Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (20. 4. 2005)

20. 4. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska tu máme chytré tabulky v Javascriptu, rezervační systém, test pro LCD monitory a nástroj na sledování chyb v Javě. A ještě nějaké drobnosti navrch. Nebudeme to zdržovat a jdeme na věc.

Oddělení sazeniček

Pokud vytváříte různé ceníky v HTML, tak se vám nejspíše bude líbit OS3Grid (0.3). Jedná se komponentu napsanou v JavaScriptu, která vám umožní vytvářet velmi sofistikované tabulky. Například poklepáním na záhlaví sloupce setřídíte tabulku, můžete na různé buňky navěsit callback funkce, které budou volány, když někdo klikne na buňku, a dokonce můžete buňky editovat. Skoro tabulkový kalkulátor. S touto komponentou by už vlasně nebylo tak těžké vytvořit jednodušší tabulkový kalkulátor v HTML. A abych nezapomněl, samozřejmě to funguje jak v IE, tak i v Mozilla derivátech.

Myslím, že mezi vámi moc provozovatelů kin a multiplexů asi nebude. Nicméně by se Villakino (0.19) mohlo hodit i na organizování menších společenských akcí. Villakino je „manažer sedadel“. Zní to sice hrozně, ale jestli jste se někdy při koupi lístků do kina koukali slečně na monitor, tak to, co jste tam viděli, je ono. Vidíte, která sedadla jsou volná, která rezervovaná a která jsou již prodaná.

KchmViewer (0.1) je prohlížeč chm souborů. Jedná se o MS HTML nápovědu. Od ostatních podobných prohlížečů se odlišuje zejména podporou neaglických jazyků, které se snaží korektně detekovat a zobrazit. A ačkoliv písmeno K napovídá, že se jedná o KDE aplikaci, není to tak úplně pravda. Prohlížeč zavisí pouze na Qt knihovnách, takže je možné ho zkompilovat i bez KDE.

KchmViewer

KchmViewer

Oddělení LSD LCD

Tak jsem se stal před pár dny konečně šťastným majitelem LCD monitoru. Samozřejmě jsem nejříve musel otestovat, zda nemá vadné (sub)pixely, což, jak jsem zjistil, není uplně trivální věc. Dnes jsem našel hezkou aplikaci lcdtest (0.01) stvořenou právě k testování LCD monitorů. Hurá! Vše v pořádku, nebudu ho vracet.

Oddělení letniček

Před pár měsíci jsem připravoval přijímání platebních karet pro jeden můj projekt. Docela mě překvapilo, kolik existuje pro Linux modulů a programů pro zpracování platebních karet. Jedním z nich je i Monetra (5.0.0). Umožní vám přijímat platby kreditními kartami a posílát je k zaúčtování do clearingové banky. Podporuje sedm různých databází, nativně podporuje sedm OS (mj. Linux, FreeBSD, Solaris, OS X), má moduly pro Perl, PHP, Javu. A má rozhraní do 12 clearingových středisek. Bohužel to není zdarma, ale to se v této oblasti dá očekávat.

Pokud nemáte rádi chyby v programech a píšete v Javě, zkuste FindBugs (0.8.7). Program hledá různé chyby v kódu a upozorní vás na ně. Kromě těch běžných jako čtení neinicializované proměnné umí i např. sledovat problémy se synchonizací vláken.

FindBug

FindBug

root_podpora

Docela by mě ovšem zajímalo, kdo z vás FindBug vyzkouší. V poslední době kolem sebe moc ladicích prostředů nevidím. Zajímalo by mě, kdo z vás píše své programy na první „nástřel“ a kdo z vás je usilovně testuje a hledá v nich chyby. Napište to do diskuse. Já osobně kolem sebe vidím spíše názory typu: „Ale vezmi to takto: 19 chyb na 5000 řádku kódu není tak mnoho.“ Což mi připomnělo jeden programátorský:

Muž kouří cigarety a vytváří oblaka dýmu. Jeho dívka stojí vedle něj a evidetně jí kouř vadí:
„Copak nevidíš to varování na krabičce: Kouření škodí zdraví???”
Nato muž klidně opáčí:
„Drahoušku, já jsem programátor. Nás nezajímají varování, nás zajímají jenom chyby”. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.