Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (22. 11. 2006)

22. 11. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na utilitu pro cestování v čase (vážně), knihovnu zvyšující výkon, monitor zvukové karty, modul pro použití apt v Konqueroru, last.fm v Bashi a samozřejmě na závěr nebude chybět tolik oblíbená blbinka.

Timemachine

Timemachine (Alfa) je… strojem času. Bohužel se nekonají žádná blikátka a ani se nejedná o novou verzi DeLoreana z Back To The Future. Jedná se o program, který monitoruje a zaznamenává síťový provoz (stavěný je řádově na Gbps) a v případě potřeby vám umožní vrátit se zpět v čase a zrekonstruovat provoz na síti. Samozřejmě by bylo neekonomické uschovávat celý provoz, takže se ukládá pouze prvních X bytů z každého spojení. Což je rozumné neboť většina zajímavých informací se odehraje v prvních pár paketech. Jak velké X nastavíte, záleží na vás. Na datech si můžete vytvořit indexy (např. IP příjemce a odesilatele), takže můžete snadno a rychle získat jenom ty pakety, které vás zajímají.

liboil

Ve většině časově náročných programů se objeví různé opakující se operace: sčítání n čísel, vyhledání prvku v poli… Tyto operace se většinou často opakují a vyloženě si tak říkají o pořádnou optimalizaci. O tu se snaží knihovna liboil (0.3.10), která nepřináší nějaký geniální algoritmus, ale má pro každou funkci několik implementací. Každá funkce má minimálně jednu referenční implementaci, která funguje vždy a všude. Navíc ale může obsahovat jiné implementace přímo šité na míru některému modernímu CPU pomocí rozšířených instrukcí jako je MMX, SSE a pod. Při zavedení (v runtime), se knihovna rozhodne, která implementace bude v daný okamžik nejvhodnější, a tu pak bude ve skutečnosti volat.

Aproc

Aproc (0.1) by mělo zobrazovat informace o vaší zvukovce ve stylu programu „top“. Bohužel u mě končí se SIGSEGV, ale snad budete úspěšnější.

aproc

aproc

kio-apt

Konqueror má spoustu modulů, které umí ovládat spoustu pseudo protokolů oproti běžnému http. Klasické „man:man“ asi všichni znáte. Ale teď se objevil nový modul kio-apt (0.13), který přidává protokol „apt:“. Takže například url „apt:/search?kio-“ zobrazí informace o balících obsahující řetězec „kio-“. Url „apt:/show?kio-apt“ zase zobrazí informace o balíku „kio-apt“. Informace získáte stejné jako např. z apt-cache, ale samozřejmě mnohem úhledněji formátované. Spousta infomací je klikací a vede k dalším informacím. Pokud nevíte, co je to apt, pak asi nemáte Debian (či jeho derivát jako je Ubuntu) a program vám nebude k ničemu.

kio-apt

kio-apt

LastBASH

Službu last.fm není nutné dlouze představovat. A učitě už používáte příslušný plugin pro AmaroK, XMMS nebo jiný přehrávač. Jenže všechny tyto přehrávače mají jednu nevýhodu (alespoň pro hardcore geeka) – všechno jsou to grafické programy. Ne tak LastBASH (0.2.1), který funguje pěkně v konzoli v textovém režimu. A přitom si zachovává docela slušnou přehlednost.

LastBASH

LastBASH

root_podpora

TOIlet

ASCII art asi znáte v nějaké podobě všichni. Starší matadoři asi znají FIGlet, které umí generovat nápisy pomocí ASCII artu. Určitě ale pro vás bude novinkou TOIlet (0.1), které (nebo spíše která?) umí to samé co FIGlet, ale umí to barevně a umí to v Unicode (jak na vstupu, tak na výstupu). Tak a teď můžete generovat třeba moderní spamy.

TOIlet

TOIlet

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.