Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (28. 12. 2005)

28. 12. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme zejména na editaci Flashe pod Linuxem. Dále zkusíme udělat pořádek na přeplněných plochách, představíme si program na tvorbu balíčků pro různé distribuce a na synchronizaci videa. A pokud zapomínáte krmit vašeho psa (nebo vaše dítě), tak je tu i jedna blbinka.

Flash pro Linux

Již několik měsíců sleduji různé programy, které umí kompilovat z různých pseudo jazyků do Flashového SWF formátu. Jedním z takových je například haXe. Pro některé jedince znalé skriptování (tj. pro většinu čtenářů Roota) to může stačit. Ovšem většina normálních uživatelů bude vyžadovat normální klikací prostředí, a to na Linuxu prostě není. Tedy dosud nebylo. Byla jenom otázka času, kdy někdo nad jedním z těchto pseudo jazyků postaví grafickou aplikaci. Jeden takový program se jmenuje Flash For Linux (0.2.1) používající pro export knihovnu od Flagstone Software. Program vypadá velmi ambiciózně. Má skoro všechny ovládácí prvky jako originální SW od Macromedie. Bohužel ne vše je funkční. Autor tvrdí, že lze exportovat základní tvary, ale mně se nepodařilo ani to.

f4l

Flash for Linux

To program Qflash je skromnější. Ovšem také funkční. Dokonce podporuje ActionScript. Program používá knihovnu Ming pro export do SWF a kromě přímého exportu vám dovolí uložit zdrojový kód v PHP nebo Perlu, který po spuštění vygeneruje SWF soubor. Užitečné, pokud chcete dělat nějaké hromadné generování nebo jiné úpravy. Autoři Qflashe a F4L se spojili a v současné době pracují na společném projektu s názvem UIRA. Pokud vás zajímá Flash, tak tyto projekty sledujte. Vypadají velice slibně a můžou nám dodat to, co Macromedia není schopná udělat již několik let.

qflash

Qflash

Iswitchwin

Ztrácite-li se ve svých virtuálních plochách a máte problém nalézt konkrétní okno, zkuste program Iswitchwin (0.7). Je dobré si ho dát pod nějakou horkou klávesu (např. F12) a po jeho vyvolání se vám objeví seznam všech oken. Na okno (a plochu, na které je okno umístěno) se můžete přepnout klasicky kliknutím myši na název okna. Nebo (a tady je síla a jednoduchost programu) začnete psát název okna a Iswitchwin vám vyfiltruje okna obsahující uvedený řetězec. Takže např. sekvence kláves F12 + sklizen + Enter mě přepne na okno VIMu, kde mám rozepsanou tuto sklizeň, a nemusím přemýšlet, na které ploše to je.

iswitchwin

Iswitchwin

Packer

Program Packer (0.1.1) vám velmi usnadní generování balíčku pro různé distribuce (Debian, Suse, RedHat, Madriva, Gentoo…). Přece jenom málokdo umí generovat všechny druhy balíčků pro různé distribuce, a pokud váš program není v balíčku, tak si ho dnes mnozí uživatelé nenainstalují. Packer po svém startu spustí jednoduchého průvodce, který se vás zeptá na několik základních otázek. Po ukončení průvodce můžete jednoduchým příkazem (packer -efb) vygenerovat všechny balíky, které packer zná.

packer

Packer

IvySync

Někdy můžete potřebovat spustit několik videí synchronizovaně, např. na konferenci. Na to se hodí program IvySync. Program byl vyvinut pro výstavu videií v Holandsku. Videa jsou synchonizována údajně až na přesnost nanosekund. Program navíc umožňuje vzdálené ovládání přes XML-RPC a automatické opakování různých playlistů.

IvySync

IvySync

root_podpora

Oddělení blbinek

Stejně jako možná mnozí z vás pracuji doma. Z jedné místosti mám udělanou pracovnu a v ní jsou počítače. Vyhovuje mi to. Na druhou stranu to má i své stinné stránky, neboť se na mne přenesla část domácích prací (zalít kytky, nakrmit rybičky, jednou za týden jim vyměnit vodu apod.) To mi taky nevadí. Problém je v tom, že na polovinu věcí zapomenu. Znáte to – jenom se podívám, zda nemám novou poštu, spustím tohle, vyedituju tamto a sakra už je večer a co jsem to měl udělat? Teď když o tom tak píšu: neříkala mi dnes žena, že mám vytáhnout prádlo z pračky, až doběhne? Moment… No jo, bylo tam. Pokud máte taky podobné problémy, tak zkuste program Gchore (1.0). Jedná se o jednoduchý TODO list, který je zaměřen na opakující se úkony, jako jsou domácí práce.

Gchore

Gchore

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.