Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (26. 1. 2005)

26. 1. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu pro vás mám dva programy monitorující, co se vám válí v racku, knihovničku do mobilu a pár dalších věcí. Vemte cepy a jdeme mlátit obilí.

Oddělení sazeniček

Program Mobile Bookshelf (2.1.1) převede text na MIDlet (Java aplet spustitelný na mobilním telefonu). Program umožňuje nastavit velikost fontu, posouvat text po řádku, stránce nebo po pixelu. Zapamatuje si poslední pozici v čteném textu. To vše z tohoto programu, dle mého názoru, dělá skvělou náhradu za triviální funkci „Poznámky“ v mém mobilním telefonu.

Mobile Bookshelf
Mobile Bookshelf

TTraq (0.8.1) vám umožní sledovat, kolik času jste strávili na tom kterém projektu. Nejdříve mne tento program upoutal, zejména exportem dat do Excelu, CSV a HTML. Po vyzkoušení ale musím konstatovat, že jedinou jeho výhodou je ten export a práce přes web, takže můžete zadávat položky, i když nejste zrovna u svého počítače. Jinak ovšem program nenabízí nic navíc. Možná se z něj časem vyloupne něco zajímavého, zatím ovšem zůstanu u svého GnoTime.

Pokud si často necháváte posílat balíky přes UPS, možná se vám zalíbí track2rss (0.1), který vám umožní sledovat stav a cestu UPS a USPS balíku přes RSS. Technicky je totiž formát UPS založen na XML, takže autor „pouze“ vytvořil XSLT šablonu pro převod do RSS a perlovský wrapper, který spustí převod. Pokud zrovna používáte jinou doručovací službu, můžete kontaktovat autora, protože má v plánu přidat podporu dalších doručovacích služeb.

Oddělení ozimu

File rename utils (1.3.3a) jsou bash skripty, které umí přejmenovávat soubory. Obshuje výmluvné skripty jako mv_lowercase, mv_spaces2under­score a další. Linuxovým matadorům, kteří předvádějí úžasné onelinery v právě probíhající soutěži roota, se za takovou trivialitu předem omlouvám, ale myslím, že začátečníkum přenášejícím soubory na FAT filesystémech mezi Linuxem a jiným OS by se tyto skripty mohly hodit.

Oddělení racků

Když se vaše firma rozroste a vzmůže se na více počítaču, které jsou navíc ve více skříních (mimochodem skloňování slova rack je opravdu děsné), není už tak jednoduché udržet si přehled, kde co máte a v jakém se to nachází stavu.

Program Brack (0.1) je jednoduchý. Přes webové rozhraní vám zobrazí, jaký počítač máte ve které skříni, kolik má U, jaký je na něm nainstalovaný OS a kolik dnů zbývá do konce záruky, resp. zda už záruka nevypršela.

Pokud vám nestačí sledování výše uvedenených parametrů a toužíte jich sledovat více, zkuste Enetman (RC1). Ten sleduje další parametry (velikost disku, paměti, typ procesoru), nastavení síťových rozhraní, použité licence, kontaktní údaje na dodavatele. Ke každému počítači umožňuje přidávat textové záznamy a sledovat tak jeho vývoj v čase… Myslím, že víc toho už bude potřebovat málokdo.

root_podpora

Enetman
Enetman

Oddělení sklizně kombajnem

Vyšel PostgreSQL (8.0) – hlavní novinky: nativní win32 klient, savepointy, Point-In-Time recovery, tablespaces, změna typu sloupců pomocí ALTER TABLE.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.