Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (2. 3. 2005)

2. 3. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru - doporučuje devět z deseti softwarových traktoristů. Dnes tu máme převaděč jednotek, nástroj pro urychlení práce s emailovou databází, tabulkový editor XML dokumentů, simulátor pokladny a MIDI editor.

Convertall je další z mnoha desítek převaděčů jednotek; na rozdíl od ostatních, podobných programů je však výjimečný v možnostech, které nabízí. Není problém tvořit si vlastní jednotky a převádět potom krychlové palce na galony nebo jakkoliv se vám zlíbí. Program poslušně určí typ jednotky a převodní poměr a už pilně počítá. Umí parsovat jednoduché matematické operace, jednotky různých druhů mezi sebou násobit, a vytvářet tak jednotky s roztodivnými fyzikálními rozměry. Sám od sebe si pamatuje přes 400 existujících fyzikálních jednotek, které umí třídit podle příslušné veličiny. Jednoduše, hledáte-li skutečně propracovaný a v ničem neomezující převaděč, sáhněte po Convertall, určitě to nebude špatná volba.

Webovým mailem se rozumí HTML frontend k databázi emailů na mail serveru. Většina dnešních webmailů je napsána v PHP nebo v jiném scriptovacím jazyce, což je zoufale pomalé řešení; při každém požadavku na server se musí takový script naparsovat, zkompilovat, spustit a připojit k databázi, než může začít něco dělat, což je, zvláště při větším provozu, absolutní zabiják výkonu. Proto vzniká Aeromys, serverová aplikace určená primárně k práci s emailovou databází. Běží neustále a pracuje s predikcí požadavků (snaží se předvídat, jaký další požadavek uživatel pošle), podle níž dopředu načítá stránky, o nichž si myslí, že budou potřeba. Aeromys zatím není určen k nasazení v praxi (zde mohu doporučit stabilnější SquirrelMail), ale časem se nepochybně vyvine v efektivní a robustní řešení pro webový mail.

Teddy je tabulkový editor XML souborů. Na rozdíl od ostatních jemu podobných aplikací Teddy nezobrazuje strukturu XML dokumentu jako síť vlastností se spoustou rozbalovacích položek, podpoložek a nadpoložek. Místo toho celý XML dokument zobrazuje jako přehlednou tabulku s příslušně pojmenovanými sloupci a číslovanými řádky, jejíž editování je hotová radost. Je napsán na QT knihovně a funguje v Mac OS X i v Linuxu. Spolupracuje s většinou tabulkových procesorů, do kterých je schopen data přenášet pomocí schránky, a dovede exportovat i do HTML. Co víc si přát? :)

root_podpora

TuxShop je, držte se, aplikace simulující klasickou obchodovou pokladnu. Umí všechno, co má umět správná pokladna: počítá daň, má databázi zboží a jeho cen, tiskne účtenky, počítá prodej takzvaně „na sekyru“ a ještě hodně dalších věcí. I když to na první pohled vypadá šíleně, TuxShop by mohl najít využití v menším obchodě; přece jenom starý přebytečný počítač se vždycky najde a ve spojení se starou přebytečnou jehličkovou tiskárnou plně nahradí mnohdy dost drahou pokladnu. Kromě Linuxu běhá i na Windows XP. Donedávna byla tato aplikace komerční, ale od verze 1.2 je z ní nadále se vyvíjející GPL software.

MIDI editorů už jsme tu několik měli, ale ze všech podobných linuxových aplikací, co jsem kdy viděl, je RosenGarden jednoznačně nejlepší. Pracuje s přehledným interface, který tak trochu kopíruje Macovský Garage Band, funguje překvapivě snadno. S vytvořenou skladbou umí dělat hotové divy, kromě standardního ekvalizéru je k dispozici ještě zásoba efektů a fungují dokonce i všechny plug-iny napsané na linuxovém LADSPA API. Samozřejmostí je detailní nastavení softwarového syntetizátoru, stejně jako propojení s dalšími aplikacemi pomocí JACKu. Vytvořenou skladbu by tak neměl být problém přenést například přímo do Audacity a dále s ní pracovat. Hledáte-li rozumný composer pro Linux, RosenGarden je jasná volba. Aplikace ke svému běhu vyžaduje knihovnu QT a několik částí KDE.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku