Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (17. 1. 2007)

17. 1. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na utilitu, která vám zjednoduší přechod mezi sítěmi, aplikaci pro jednoduchou integraci binárního kódu do vlastního software, pam modul pro zahánění špatných hochů, driver pro Wii ovladač, jednu hezkou hru a samozřejmě blbinku.

czxNetSwitch

Pokud se pohybujete se svým počítačem mezi různými sítěmi a musíte si neustále měnit nastavení, tak by se vám možná mohlo hodit takové malé „udělátko“ czxNetSwitch (0.0.2), kde vyplníte základní údaje o síti (viz obrázek) a ty si můžete uložit do profilu. Složitější konfiguraci (spouštění vpnc, různé iptables v různých sítích) už ale prográmek nezvládne.

czxNetSwitch

czxNetSwitch

Elfrc

Co dělat, když máte program, který chcete použít ve svém vlastním programu (a nemáte od něj zdrojové kódy)? Buď ho musíte spouštět přes volání „system“, nebo si v C daný program uložíte jako pole a pak to pole vykonáte jako binární kód. Ani jedno řešení není zrovna elegantní. V prvním případě musíte forkovat, ve druhém případě vám program sedí v paměti, i když ho třeba vůbec nevyužijete. Šikovným řešením je Elfrc (0.7), který z libovolného programu vytvoří ELF objektový soubor a spolu s vygenerovaným hlavičkovým souborem ho můžete jednoduše použít.

pam_shield

Svého času se zde ve sklizni řešilo, jak zablokovat nenechavce dobývající se do systému již při připojování a nestartovat tak zbytečně kvůli útokům obsluhující démony. Všechna řešení, pokud si dobře vzpomínám, pak fungovala tak, že se automaticky skenovaly logy a příslušné IP adresy se přidávaly do hosts.deny. Pam_shield na to jde jinak. Jedná se, jak je již z vlastního jména vidět, o PAM modul, který přidáte do řetězu PAM pro danou službu a pokud se uživateli vícekrát nepodaří zadat správné heslo, je přidáno příslušné pravidlo pro danou IP adresu do iptables. Odpadá tak zpětné procházení logů a blokování je více „online“.

Simple Wiimote Library for Linux

Znáte Wii? Jedná se o herní konzoli s revolučním ovládáním. Bezdrátový ovladač umí snímat svoji polohu v reálném 3D světe a díky tomu můžete opravdu šermovat, rybařit, hrát tenis, kuželky a vykonávat pohyby, které se při těchto sportech/činnostech opravdu vykonávají. To, že existuje projekt, který se snaží na Wii rozjet Linux už snad ani nepřekvapí. A v rámci tohoto projektu se podařilo vytvořit ovladač (0.1) pro tyto skvělé „nunčaky”.

xBaK

Hráli jste hru Betrayal at Krondor? Je Země kulatá? BaK je skvělé RPG z roku 1993, které mělo skvělou grafiku (i nyní by grafika snesla srovnání například s Might and Magic IX). Co bylo ale nejskvělejší, byl příběh a hlavně hádanky na truhlicích, které nebyly ani „staré známé“ a mnohdy ani lehké. Jak zaplesalo moje srdce, když jsem minulý rok zaregistroval projekt xBaX (0.1.0), což je fandovské vytvoření nativního engine pro Linux, který umí pracovat s původními DAT soubory. Zkraje xBaX umožňoval zobrazovat jenom menu a pár úvodních obrazovek a popravdě jsem si nemyslel, že se projekt dostane někam moc dál. Vývoj ale přežil i provotní nadšení a zdá se, že pokračuje dále. Nyní je již k dispozici základní zobrazovací engine, takže je možné procházet světem (značně ořezaným) a hru ukládat a načítat. K čisté hratelnosti je ještě daleko, ale pokud jste fanoušci této hry, tak učitě sledujte stránky projektu a přiložte ruku k dílu.

BaK

xBaK

root_podpora

Blbinka

Zajímalo by mě, jak máte nastavené upozorňování na Jabber, ICQ nebo IRC, že se váš přítel připojil? OSD? Popup okno? Pche – to jsou všechno věci dvacátého století. V jednadvacátem století jedině dřevěnou loutku. Pokud je váš kamarád offline, postavička sedí zborcená na stole. Jakmile se objeví, tak se postavička narovná. K dispozici je plugin pro GAIM i XChat a i open source plánek pro sestavení hardwarové části.

push_puppet_toy

Push Puppet

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.