Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (27. 6. 2007)

27. 6. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa převážně otevřeného softwaru. Dnes prozkoumáme síť v Gnome, projdeme si archivy přímo ve Firefoxu, jednoduše si zašifrujeme soubory, vygenerujeme grafy a budeme také profilovat kód v Pythonu. A protože nejen prací živ je člověk, pustíme si k tomu i nějakou tu hudbu.

Gnome Network Monitor

Chcete se občas podívat na otevřená síťová spojení? Statistiku nejčastěji použitých iptables pravidel? Toto a mnohem více nabízí Gnome Network Monitor z dílny Jakuba Hrozka.

Uživatele Fedora Core potěší předem připravené RPM. Pokud jej ve své distribuci nemáte, můžete použít tar.gz archiv.

Po spuštění se superuživatelskými právy vyskočí okno se čtyřmi záložkami, v kterých najdete právě rozumné množství informací.

Gnome Network Monitor

ArchView

Občas přijde vhod podívat se na obsah archivu ještě před samotným stahováním. Zvlášť výhodné je to u velkých souborů či archivů na přetížených serverech. Právě tuto funkcionalitu přináší ArchView, což je plugin do Firefoxu, který vám umožní podívat se na obsah archivu přimo z prohlížeče. Podporuje protokoly HTTP i FTP a umí zobrazit obsah jako XUL či HTML. Slabostí je malá podpora formátů, zatím pouze RAR a ZIP. Na druhou stranu, ArchView je multiplatformní a umí například ukládat a otevírat pouze vybraný soubor bez stahování celého archivu.

ArchView

PyCrypt

Otázka bezpečnosti dat je v dnešní době přenosných počítačů a USB disků čím dál tím aktuálnější. Řada lidí využívá šifrovaný /home adresář. Co když ale chcete data přenášet například na USB klíčence?

Pokud zrovna nemáte náladu zkoumat různé konfigurační volby rozsáhlých nástrojů pak PyCrypt je to, co hledáte. Budete potřebovat pouze Python a knihovnu Python-crypto. Ovládání je jednoduché: PyCrypt [mód=--encrypt|--decrypt] [vstupní soubor] [výstupní soubor] [heslo]. Na vynechané informace budete dotázáni. Data jsou šifrována algoritmem AES. Pak už záleží jenom na vás zda použijete dostatečně silné heslo.

Autor si je tak jistý bezpečností, že na web umístil zašifrovanou fotku své kreditní karty a tvrdí, že pokud se vám podaři ji přečíst, můžete ji libovolně používat v e-shopech.

pycallgraph

O programu pycallgraph jsme už v softwarové sklizni psali. Nedávno vyšla nová verze 0.4.0, která přináší oproti 0.2.0 několik změn. Funkce make_graph byla přejmenována na make_dot_graph, změny ve vlastnostech grafu a hlavně byla přidána možnost profilování, kdy ke každé funkcni je přidán čas který python strávil jejím vykonáváním. Nová verze také přidává možnost spouštět pycallgraph přímo z shellu pomocí pycallgraph-dot.py --image-format=FORMAT SOUBOR.py VÝSTUP Použití je jednoduché:

root_podpora

import pycallgraph
pycallgraph.start_trace()
def foo():
print "foo"

foo()
pycallgraph.make_dot_graph('test.png')

Výsledkem je následující graf

pycallgraph_test

ConsoleCandy

Příznivce textové konzole jistě potěší ConsoleCandy. Tento neobyčejný mp3 přehrávač disponuje 3 „vizualizacemi“ pro váš terminál. Posouzení jejich kvality nechám na vás.

ConsoleCandy-amplitude

Blbinka

O tom jak vypadá život zažraného vývojáře se můžete přesvědčit na Roumenovi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.