Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (21. 6. 2006)

21. 6. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si společně rozmístíme okna na naších desktopech, ukážeme si jeden malý hexa editor a přečteme si nápovědu v .chm formátu. V druhé části nás čeká kalendář pro příkazovou řádku, program pro řízení projektu a v závěru pak samozřejmě blbinka.

Wmctrl

Je příjemné mít spuštěné aplikace vždy na obvyklém místě obrazovky na konkrétní ploše, ale bohužel to vždy nefunguje přesně tak, jak bychom si přáli. Dnešní propracovaná desktopová prostředí sice většinou umožňují uložit pozice spuštěných aplikací a po příštím spuštění WM obnovit i aplikace na původních místech, ale bohužel se občas najde prográmek, který nechce spolupracovat. Druhý problém je, že ne vždy všechny aplikace potřebujeme mít spuštěné hned po startu a jde nám jen o pozici. Jistým řešením by mohl být Wmctrl.

Wmctrl je malá šikovná utilitka pracující v příkazové řádce, která dokáže mimo jiné přemístit okno na libovolnou pracovní plochu a změnit mu rozměry. Wmctrl rozhodně není samospasitelný, ale při začlenění do scriptu by již pomoci mohl.

Shed

Podle webu projektu má názvem Shed znamenat simple hex editor, což přesně vystihuje poslání programu. Rozhodně se nejedná o tak komplexní nástroj, jakým je např. Bless Hex Editor, který byl již ve sklizni zmiňován, ale to ani není vždy zapotřebí.

Aktuální pozici zobrazuje aktuálně v hexadecimální, decimální, oktálové a binární soustavě, přičemž v kterékoliv soustavě umožňuje vyhledávat a editovat záznam. Editor si poradí se soubory do 2 GB.

Shed

GnoCHM

KDEčkový prohlížeč .chm souborů neboli komprimovaných HTML souborů používaných zejména k uložení nápovědy ve Windows, jménem KchmViewer, jste už ve sklizni vidět mohli. Dnes tu mám pro vás podobný program pro GNOME.

GnoCHM je napsán v Pythonu a je postaven na knihovně CHM lib. Po funkční stránce se program chová dle očekávání a jediný zádrhel, který jsem zpozoroval, je nekorektní zobrazování diakritiky v záložkách. Vlastní text je již zobrazen správně.

GnoCHM

Calcurse

Za jménem Calcurse se skrývá šikovný kalendář a ToDo list, který by mohl zaujmout skalního příznivce příkazové řádky. Vzhledově je program docela příjemný a na ovládáni si lze taky lehce zvyknout. Záznamy pro konkrétní den mohou mít buď celodenní charakter nebo být jen pro časový interval. ToDo, neboli seznam věcí k udělání, nemá žádné časové značky. Program lze částečně ovládat i v neinteraktivním režimu z příkazové řádky.

Celkově Calcurse působí docela příjemně a výrazněji mi vadily pouze problémy s diakritiku, které mělo patrně na svědomí UTF-8.

Calcurse

Planner

Pokud hledáte linuxový ekvivalent programu Microsoft Project, tedy nástroje pro řízení projektů, můžete zkusit sáhnout po Planneru. Planner je příjemná aplikace pro prostředí GNOME a do firemnního desktopu, dle představ Novellu, jistě zapadne.

Planner vám umožní definovat úlohy, dílčí úlohy, zdroje či skupiny zdrojů. Pomůže vám s definováním závislosti mezi úkoly nebo pohlídat vytížení pracovníků. K dispozici je import z již zmiňovaného produktu Microsoft Project a export do HTML pro snazší publikování na webu.

root_podpora

Planner

Fakepop

A na závěr tady máme jeden zajímavý POP3 server jménem Fakepop. Na bezpečnost sice moc nedbá, protože dovolí přístup do schránky úplně každému s libovolným jménem a heslem, ale na druhou stranu ani žádné poštovní tajemství nevyzradí, protože vždy hlásí nula mailů.

Fakepop by možná mohl pomoci například při upravě mail serveru, kdy zbytečně mraky lidí nebudou panikařit, že jim „nejede pošta”, ale i tak je to zejména parádní blbina. Jestli budete chtít někoho vyzkoušet, za jak dlouho se začne divit, že mu nechodí pošta, bude muset sáhnout i po xinetd. Fakepop je ale zajímavý i sám o sobě svou neformální komunikaci.

>> +OK POP3 with no mail
<< CAPA
>> +OK Capabilities include
>> USER
>> PATHOLOGICAL-LYING
>> .
<< USER username
>> +OK that's a nice name
<< PASS password
>> +OK nice password, but you've got 0 messages
<< STAT
>> +OK 0 0
<< LIST
>> +OK No messages, really
>> .
<< UIDL
>> +OK No messages, really
>> .
<< RETR 1
>> -ERR you got no messages
<< TOP 1 1
>> -ERR you got no messages
<< QUIT
>> +OK cheers then 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku