Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (2. 8. 2006)

2. 8. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na šikovný prográmek ořezávající záznamy z DVB, jednoho torrent klienta a „popovídáme” si po sériové lince. V druhé části nás pak čeká minimalistický souborový manažer pro KDE, CD ripper a pár vtípků místo blbinky.

Dvbcut

Televizní stanice nám pod hlavičkou báječného léta nabízí programy, které sice povětšinou za nahrání příliš nestojí, ale i tak se občas najde nějaká ta příjemná klasika, která by v domácí filmotéce neměla chybět. Před archivací není od věci ořezat přebytečné začátky a konce, se kterými si sice poradí např. mencoder nebo Avidemux, ale prvně jmenovaný se do ořezu pouští na úrovni sekund a Avidemux je omezen klíčovými snímky, pokud má být ořez bez rekomprese a za zdroj posloužilo DVB.

S touto nepříjemnou skutečností si poradí prográmek Dvbcut, který slouží právě k ořezávání videí ve formátu MPEG2-TS, a to až na úrovni snímků. Jisté úpravy musí být provedeny pouze na začátku a konci videa, ale jinak je video kopírováno bez rekomprese. Program je určen pro KDE, ale doporučuji jej nezavrhnout, i když KDE není zrovna váš favorit. Dvbcut je opravdu šikovný pomocník.

Dvbcut

Transmission

Nedá se říci, že by torrent klientů byl zrovna nedostatek, ale těžko někomu nařizovat, aby psal něco jiného a tak tu dnes máme další, tentokrát jménem Transmission.

Pokud máte na torrent klienta nějaké zvláštní funkční požadavky, Transmission vás pravděpodobně neoslní. Vydal se totiž spíše opačnou cestou a místo aplikace s přeplácaným GUI dostanete právě naopak absolutní jednoduchost. K dispozici jsou pouze nejdůležitější funkce pro stahování jako takové a specifikace typické pro torrent protokol jsou úspěšně skryty. Pokud potřebujete jen občas něco stáhnout a zbytek vás nezajímá, proč ne? Transmission je postaven na GTK+ a fungovat vám bude i na Macu.

Transmission

CuteCom

GTKčkovou náhradu klasického minicomu, tedy programu ke komunikaci po sériové lince, jsme už ve sklizni měli. Dnes tady máme podobný program jménem CuteCom, ale tentokráte byl napsán s využitím Qt. Po funkční stránce nic nečekaného. Stačí nastavit parametry sériové linky a komunikace může začít. Komunikace může rovněž probíhat i v hexadecimální soustavě, podobně jako u zmiňovaného GTKTermu.

root_podpora

CuteCom

Dolphin File Manager

Dolphin File Manager je dalším zástupcem letošní štědré úrody souborových manažerů. Konqueror či Krusader jsou dva velmi výrazní souboroví manažeři pro KDE, ale Konqueror není zdaleka jen souborovým manažerem a Krusader již taky není žádný drobek.

Dolphin File Manager se snaží být naopak protikladem zejména Konqueroru a pouští se pouze do souborových operací. Co se vzhledu aplikace týče, může byt použito jak klasické jednookenní zobrazení, tak i dvoupanelové. V případě dvou panelů jde však o podobnost čistě estetickou. Na nějaké F5 pro kopírování či F6 pro přesunutí můžete zapomenout.

Dolphin

RipOff

Poslední z dnešní sbírky aplikací je RipOff, který slouží k převodu AudioCD do některého z hudebních formátů. K dispozici je Ogg Vorbis, FLAC, MP3 a PCM WAV. Jako zdroj metadat posloužil poněkud nečekaně CDDB. GUI bylo napsáno s využitím GTK+ a celkově je dosti podobné již dříve zmiňovanému programu Sound Juicer, ale RipOff je méně provázaný s GNOME. Např. GSstreamer se v jeho závislostech nevyskytuje.
RipOff

Ve zkratce

KompoZer – V podstatě WYSIWYG HTML editor Nvu obsahující neoficiální opravy chyb.
IcQnD – GTK+ plugin pro licq, viz sklizeň. Po delší odmlce nová verze.

Blbinka

Místo klasického výtvoru nějakého znuděného programátora bych dnes pro vás měl pár unixových vtípků z příkazové řádky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku