Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (19. 9. 2007)

19. 9. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na hub pro P2P síť Direct Connect, probereme pár modulů do oblíbených programovacích jazyků, budeme kontrolovat soubory na disku, najdeme dotěrné počítačové viry a nebude chybět ani veselá blbinka.

DSHub

DSHub je server (hub) pro síť Direct Connect. Implementuje nový ADC protokol, který je stále vylepšován vývojáří Direct Connect. Sám program je napsaný v Javě, a tudíž, jak už jste si mohli domyslet, poběží na široké škále operačních systémů. K dispozici je i manuál v PDF, který vám osvětlí jak základní instalaci, tak i základní fungování sítě a protokolu.

Python Object-Directory Mapper

Python-odm je modul do oblíbeného programovacího jazyka Python, který mapuje strukturu v LDAP serveru do klasických objektů. Dá se říct, že poskytuje určitou abstrakci, podobně, jako to dělají některé frameworky pro přístup k databázi.

Bohužel v době psaní článku měl web odezvy v řádech minut, neměl jsem proto šanci jej pořádně vyzkoušet.

Exscript Scripting Language

Exscript je skriptovací jazyk pro automatické vykonávání úkolů pro připojení přes SSH či Telnet. Dle vlastních slov autorů je podobný Expectu, ale má vylepšenou funkcionalitu a jednodušší ovládání pro běžné uživatele. Je napsaný v Pythonu, podporuje paralelní vykonávání, logování a podporu pro různě autentizační mechanismy. Kompletní výčet funkcí, Quick Start Guide a další dokumentaci naleznete na domovských stránkách projektu.

sprintf() for JavaScript

Pokud občas napíšete něco v JavaScriptu, určitě vás už stejně jako mě zarazila nedostupnout pro vás samozřejmé funkce z jiněho programovacího jazyka. Jednou z nich je sprintf(). Naštěstí už existuje její implementace i pro JavaScript. Napsána je podle specifikace PHP. Obsahuje klasické formátovací řetězce, podporuje přeskládání argumentů, nastavení přesnosti apod. Více informací o projektu najdete na Google Code nebo na pěkně okomentovaném blogu autora.

Sample

Sample je velice jednoduchý sledovač souborů. Pro každého uživatele sleduje definované soubory a pokud jejich časové razítko překročí určitou mez nebo když velikost souboru přeroste danou hranici, provede se uživatelsky definovaná akce pro zpracování souboru.

Více než komplexním nástrojem pro monitorování uživatelských souborů je Sample spíše jednoduchý nástroj vhodný tak do cronu pro roota. Sample vyžaduje, aby aktuální uživatel měl právo zápisu do souboru, a také, aby soubor obsahoval pouze tisknutelné znaky. Dále zpracovává uživatele podle /etc/passwd a vyžaduje, aby každý měl svůj jedinečný domovský adresář. Jeho užitečnost posuďte sami.

Dr.Web anti-virus link checker

Přestože uživatelé UNIXových operačních systémů nejsou viry ohrožování tolik co majitelé majoritního operačniho systému, není radno viry podceňovat. Včera jsem pro kamaráda stahoval soubor z úschovny, a protože jsem moc nedůvěřoval zdroji ani obsahu, rozhodl jsem se ho projet antivirem. Na své Fedoře jsem antivir doposud nepotřeboval a myšlenka instalace a konfigurace před obědem mě moc nelákala, začal jsem tedy hledat něco rychlejšího. A Google nezklamal. Dr.Web nabízí možnost zkontrolovat soubor uploadem přes web. Pokud si to chcete ještě víc ulehčit, doporučuji plugin do Firefoxu, který vám tuto možnosti přidá do menu.

root_podpora

ff_antivirus

Dr.Web anti-virus link checker podporuje přesměrování, skenování více souborů najednou a dokonce vám bude fungovat i v Thunderbirdu. Stačí kliknout pravým, vybrat „Scan with Dr.Web“. Vyskočí okno s výsledkem skenování a možností soubor stáhnout, pokud je čistý.

ff_antivirus2

Blbinka

A nakonec už nám zbývá pouze blbinka. Dnes pohádka o tom, jak se Bill Gates a Steve Jobs stali kamarádi a krátké animace, jak to asi vypadá u Billa doma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.