Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (27. 7. 2005)

27. 7. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska tu máme od všeho trochu, ale co je nejduležitější, po delší době je zde opět blbinka týdne.

Na posouzení kvality zdrojového kódu existuje mnoho metrik. Jednou z mnoha je poměr komentářů vůči kódu. Průměrně kvalitní kód by měl mít alespoň 10 % komentářů, excelentní pak více než 25 %. Pokud chcete získat tyto statistické informace, tak si můžete buď napsat jednoduchý skript (a nebo tento), nebo použít sofistikovanější grafické rešení, jako je CodeAnalyzer (0.7.0). Ten je napsaný v Java Netbeans a počítá vícero metrik. Má vestavěné filtry pro C, C++, Assembler, HTML a Javu. Další jazyky můžete jednoduše přidat definováním sady komentářů pro jednotlivé přípony. Výstupní sestavu můžete exportovat v HTML nebo jako CSV pro Calc či Excel.

CodeAnalyzer

V zemi, kde BroadBand má stále ještě co dohánět a měl by se jmenovat spíše NarrowBand, určitě najde uplatnění proxy Ziproxy (1.5.0). Ta se nesnaží cachovat nejčastější data, pouze gzipuje HTML, texty a snižuje kvalitu (a tedy i velikost) JPEG obrázků. Ziproxy má tedy smysl instalovat na bránu v Internetu, kde není problém se šířkou pásma, a přistupovat pak na ni z míst, kde šířka pásma naopak problém je (např. GPRS a dialup).

Občas se stane, že objevíte v nějaké publikaci či na webu graf, ale vy byste spíše potřebovali získat hodnoty, ze kterých byl graf vytvořen. Buď se můžete chopit pravítka, nebo použít G3data (1.4.99.3). Ten umí načíst různé typy obrázků a pak už stačí určit počáteční a nejlépe poslední bod na osách grafu. Následně kliknete myší na body na grafu, které vás zajímají, a máte hotovo.

G3data

Už se mi občas stalo, že jsem měl k dispozici několik počítačů, každý z nich měl vlastní bedničky a já chtěl jsem pustit stejnou hudbu na všech počítačích zároveň. Tento problém řeší Xmms-syncup (0.9.1), což je plugin pro XMMS, který z jednoho XMMS udělá server, podle kterého se synchronizují ostatní klientské XMMS.

RefreshBlocker (0.2) je plugin pro Firefox, který prohlížeči zabrání následovat přesměrování uvedené v parametru refresh META značky. Pokud má dojít k přesměrování, vyskočí infobox (stejný jako u potlačení popup okna) s oznámením a linkem, na který se měla stránka přesmerovat.

root_podpora

Backmeup (0.1.1) je jednoduše použitelný skript na zálování. Používá ncurses, aby byl uživatelsky přítulný. Skriptu zadáte adresář, který chcete zálohovat, jak často a kam ho chcete zálohovat. K souborům může přistupovat lokálně, přes Sambu, FTP nebo přes SSH. Po nakonfigurování se program spustí na pozadí a už vám bude posílat jenom zprávy emailem o uskutečněných zálohách.

Backmeup

Blbinka týdne

Jak jste jistě slyšeli, NASA plánuje obnovit mise na Měsíc. Na Měsíc se asi nedostanete, ale můžete si vyzkoušet, jaké to je být programátorem/o­perátorem počítače a programů, které byly na palubě Apolla létajícího na Měsíc. AGC (20050720) rozhodně není nějakým ultra zábavným simulátorem, jako je např. Moon-lander. AGC je emulátorem CPU, klávesnice a obrazovky, které byly v Apollu. Takže si můžete spustit libovolný program, který byl určen pro mise Apolla.

Apollo Guidance Computer

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.