Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (2. 2. 2005)

2. 2. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme audio ripper, obal na GTK knihovnu, chytrou kalkulačku, očesané unixové utility, jednoduchý střihač MPEGů a analyzátor bezpečnostních děr.

Asunder je příjemný grafický GTK ripper, který sice vznikl nedávno, ale už teď se mi s ním pracuje lépe než KAudioCreator, který potřebuje k fungování Kio_slave (KDE mám sice rád, ale Kio je neustálým zdrojem problémů a mimo jiné poměrně často způsobuje, že KAudioCreator zamrzá klidně i na několik minut). Umí pracovat s CDDB, vytvářet m3u playlisty naripovaných souborů a umí i různé pokročilé hrátky s formáty a meta tagy, takže se o něm rozhodně nedá říct, že by mu chyběla funkcionalita. Určitě doporučuji vyzkoušet, jako každý projekt v začátcích svého vývoje potřebuje Asunder pořádně otestovat.

Gins slouží> jako jednoduchý obal GTK knihovny. Stačí ho spustit a na stdin mu posílat příkazy, které Gins překládá do volání GTK příkazů, a poskytuje tak možnost pracovat s grafickým frontendem i z programovacích jazyků, které GTK normálně nepodporují. Funguje poměrně rozumně rychle, a i když na něm určitě nenapíšete správce souborů, na jednoduché programy to stačí. Vývoj Ginse začal teprve nedávno a zatím od něj tedy nemůžete čekat zázraky, ale časem nám snad vyroste v užitečný nástroj.

Qalculate je grafický kalkulátor. Není to však obyčejná kalkulačka, jakou najdete v příslušenství každého grafického prostředí, ale skutečně komplexní a vysoce kvalitní nástroj schopný kreslit grafy, zjednodušovat výrazy o více proměnných, pracovat s jednotkami, které si uživatel může sám definovat, a tak podobně. Abstraktní práce s předměty je samozřejmostí, je hračkou sčítat jablka a hrušky (2 „jablka“ + 5 „hrusek“), stejně tak integrály a derivace. Ať už jste matfyzák, nebo normální uživatel, spokojenost zaručena. Pro použití potřebujete knihovnu GTK, která je k dostání u každého správného uživatele.

Embutils je balík starých známých unixových utilit, jako jsou uname, chmod nebo ls, přepsaných tak, aby zabíraly co nejméně místa. Tyto ořezané prográmky se dají linkovat s diet libc a perfektně se hodí do embedded systémů nebo na záchrannou disketu (pokud ještě někdo něco takového používáte; diskety patří do sběru, ne na stůl člověka digitálního věku :)). Projekt je už poměrně starý, ale nedávno, když už vypadal totálně mrtvě, vyšla nová verze mimo jiné obsahující vytoužený mount; dnes už z podstatných příkazů chybí snad jenom ifconfig. Programy jsou napsány tak, aby šly zkompilovat na jakékoliv platformě, nejen na i386, což je dalším argumentem pro jejich nasazení v embedded systémech oproti rychlým, ale nepřenositelným assemblerovým implementacím těchto utilit.

root_podpora

Gobdit je jednoduchý grafický QT editor sloužící ke stříhání MPEG souborů, které umí rozdělovat a spojovat. Neumí nic víc, ani si nedokáže poradit s jinými formáty než MPEG1 a MPEG2, ale je jednoduchý na ovládání, rychlý a na vystříhání reklam z videa nebo na jednoduché poskládání záběrů za sebe stačí.

C Code Analyzer je analytický nástroj sloužící k hledání potenciálních bezpečnostních děr v céčkovém kódu. Snaží se vyhledávat jenom skutečné bezpečnostní hrozby, nemá tedy například databázi podezřelých funkcí, které by hlásil, jakmile je spatří, čímž se výrazně snižuje objem informací vyplivnutých na programátora. Pracuje dobře s kódem napsaným pro GCC nebo MSVC. V současné době umí mimo jiné rozpoznávat případný memory leak, volání neexistujících prvků pole, možná přetečení bufferu a další. K programu existuje i frontend pro Eclipse. Autor už CCA otestoval na Mplayeru, kde s jeho pomocí našel několik chyb, takže asi vážně funguje. V době, kdy čtete tento článek, je pravděpodobně k dispozici jenom binární demo verze programu, ale zdrojový kód by měl být vydán v dohledné době.

Dnešní sklizen mě

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku