Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (28. 2. 2007)

28. 2. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na uspávání procesů, zajímavou nadstavbu klasického příkazu find, změříme úhozy do klávesnice v různých programech, naučíme se automaticky měnit barevné schéma konzoly a nakonec se podíváme na mplayer pro váš web prohlížeč.

CryoPID

V diskuzi kolem Suspend2 se zrodila zajímavá myšlenka. Když umíme uspat a uložit na disk celý operační systém, tak by mělo jít uložit i jednotlivé programy. A tak se zrodil CryoPID (0.5.9.1). Programu předáte ID procesu a on vám vytvoří spustitelnou binárku. A když přidáte správný parametr, tak vám přibalí i knihovny, abyste mohli program obnovit úplně kdekoliv. Po spuštění binárky by se měl program rozběhnout ve stavu, v jakém byl při uložení. Měl – jenže mně se zrovna nepodařilo oživit žádný proces. Sice to má na platformě x86_64 fungovat také, ale asi ne tak úplně. Ale snad budete úspěšnější. V každém případě mezi jeho výhody, oproti podobným programům, patří to, že nemusíte modifikovat jádro (funguje ve 2.6 i 2.4), nemusíte být root a nevyžaduje spolupráci od uspávaného programu.

Findview

Findview (1.0) je skript, který ukládá výsledek programu „find“ do adresářové struktury, kterou můžete následně procházet a se soubory manipulovat. Výsledné soubory jsou samozřejmě pouze symbolické linky na původní soubory, takže není zabrané skoro žádné místo na disku.

Keyfrog

Ještě, když jsem pracoval na volné noze, tak jsem měl docela problém si ocenit některé práce. Velmi často přecházím mezi aplikacemi a chvíli si čtu poštu, pak píši ve vimu, do toho si čtu web… A pak je docela těžké si spočítat, kolik čistého času jste věnovali programování, kolik čtení mailů… Dobrou pomůckou by mohl být Keyfrog, který umí monitorovat a zobrazit závislost využití klávesnice v jednotlivých aplikacích v průběhu času. Aplikace můžete sdružovat do skupin (např. Thunderbird, Konversation a Gaim do „Komunikace“). Programy můžete určovat podle třídy okna nebo podle spuštěného příkazu.

keyfrog

Keyfrog

NanoVM

NanoVM (20070212) je velmi malá (jenom 8 kB!) Java Virtual Machine, která se nahrává přímo do specialních RISC CPU AVR.

Konsoledcopschema

Používám KDE a jeho Konsole. Mám tam upravené barevné schéma, ale občas se potkám s nějakou aplikací (například dstat), které obarví výstup naprosto nekompatibilně s mým barevným schématem. A zřejmě to samé se stávalo autorovi skriptu konsoledcopschema (0.9.0), ale na rozdíl ode mě nebyl líný a napsal tento skript, který automaticky přepíná barevné schéma Konsole. Takže můžete mít jedno schéma pro vi, jiné pro less a třetí pro dstat.

Gecko-mediaplayer

Gecko-Mediaplayer (0.0.2) je přehrávač videa, který je vystavěn nad mplayerem a NS4 API (což podporují Opera, Firefox a ostatní Mozillí deriváty). Když jsem to viděl prvně, tak jsem se mylně domníval, že se jedná o XUL skripty, což by bylo úplně super. Bohužel je to klasický plugin (který je nutno zkompilovat), ale už teď v raném stádiu je mi milejší než mozilla-mplayer, protože má lepší ovládání.

root_podpora

gecko-mplayer

Gecko-mediaplayer

Blbinka

Staré, ale dobré. Zábavné shellové příkazy.
Ahoj já jsem Mac. A já jsem Windows – A já jsem Linux.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.