Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (18. 10. 2006)

18. 10. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si uložíme na disk video ze serveru YouTube.com, ukážeme si jeden zajímavý PDF editor a šikovný ToDo list. V druhé části nás pak čeká nástroj na ripování DVD, tip na trošku odlehčenější desktop a prográmek ležící na hranici blbinky.

YouGrabber

Asi každý z nás již narazil na nějaké povedené video na serveru YouTube, které by stálo za uložení, ale bohužel. YouTube nemá, na rozdíl třeba od Google Video, nic jako tlačítko downloads. Řešením by mohl být prográmek YouGrabber napsaný s ncurses a šířený pod GPL. YouGrabber je opravdu jednoduchá záležitost. Stačí spustit s URL jako parametrem v příkazové řádce a stahování videa již probíhá.

PDFedit

Jak již název napovídá, za programem PDFedit se ukrývá program k editaci PDF souborů, který vznikl jako školní projekt MFF UK. Jako GUI posloužila knihovna Qt a program je šířen pod GPL.

Program umožňuje spojovat dokumenty, otáčet stránky, přesouvat objekty, přidávat nové či upravovat stávající objekty a nechybí ani jejich import či export. Program není jen GUI, jeho možností lze využít i prostřednictvím skriptovacího jazyka. Bližší podrobnosti jsou uvedeny na stránkách projektu v jeho zadání.

Možnosti programu jsou opravdu široké, ale je potřeba mít na paměti, že PDF vzniklo k jinému účelu než např. Open Document a pokud čekáte textový editor na PDFka, tak jste na špatné adrese. Takhle to nefunguje.

PDFeditor

Developer Todo List

Developer Todo List je docela zajímavě udělaný ToDo list, neboli prográmek pro evidenci úkolu, nejen pro programátory, ale pro všechny milovníky příkazové řádky. Přidávání, mazání a vůbec veškerá správa záznamů se provádí přímo v řádce prostřednictvím parametrů příkazu todo. Data jsou ukládaná do XML souboru s přehlednou strukturou. Program je šířen pod GPL a nic jako GUI opravdu nemá.

OGMRip

OGMRip je další z řady DVD ripperů. Tento se nespecializuje na vtěsnávání dvouvrstvých DVD na jedno, jako např. K9Copy, nýbrž DVD převádí do videosouborů v celé řadě formátů. Licencován je GPL a využívá GTK+.

Začínat s takovým programem od samého počátku by bylo značně obtížné a patrně i neefektivní, takže asi nikoho nepřekvapí, že se jedná o frontend využívající mencoder a pár dalších projektů. Video je možno enkódovat pomocí kodeků XviD, Lavc MPEG 4, x264 a OGG Theora a pro audio je to pak Ogg Vorbis, MP3, PCM, AAC či kopie původního streamu. Program má velmi příjemné a jednoduché ovládání, ale přitom se nedá říct, že by byly nějak extrémně omezeny možnosti nastavení. V podstatě jediné co mi chybělo, byla volba náhledu vybrané pasáže.

OGMRip

LXPanel

Xfce je tady s námi již nějaký ten pátek a obecně je vnímáno jako malé rychlé prostředí postavené na GTK+. Jak jste se ale mohli v nedávné recenzi poslední betaverze Xfce 4.4 přesvědčit, i Xfce již pomalu nabírá na váze a pokud hledáte opravdový ultralight, chce to něco jiného. Tím něčím by mohl být LXPanel šířený pod GPL.

LXPanel rozhodně není plnohodnotná náhrada, protože se již název napovídá, stará se pouze o vykreslování panelu, jak to známe například z GNOME či KDE. O okna se vám bude muset postarat nějaký jiný okenní manažer jako např. OpenBox, který je rovněž docela malý.

root_podpora

LXPanel má klasické menu ke spuštění programů, pár tlačítek pro rychlou volbu, přepínač ploch a úloh a několik appletů, mezi kterými nechybí hodiny, sledování sítě či místo pro tray ikony ostatních programů. LXPanel se konfiguruje velmi podobně jako fbpanel, ze kterého také vyšel a je od stejného autora jako docela povedený PCMan File Manager, na který již ve sklizni také přišla řeč. PCMan File Manager nyní dokáže umisťovat ikony i přímo na plochu, a tak to působí, jako by se autor pokoušel o něco opravdu lehkého postaveného na GTK+. Zatím se mu to daří.

LXPanel

Clockywock

A na závěr bych tady měl zase jednu blbůstku. Tentokrát je to program Clockywock, který zobrazuje aktuální čas formou klasických ručičkových hodin. To by nebylo nic neobvyklého, kdyby ovšem k vykreslování ciferníku a ručiček nebyla použita knihovna ncurses. K dispozici je i budík, a tak Clockywock může ve zvolenou dobu začít velmi nepříjemně blikat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku