Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (17. 5. 2006)

17. 5. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska pro vás mám dvě knihovny. Jednu pro práci s HTTP a jeden rychlý klon ImageMagicku. Benchmark paměti, záchranu fotek a rozpoznávání rovinných objektů v reálném čase.

HappyHTTP

Programujete-li v C++ a potřebujete jednoduchou knihovnu pro práci s HTTP protokolem, tak zkuste HappyHTTP (0.1). Knihovna je extrémně jednoduchá, ale její funkce přitom neblokují běh programu.

PhotoRec

Dříve nebo později se každému stane, že si smaže z fotoaparátu fotografie (jednomu mému kamarádovi se to stalo zrovna tento víkend). Vyřešit to můžete různě: buď použijete nějakou undelete utilitu, nebo použijete forenzní analýzu. V obou případech je třeba nějakých znalostí (minimálně jaký máte FS). PhotoRec (6.3) se vydal jinou cestou. Začátky smazaných souborů, díky známým hlavičkám, není problém najít. A protože soubory na paměťových kartách fotoaparátu jsou (obvykle) bez fragmentace, může jednoduše obnovit celý soubor. Zachraňované médium je přitom pouze čteno a soubory jsou ukládány do jiného adresáře.

BazAR

Po delší době zde máme kousek vyšší dívčí z akademického prostředí. Program BazAR (1.1) demonstruje techniku detekce planárních objektů v obrázku, resp. videosekvenci. Programu předhodíte nějaký obrázek nebo fotografii. Program pak identifikuje obrázek na videu, i když bude obrázek pokřivený, rotovaný anebo zvlněný. Na tento obrázek pak můžete aplikovat i různé overlaye. Můžete si tak vytvořit animované noviny, jaké se vydávají ve světě Harryho Pottera, nebo si na povrch knihy přilepit libovolný OpenGL objekt. Jo a zapomněl jsem zmínit, že to vše zvládá v reálném čase! Na běžném počítači zvládá tak 10 FPS.

bazar

BazAR – virtuální konvička na knížce

Exact Image

Bylo, nebylo. Byla jednou jedna firma a ta dostala za úkol pro svého klienta optimalizovat a zrychlit známý ImageMagick. Ta firma zjistila, že o rychlost při tvorbě ImageMagicku nešlo ani v první řadě, ani v druhé řadě, ani v následujích sto řadách. A tak se rozhodli vytvořit klon ImageMagicku a ten nazvali ExactImage (0.0.11). Tento klon je dvacetkrát rychlejší než ImageMagick a umí pracovat s různými barevnými paletami a hloubkami nativně. Tady končí pohádka a začíná realita: zatím je hotový prototyp a zdaleka to ještě neumí vše, co umí ImageMagick.

MBW

MBW (1.0) zjistí, jakou propustnost má váše operační paměť podobně, jako to zjišťuje např. „hdparm -t“ pro disky. Aby bylo jasné: MBW se nesnaží zjistit možné maximum zjišťováním, jakou máte paměť a jaká speciální volání a nastavení se mají vykonat a získat tak z paměti maximum. Obyčejné programy to taky nedělají, takže to nedělá ani MBW a zjistí „pouze“, jakou reálnou propustnost paměti mají k dispozici vaše programy.

root_podpora

mbw

MBW – jak rychlé máte paměti?

Blbinka

Vyšla nová verze XFree86 (4.6.0), kterou… co? Nikdo XFree už nepoužívá? Aha.
Tak něco jiného: Nejvýznamější ženy v IT a matematice. Víte kdo byl první? Programátor nebo programátorka? Pochlubte se svými znalostmi v diskuzi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.