jeho GUI většinu asi příliš neoslní, i když funkční je samozřejmě také.

Mnohem zajímavější je bratříček Fbi, který používá Framebuffer, a tak si obrázky můžete prohlížet i bez spuštěného X serveru. K programu je přibalený skriptík, který vám s použitím Fbi umožní v konzoli prohlížet i PostScript a PDF soubory. Součásti je rovněž konzolový nástroj pro manipulaci s JPEG, který pamatuje na EXIF a CGI skript k publikování náhledu fotografií na webu.

Evilwm

Evilwm patří podobně jako Fbida spíše mezi starou gardu, ale projekt je to pořád živý a jistě si také zaslouží zmínit. Za Evilwm se skrývá na první pohled opravdu zlověstně vyhlížející okenní manažer.

Po prvním spuštění uvidíte pouze hodiny xclock, které „drží” celý Xserver. Pokud se trošku rozkoukáte a spustíte i nějaké další programy, zjistíte, že okna nemají žádně rámečky a tedy ani ovládací tlačítka. Od všeho jsou zde klávesové zkratky v kombinaci s myší. Na nějaké spouštěcí menu nebo dokonce ikony na ploše můžete také pochopitelně rovnou zapomenout. Chce to jistý zvyk, ale po čase se z Evilwm stane docela dobře použitelný a jeho požadavky by jistě slušely nejednomu staršímu stroji. Po překladu má totiž rovných 30 kB.

EvilWM

RSSOwl

RSS čteček není zrovna nedostatek, ale pokud o RSS teprve uvažujete a nechcete všeuměla typu Thunderbird, určitě stojí za zvážení i RSSOwl. RSSOwl je multiplatformní aplikace napsaná v Javě a šířená pod EPL.

Označení RSS čtečka je možná mírně zavádějící, poněvadž podporovány jsou kromě RSS i formáty RDF a Atom feeds. Informační zdroje mohou být ukládány do přehledné stromové struktury a u konkrétních zprav může být zobrazena jak typická zkrácená verze, tak vlastní odkaz zprávy pomocí integrovaného prohlížeče. Za zmínku rovněž stojí např. možnost exportu vybraných zpráv do PDF, RTF nebo HTML. GUI aplikace celkově působí velmi příjemně a intuitivně.

RSSOwl

Gnome SSH Tunnel Manager

Pokud SSH používáte i k občasnému vytvoření tunelů a není to ani na nasazení ve scriptu, ani na pravidelné ruční psaní, můžete sáhnout po Gnome SSH Tunnel Manager.

root_podpora

Gnome SSH Tunnel Manager je šikovný prográmek, který je určen, jak je patrné i z názvu, k otevírání tunelů. Potřebné informace jsou zadány pomocí jednoduchého dialogu a vlastní tunely jsou pak již k dispozici v menu ikony v informační (tray) oblasti.

SSHTM

Blbinka

A na závěr bych tu měl ukázku nebo možná i inspiraci k využití stavebnice Lego. V prvním případě se autor pokusil o postavení „počítačové skříně” z této stavebnice. Pokud vám skříň z lega moc nevoní a máte opravdu dost kostiček ve správných barvách, můžete se pokusit alespoň o stavbu Tuxe z této stavebnice. Plyšový Tux není až tak výjimečný, ale kolik lidí se může pochlubit Tuxem z Lega?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku