Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (25. 10. 2006)

25. 10. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska tu máme pro každého něco. Tedy pokud jste zrovna učitel, manažer, realitní makléř nebo sběratel. Pokud ne, nemusíte si hned zoufat, najde se i něco obecnějšího. Určitě se alespoň díváte na televizní seriály.

Episoder

Nedávno se mi stala hrozná věc. Úplně jsem zapomněl, že začala třetí série seriálu Lost. No, aspoň jsem měl pak dva díly najednou. Nicméně – pokud chcete mít přehled, kdy poběží další díl vašeho oblíbeného seriálu, tak vám doporučím program episoder (0.4.2), který parsuje dostupné přehledy na tv.com a epguides. Program neupozorňuje na české seriály (chce se mi napsat „samozřejmě“), ale většina zajímavých seriálů u nás stejně neběží (např. Prison Break) a pokud ano, tak s několikaletým zpožděním (Lost).

episoder

pokročilá práce v episoder

Teacher Control Panel

Pokud jste někdy učili v počítačové učebně (já ano), tak jste asi zažili dilema (já ano), zda kontrolovat studenty, jestli si na počítačích nehrají, nebo zda sedět u svého počítače a přes projektor jim prakticky předvádět probíranou látku. Odpovědí může být Teacher Control Panel (0.1). Tento program umožňuje zobrazovat náhledy obrazovek studentů. Učitel dokonce může zvolený počítač zamknout nebo jinak ovládat. Může studentům na jejich obrazovkách zobrazovat svoji plochu (pomocí multicastu). Obrazovky jsou zachytávány pomocí VNC, takže to funguje i na mixu stanic s OS Windows a Linuxem.

tcp

Teacher Control Panel

Faces

Tak jako pokládám Diu za výborný a jednoduchý program na kreslení grafů pro vývojáře, tak se mi velmi líbí program Faces (0.11.0). Faces cílí na jiné uživatele než Dia; konkrétně na manažery. Můžete v něm vytvářet Ganttovy grafy, rozdělovat si projekt na menší podprojekty, vytvářet projekty, plánovat release projektu, vytvářet přehledové tabulky a zadávát úkoly do kalendáře… A asi toho umí i mnohem víc, ale nejsem manažer, takže všemu nerozumím. Pokud vedete nějaký projekt, určitě Faces vyzkoušejte.

faces

Faces

MaklerPlus

MaklerPlus (1.0) je webová aplikace pro realitní makléře nebo realitní kanceláře. Umožňuje zadávat nabízené reality na web, přidávat k nim popisky a parametry běžné u realit. Ke každé nemovitosti může být neomezený počet fotografií. A v nemovitostech můžete pohodlně vyhledávat. Zaujalo vás to? Zkuste si demo.

arCHMage

arCHMage (0.0.6) je dekompilátor CHM souborů (Microsoftí nápověda neboli kompilované HTML). Umí rozbalit CHM soubory a pak na stanoveném HTTP portu vytvoří http-server, přes který můžete prohlížet výsledné HTML soubory v normálním prohlížeči. K dispozici je i mod_chm (požaduje mod_python) umožnující publikování přes Apache. Opět se můžete podívat na malé demo.

GCstar

Ve sklizni se už objevilo několik programů na správu sbírek. Většinou to byly programy na správu kazet, DVD/CD nebo knížek. Ale co když má někdo méně obvyklou sbírku. Já například sbírám skládačky (takové ty spojené soubory fotek, co si občas můžete koupit na hradech a zámcích), což se dá při troše dobré vůle napasovat na evidenci knížek. Co ale takoví lidé, co sbírají etikety, pohlednice, telefonní karty a já nevím co ještě? Pro takové sběratele se přímo hodí program GCstar. Sběratel si může definovat vlastní atributy, které chce u své sbírky evidovat. Může definovat jejich typ a implicitní hodnotu (viz obrázek). Dále program umožňuje zadávat položky do takto definované evidence a také v ní vyhledávat podle zadaných kriterií. Výslednou evidenci své sbírky můžete exportovat v HTML, CSV, XML a několika dalších formátech. Končím a jdu katalogizovat svoji sbírku.

root_podpora

GCstar

definice záznamu v GCstar

Blbinka

Už dlouho jsem nic zajímavého neviděl. Tak jen malá otázka a zamyšlení. Pijete v práci kávu? Jestli ano, tak zkuste raději něco slabšího. Třeba LSD nebo hašiš, protože s kofeinem v krvi bude vaše práce hrozná.

Díváte se na televizní seriály?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.