Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (22. 2. 2006)

22. 2. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska se podíváme na nový PAM modul, program na spojování fotoalb. Dále zde mám knihovnu pro přístup ke smart kartám a dva výborné programy nahrazující klasický cat a tail.

PAM extern

Ověřování identity pomocí PAM modulů je super věc. S popularizací Linuxu ovšem roste počet lidí, pro které je obtížné až nemožné napsat si vlastní PAM modul v C, ale zvládli by to v jiném jazyce (shell, perl). Pro ty zde mám PAM_extern (0.1). Tento modul předá login a heslo ke zpracování externí aplikaci nebo shell skriptu.

Tscat

Většinu svých programů (vícevláknové skripty v Perlu) ladím tak, že na zajímavých místech v programu vypisuji kontrolní zprávy na STDERR. Zatím jsem nepřišel na lepší řešení (pokud znáte lepší, tak se pochlubte v diskusi k článku). Jediné co mi u těchto zpráv chybělo, byly časové značky. Na vlastní řešení jsem byl líný, a tak jsem si musel počkat, až někdo napíše tscat (1.0). Program čte ze standardního vstupu a před každou řádku vloží časovou značku. Ta může být buď absolutní, nebo relativní vzhledem ke startu programu, nebo relativní vzhledem k předchozí řádce.

tscat

tscat

Pkgcounter

Pkgcounter (1.80) přečte soubor a řekne vám, kolik stránek bude potřeba na tisk tohoto souboru. Nic víc, nic míň. Kromě klasického PostScriptu podporuje ještě PDF, PCL, TIFF, DVI, ESC/P2 a některé formáty OpenOffice.org.

Digicamerge

Můj současný foťák umí, chvála bohu, pojmenovávat fotky podle doby vzniku fotky. Předchozí foťák, to ale neuměl, a tak mám spoustu fotografií s názvy jako je PIC00001.jpg a spojovat obsah dvou a více karet do jednoho adresáře bylo nepříjemné. Pokud stále řešíte takový problém, tak zkuste DigicaMerge. Při sloučení si můžete vytvořit vlastní schéma pro nové pojmenování souborů a můžete při tom využít proměnných extrahovaných z EXIFu. Program můžete využít pro sloučení i jiných typů souborů, ale vzhledem k podpoře EXIFu jsou primárním kandidátem právě fotoalba.

MultiTail

Pokud vám klasický „tail“ nestačí, přejděte na MultiTail (3.9.6)! Jeho princip je stejný jako u klasického tailu, tj. umožní vám sledovat konce souborů (obvykle logů). Ovšem MultiTail vám dovolí sledovat více souborů zároveň. Soubory vám buď rozdělí do více oken (pomocí ncurses), nebo automaticky zobrazí ten soubor, který byl naposledy změněn. Pomocí regulárních výrazů můžete určovat jaké řádky (ne)chcete vypisovat a zda chcete některé texty nebo znaky zvýraznit.

MultiTail

MultiTail

root_podpora

Libchipcard

Pokud chcete ze svého programu přistupovat k chipovým neboli smart kartám, zkuste knihovnu libchipcard (2.0.0). Knihovna využívá CTAPI čtečky a zpřístupní vám filesystem karty.

libchipcard

Libchipcard

Pokud vás zajímá, jak si zprovoznit v Linuxu čipovou kartu od I.CA, tak se mrkněte na tento návod od Pavla Kaňkovského.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.