Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (20. 12. 2006)

20. 12. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si představíme užitečný Copy-On-Write ovladač, systém pro přípravu netradičních slajdů, OCR modul pro SpamAssasina, software umožňující přenos většího množství dat na papír a také systém pro sledování docházky.

Cowloop

Cowloop (3.0) je Copy-On-Write driver, který pracuje nad libovolným blokovým zařízením a všechny zápisy přesměrovává do normálního souboru zvaného cowfile. Když čtete modifikovaný blok, získá se jak původní blok z originálního zařízení, tak i modifikovaný blok z cowfile. Tento mechanismus vám dovolí používat v read-write režimu zařízení, do kterých není možné zapisovat (CD, DVD, zamčené diskety, komprimovaný ext2) nebo umožnit více různých instancí jednoho file systému (například každý uživatel bude mít vlastní cowfile a původní disk zůstane beze změny). Jedinou nevýhodou je, že nemůžete tento driver použít na FS, které mají ovladač v uživatelském prostoru – např. squashfs.

Multitalk

Když jsem uviděl Multitalk (1.1), což je program na prezentaci slajdů, tak jsem si uvědomil jak moc máme zarytou představu o tom, jak mají slajdy vypadat. Původně napsané na foliích, pak (MS|Open) Office, které místo fixy používají klávesnici, ale princip zůstává stále stejný: jeden slajd za druhým, každý stejně velký… Multitalk nepoužívá sekvenční postup slajdů, můžete si slajdy umístit libovolně na 2D ploše a při prezentaci se mezi nimi volně pohybujete nahoru, dolů a do boku. Slajdy můžou být různě velké a obraz můžete oddalovat a přibližovat, můžete zobrazit více slajdů najednou. Slajdy mají vlastní gravitaci, takže stačí slajd přesunout přibližně do středu a on se sám vystředí. Pokud jste schopni zpracovat úplně nový přístup pro prezentaci, bude se vám Multitalk asi líbit. Pokud ale hledáte něco ve stylu klasických office, tak to není nic pro vás.

Multitalk

Multitalk

FuzzyOCR

Určitě jste si pomvšimli, že spameři čím dál více používají obrázků. Email nenese žádnou textovou informaci a v přiloženém obrázku je nějaká úžasná nabídka (penny stock, V1agra). Takové emaily se stávající technologií špatně kontrolují. Takže se vám možná bude hodit FuzzyOCR (2.3), což je plugin pro SpamAssasina. Tento plugin převede obrázky přiložené k mailu do čistého textu (pomocí klasického OCR) a tento text dále zpracuje pomocí klasického filtru. Už se těším, až spameři budou svá poselství kódovat do Captcha obrázků.

LibQRencode

Nedávno se objevila informace, že je možné uložit 256 GB dat na A4, což, jak se později ukázalo, není pravda. Pokud byste opravdu potřebovali přenést na papír informaci v nějakém rozumném formátu, můžete použít například knihovnu libQRencode (1.0), která umožnuje zapsat informaci v QR kódu, což je jeden z druhů 2D čárového kódu. Do jednoho obrazce se vejde 7000 číslic nebo 4000 znaků a obrazec snese až 30 % poškození. Tyto 2D čárové kódy jsou navíc standardizované, takže je můžete přečíst mnoha čtečkami čárových kódů.

libqrencode

libQRencode

root_podpora

TimeTrex

TimeTrex (1.4.0) je systém pro sledování docházky. Takové virtuální píchačky. Každý pracovník si značí svůj příchod, odchod a pauzu na oběd a systém eviduje odpracovanou dobu. Systém umí zpracovat i některé pokročilejší věci, jako například sledovat, na kterém pracovišti člověk pracuje, na jakém projektu… původně jsem si myslel, že je systém díky těmto pokročilým volbám přeplácaný, ale kupodivu mi při testování nevadily. Pokud pokročilé volby nepoužíváte, tak tam zůstávají předvyplněné rozumné volby, které není třeba měnit. Program se dodává v několika variantách, z nichž jedna je zdarma. Ale i základní varianta má důležité moduly, jako je plánování a schvalování dovolených a počítání mzdy zaměstnance (jen nevím, zda je v souladu s naší legislativou). V placené verzi můžete mít navíc propojení s nějakých fyzickým systémem pro sledování docházky (čipové karty) nebo systém faktur, kde se spočítá čas a cena práce na projektu zákazníka.

timetrex

TimeTrex

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.