Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (27. 12. 2006)

27. 12. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme, kam pokročil přehrávač BMPx, tak trošku nostalgicky koukneme na Dos Navigator a ukážeme si jednoduchý audio tag editor. V druhé části nás čeká prográmek, který pomůže integrovat PC od obýváku, a jeden netradiční prohlížeč PDF.

BMPx

Beep Media Player vznikl jako GTK+ 2 náhrada za pomalu dosluhující XMMS a z Beep Media Playeru začal záhy vznikat přehrávač BMPx. Všechny tři vypadaly na první pohled dost podobně, ale rané verze BMPx byly dost nestabilní a zároveň odčerpaly programátorské síly od vývoje původního Beep Media Playeru, takže vývoj Beep Media Playeru pokračuje dále s jiným týmem pod názvem Audacious, jak již ve sklizni zaznělo. Od raných a ne příliš použitelných verzí BMPx již ale uplynul nějaký ten pátek, a tak nastává vhodný čas na obhlídku nově vznikajícího přehrávače.

Již na první pohled je patrné opuštění klasické „WinAmpovské” koncepce a z původního drobka se vyklubalo pořádné okno, ve kterém je sice spousta věcí víc po ruce, ale taktéž nemusí vyhovovat každému. Program dostal do vínku knihovnu médií s podporou hodnocení skladeb, příjemná je i práce se streamovanými radii a nechybí ani podpora CD audio či dnes stále populárnějšího podcastu. Zejména co se GUI týče se vývoj programu ubírá poněkud jiným směrem, než by se mi líbilo, ale to je pouze věc vkusu a po funkční stránce program působí docela příjemně.

BMPx

Necromancer's Dos Navigator

Norton Commander či nějaký z jeho klonů patřil v dobách DOSu takřka k povinné výbavě každého PC. U nás patřil mezi používanější alternativy spíše Manažer M602, ale i Dos Navigator se dal občas někde zahlédnout a navíc přežil do dnešních dnů. Z původního Dos Navigatoru od RIT Research Labs vzešly dva odvozené projekty. Jeden pod původním názvem Dos Navigator existuje jako open-source projekt, ale ke stažení je jen Win32 a OS/2 verze. Druhý z následovníku si říká Necromancer's Dos Navigator a jde „jen” o freeware, ale za to se nezapomnělo ani na Linux.

Výčet funkcí Dos Navigátoru nebýval špatný a ani následovník Necromancer's Dos Navigator na tom není nejhůř a na na nějaké kopírování určitě stačí. Jsou však na něm vidět jeho DOSovské kořeny, které se dejme tomu docela ztratí ve Win32 aplikacích, ale v Linuxu působí poněkud nelogicky, jako např. rozhraní pro nastavování atributu souboru v duchu DOSu. Osobně bych za Midnight Commandera nevyměnil, ale jedná se o zajímavý pohled do historie a zmínku si jistě zaslouží. Navíc se jedná o živou záležitost, protože jeho poslední betaverze vyšla před dvěma dny, tedy 25.12.2006.

NDN

MediaTagTools

MediaTagTools je jednoduchý nástroj pro tagování audio souborů napsaný pomocí Qt pod GPL. Osobně bych mu neodpustil absenci podpory FreeDB/CDDB, ale jinak se tváři docela použitelně. Nechybí podpora editování jednotlivých souborů čí záznamů skupiny a podporována je rovněž i automatická konverze názvů souborů podle tagu a obráceně. Pokud náhodou tagujete na počítači bez internetu, můžete vyzkoušet.

Media Tag Tools

My Media System

S narůstajícím výkonem počítačů narůstá i snaha o jejich nasazení v naších obývacích pokojích jako centra multimediální zábavy a tím i vzrůstá počet softwaru, který nám to má usnadnit. Dalším adeptem se tak stává My Media System.

root_podpora

My Media systém vám přehraje hudbu, video či zobrazí obrázky z pevného disku nebo CD/DVD media. U hudby nechybí ani podpora internetových rádií. Dokáže vám zobrazit TV program, pokud mu jej dodáte v požadovaném formátu, a podle konfiguračního souboru a stránek projektu by si měl poradit i s DVB. Rovněž nechybí podpora LIRC, tedy dálkového ovládání, ale to jsem nezkoušel. Program je lokalizovaný i do češtiny a předpokládám, že po řádném nastavení se bude ochoten i ukončit, nejen ukonit – jak mi nabízí na následujícím obrázku.
My Media System

PDFCube

Doufám, že teď autorovi PDFCube neukřivdím, ale podle způsobu práce s PDFCube jsem nabyl pocitu, že se jedná o dalšího vášnivého milovníka akcelerovaného desktopu s XGL, konkrétně mapování virtuálních ploch na stěny mnohostěnu.

PDFCube totiž stejným způsobem zobrazuje PDF soubory. Když chcete zobrazit další stranu, od obrazovky se odtrhne kvádr, efektně otočí a pak zase přilepí jednu svou stranu na celou obrazovku. Než přečtete aktuální list, tak vám nějaký skřítek překreslí listy z PDF na zbývajících stranách kvádru, a tak si program poradí i s PDF o více než čtyřech listech. Z užitečných funkcionalit bohužel nemůžu jmenovat nic, a tak si program zasloužil místo v pozici obvykle vyhrazené blbince. Screenshot tentokrát autorův, poněvadž kvádr kladl tuhý odpor.

PDFCube

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku