Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (21. 11. 2007)

21. 11. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes budeme tvořit grafy ve Flashi, budeme rozumně přejmenovávat soubory, naučíme se morseovku, uchováme si domovský adresář v Gitu, graficky si zobrazíme závislosti v Gentoo a ukážeme si přehledný spouštěč aplikací. Samozřejmě nebude chybět blbinka.

Open Flash Chart

Open Flash Chart (1.9.5) je program a knihovna na tvorbu grafů ve Flashi. Můžete vytvářet grafy klasických formátu (čárový, koláčový…) a i několik méně tradičních (svíce). Rozhraní je k dispozici pro tyto programovací jazyky: PHP, .NET, Python, Perl a Java. Kromě toho, že grafy vypadají moc hezky a jsou přiměřeně interaktivní, je jejich velkou předností oddělení kódu a dat. Tzn. flashovému objektu předáváte jako jeden z parametrů url, kde jsou uložena data, takže uživatelé mají aktuální data bez nutnosti přegenerovávat na serveru graf.

Open Flash Chart

Open Flash Chart

repcached

O memcached jsem zde už jednou psal. Absenci redundance memcached se snaží nahradit repcached (1.0), což je sada patchů pro memcached 1.2, která přidává redundanci a lepší dostupnost. Veškerá data jsou uchovávána vždy na dvou uzlech. Z nichž jeden je master a druhý slave. V případě nedostupnosti master uzlu přebírá jeho roli slave. Ostatní funkčnost memcached je nezměněna.

Detox

Nevím jak vám, ale mně se časem začnou na disku hromadit soubory s ošklivými názvy. V lepším případě mají v sobě mezery, v horším případě netisknutelné znaky, protože byly vytvořeny v jiné znakové sadě, než kterou teď zrovna provozuji. Na takové zmetky jsem shledal užitečným program Detox (1.1.1), který nepěkné znaky nahradí vhodnějšími. A navíc je rozumně konfigurovatelný.

QRQ

Pokud jste fanoušek do rádií – myslím HAM, nikoliv FM – tak se vám může hodit program QRQ (0.1.2), který vás má naučit pracovat s morseovkou rychleji (už se předpokládá, že ji umíte). Při startu se vygenerují náhodné volací kódy a jsou přehrány přes zvukovou kartu. Vy je zaznamenáte. Pokud uděláte chybu, tak se v dalším kole zpomalí rychlost volání. Pokud zaznamenáte kódy bezchybně, další kolo se o maličko zrychlí.

QRQ

QRQ

etckeeper

Zálohovat celý systém je pro SOHO systémy vetšinou zbytečné. Kromě /home stačí uschovat konfigurační soubory a více na obnovu systému zpravidla nepotřebujete. A když uchovávat – tak rovnou ve verzích, a tedy v gitu. Na to slouží program etckeeper (0.4), který je cílen především na debianí distribuce, protože se dokáže zaháknout do apt a je spouštěn automaticky při instalaci/odstra­ňování balíčků. Zřejmě funguje i jinde. Jenom musíte program volat ručně po provedených změnách.

Rev-depgraph

K distribuci Gentoo jsem se nikdy nedostal, a tak mi její radosti a starosti unikají. Ale Ondřej Mikle mě upozornil na program Rev-depgraph (0.1.2) neboli „Gentoo Packages Reverse Dependency Graph Generator“, který vytvořil. Slovy autora to dokáže: "grafovat závislosti medzi nainstalovanymi balikmi, výstup buď text alebo graphviz, podrobnějšie:

  • najsť balíky, na ktorých už nic nezávisí (koreně v grafe závislostí), reportovať podla toho, či su vo world, system alebo ani jedno,
  • najsť balíky, na ktorých nic nezávisí a nie su vo world ani system plus všetky, ktoré by mohli byť odstraněné s nimi (tj. boli natiahnuté ako závislosť programu, ktorý je už odinstalovaný alebo via emerge –oneshot) – podobně jak emerge –depclean –pretend, ale má viac možností ako výber typu závislostí (compile time, runtime, postmerge).
  • reportovat/vi­zualizovat okolie balíku (v grafe závislosti), da sa určit maximálna hlbka, kam až ísť, či sa berú rodičovské uzly, potomkovia atd."
depgrapg

Rev-depgraph

The Launcher

The Launcher je minimalistická aplikace na spouštění aplikací, kde jsou zobrazeny ikony programů v jednom okně (neubránil jsem se vzpomínce na Win 3.1). Je primárně cílen na systémy s dotykovou obrazovkou, ale dokážu si to dobře představit na počítačích BFU uživatelů, pro které je klasické menu možná nepřehledné.

The Launcher

The Launcher

root_podpora

LinuxBios

Projekt LinuxBios jistě nemusím představovat. Jenom si dovolím upozornit laskavého čtenáře na zvýšenou aktivitu tohoto projektu. Zatímco v roce 2006 vyšly pouhé dvě nové verze, letos zjara se začlo pomalu zrychlovat a nyní vychází nová verze jednou za týden!

Blbinka

Připojte se telnetem na adresu towel.blinkenlights.nl a můžete se zcela zdarma podívat na Star Wars IV: New Hope. Pokud máte IPv6, uvidíte několik scén navíc a budete to mít v barvách!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.