Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (25. 7. 2007)

25. 7. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa převážně otevřeného softwaru. Dnes budeme zkoumat zaplnění disku, pracovat se soubory, komunikovat s mobilními telefony a také usnadňovat komunikaci na IRC. A protože nejen prací je člověk živ, podíváme se také na jeden netradiční spořič obrazovky a nakopávání Windows.

NCurses Disk Usage

Dochází vám volné místo na disku a netušíte, co ho tolik zabírá? Pomocnou ruku nabízí NCurses Disk Usage. Nabízí funkcionalitu známého příkazu du v uživatelsky přívětivém prostředí ncurses. Pohled do manuálové stránky nabízí některá nastavení známá z již zmiňovaného du.

Co je ale hlavní předností NCurses Disk Usage, je možnost procházet adresáře. Adresáře jsou přehledně zobrazeny a setříděny dle uživatelských kritérií. Bonus jsou příznaky jako prázdný adresář či příznak chyby při čtení. Autor dal dohromady malé how-to s obrázky.

NCDU

Ctrlproxy

Častým problémem „notebookářů” je sledovat, co se děje na chatu, když se člověk právě přesouvá a není k dispozici žádná síť. Řešením pro IRC může být Ctrlproxy. Princip je jednoduchý – máte spuštěný IRC proxy, který je trvale připojen. K tomuto serveru se připojujete pomocí svého oblíbeného klienta. Pokud se vám spojení rozpadne, nic se neděje. Připojíte se opět z k proxy a vyvoláte historii. Podobně jako dircproxy existuje možnost být připojen k více serverům najednou, široké možnosti logování, proxy pro více klientů, podpora SSL, IPv6 a další. Úplný výčet funkcí a návod k zprovoznění najdete na stránkách obou projektů.

Linux DiskTool

Linux DiskTool alternativou k mnohem oblíbenějšímu terminálovému správci souborů Midnight Commander. Klasicky umí označit soubory, kopírovat, mazat, procházet archívy a podobně. Klávesové zkratky jsou samozřejmostí. Zajímavou funkcí je procházení RPM balíčků a možností je přímo instalovat.

Pokud vám není libo binární distribuce programu, začnou vám asi nabíhat vrásky na čele. Program není psaný v C, jak tomu bývá zvykem, ale v Pascalu, a také budete potřebovat FPC kompilátor k dokompilování modulů.

Hextris

Hextris je další z klonů Tetrisu, tentokrát ale trochu jinak. Kostky nejsou složené z čtverců, ale z hexagonů. K běhu budete potřebovat Javu. Pokud máte správně nastavenou Javu Web Start pak můžete Hextris spustit přimo z prohlížeče. O nejlepší skóre se můžete podělit v diskusi.

hextris

Gammu

Projekt Gammu (dříve MyGnokii2) je nástroj pro komunikaci s mobilním telefonem. Umožňuje synchronizovat telefonní seznam, posílat SMS a mnoho dalších funkcí. Podobného softwaru pro Linux zatím moc není, i proto mě velmi potěšila aktivita projektu. Na domovských stránkách si dokonce můžete porovnat různé forky.

Gammu

(Zdroj: Freshmeat.net)

FoxSaver

FoxSaver je rozšíření Firefoxu o fukční screensaver. Netradiční rozšíření promítá každý den aktualizované obrázky v čase, kdy se svým prohlížečem nepracujete, a to dokonce na celou obrazovku, pokud máte maximalizovaný Firefox. Disponuje i možností nastavení webů, u kterých se screensaver spouštět nemá, nastavení času zobrazení a jednoduché zapnutí/vypnutí.

root_podpora

Blbinka

Protože jsem před čtrnácti dny blbinku vynechal, naservíruju vám dneska rovnou dvě. První z nich je pro „windowsáře“, kterým se stýstká po BSOD (Blue Screen Of Death). Malý prográmek bsod váš absťák určitě zažene. Chyby a drivery způsobující chybu jsou náhodně generovány z nemalého seznamu.

Blbinka

Úplně na závěr doporučuju krátké video o tom, jak správně nakopnout Windows.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.