Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (29. 3. 2006)

29. 3. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na jeden zajímavý prohlížeč obrázků, vypálíme si DVD a uděláme si pořádek v oblíbených odkazech. V druhé části nás pak čeká jeden neobvyklý „poznámkový bloček”, pomocník na rozpoznávání rezistorů a jeden kontroverzní prográmek.

GLiv

O programy na prohlížení obrázků není nouze a GUI GLiv asi taky příliš na první pohled neoslní. Jednu zajímavost u něj ale přeci jen najdeme, a to je podpora OpenGl.

Těžko říct, do jaké míry se tato skutečnost projevila na výkonu, ale subjektivně působí GLiv velmi svižně. Zvětšování a zmenšování obrázků probíhá plynule, vyhlazeni po takových úpravách není co vytknout. S rotací obrázku o pár stupňů budete stejně mile překvapeni. Plynulé a pěkně vyhlazené. Pokud prohlížíte sérií více snímků, velmi příjemně působí plynulý přechod na další snímek. Nejsou tedy vykresleny dva po sobě jdoucí snímky, ale je mezi nimi vykresleno několik vypočtených snímků tak, aby přechod byl plynulý.

GLiv

TkDVD

Jen málo z nás asi neslyšelo o vypalovacím programu K3b. Z funkčního hlediska mu asi není moc co vytknout, ale ne každý chce kvůli vypalování nainstalovat díky závislostem i půlku KDE. Pro minimalisty, kteří přesně tohle nechtějí, bych tu měl tip na jeden zajímavý frontend pro growisofs.

Vzhledem TkDVD rovněž asi příliš neoslní, ale umí to, co by se od takového programu dalo čekat. Umí vypálit soubory z disku, ISO obraz, udělat kopii DVD nebo přepisovatelný disk vymazat. Navíc je přesně vidět, co je naklikáno a pokud s tímto způsobem vypalování nesouhlasíte, nemusíte poslat médium do věčných lovišť.

TkDVD

Online-bookmarks

Záložky, oblíbené položky (v angličtině bookmarks) používá asi každý a asi každý již někdy narazil na problém způsobený používáním jiného prohlížeče nebo počítače. Záložka nejednou prostě není. Jesltiže používáte všude jen Firefox, muže dobře posloužit rozšířeni Bookmarks synchronizer.

Pokud je ale počítačů a prohlížečů víc, můžete si nechat na nějakém serveru běžet Online-bookmarks. Webová aplikace sice není tak příjemná jako záložky integrované přímo v prohlížeči, ale i tak se jedná o velmi užitečnou aplikaci. Odkazy jsou ukládány do přehledné adresářové struktury a pro začátek je zde i možnost importu záložek z některých prohlížečů. Pokud vás zajímá, jak takové online záložky vypadají v praxi, na stránkach projektu se můžete podívat na ukázkové nasazení. Uživatelské jméno je „bookmark” a heslo „online”.

BasKet

Když jsem viděl projekt s názvem BasKet poprvé, okamžitě mne napadl basketbal. S tímto sportem ale tento program nemá nic společného a jedná se o velmi příjemné udělátko pro ukládání poznámek.

BasKetu je téměř jedno, co si chcete poznamenat, a tak si zde můžete uložit například jednoduchou textovou poznámku, ale i text se složitějším formátováním. To je ovšem pouze začátek, stejně dobře si poradí i s internetovými odkazy, obrázky, zvuky či videi. Všechno pěkně Drag and drop. Jestli se chystáte něco udělat a zatím jste ve fázi sbírání všemožných podkladů, BasKet by se mohl ukázat jako velmi užitečný pomocník.

root_podpora

BasKet

gRezistor

U programu gRezistor je již název výstižnější a skutečně se jedná o něco s rezistory. Konkrétně vám řekne podle barevného kódu, jaký rezistor právě máte v ruce. Stačí naklikat, jaké barevné proužky vidíte a program vypočte hodnotu odporu. Nic pro uživatele, u kterého již deodorant dávno přehlušila „vůně” škvařící se kalafuny, ale kutilovi spíše z donucení by mohl pomoct.

gRezistor

Sysinfo

U programu jménem Sysinfo jsem si vůbec nebyl jistý, kam jej zařadit. Vzhledově se mi program libí, ale trošku mi uniká jeho význam. Sysinfo totiž vypisuje základní informace o systému, procesoru, paměti, discích a jejich rozdělení, jinými slovo všechno to, co jde bez problémů zjistit i v příkazové řádce. Ne že by totéž, co vypíše např. příkaz free, nevypadalo v grafické podobě efektně, ale mít kvůli tomu i Mono? Proto je program v místech, kde obvykle bývá blbinka a každý sám nechť se rozhodne, zda se jedná o užitečného pomocníka, nebo prostě o totální zbytečnost.

Sysinfo

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku