Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (29. 8. 2007)

29. 8. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu pro vás mám nadstavbu yumu, implementaci UPnP pro programátory, konfiguraci Ad-Hoc sítí pro administrátory, tvorbu rozvrhů pro školy, vylepšený bash a repositáře programů od Google pro všechny. A blbinka dneska bude? Zkuste si tipnout!

GuYum

GuYum (0.4.0) je grafickou nadstavbou yumu. Od ostatních instalátorů se odlišuje především dvěma vlastnostmi: jednoduše a přehledně můžete zapínat a vypínat jednotlivé repositáře a výsledky jednotlivých prohledávání repositářů se zobrazují v oknech se záložky (multi-tabbed). Tato poslední verze je kompatibilní s Fedorou 7.

GuYum

GuYum

GUPnP

Po delší době mě zaujala knihovna pro programátory – GUPnP (0.4) je OOO framework pro práci s Universal Plug and Play. Framework se sestává ze tří knihoven. První z nich – GSSDP – implementuje objevování a oznamování zdrojů přes SSDP. Druhá knihovna – GUPnP – implementuje vlastní UPnP protokol. A poslední z nich – GUPnP-UI – je kolekcí GTK+ čumexů obsahující objevená zařízení v GtkTreeView.

Ahcpd

Ahcpd (0.1) je implementací Ad-Hoc Configuration Protocol. Ten je cílen do IPv6 sítí, a to především tam, kde klasické routery a DHCPv6 nestačí. Například v Ad hoc vznikajících sítích z mobilních telefonů. Ahcpd má v sobě předdefinované routování čtyř protokolů (DNS, NTP, OLSR, Babel) a další je možno jednoduše přidat.

Bash.Diff

Bash.Diff (1.44) je patch pro Bash 3.0, který do Bashe přidává řadu více či méně užitečných funkcí. Z těch zajímavějších jmenuji napříkad try blok, match pro práci s regulárními výrazy, then-else-fi do for/while/until cyklů, přímé rozhraní do databáze (SQLite, PosgreSQL, MySQL) a GTK+.

FET

Nedávno jsem potkal kamarádku a zjistil jsem, že je zaměstnána jako „rozvrhářka” na univerzitě. Tj. na plný úvazek dělá rozvrhy pro jednu fakultu. „Vždyť na to musí existovat nějaký program,” pravil jsem jí. A prej že ne. Tak jsem se porozhlédl po síti a vykoukl na mě program FET (5.2.8). Dle ohlasů ve fóru je schopen sestavovat rozvrhy i pro univerzity (měkký limit je 700 učitelů, 1000 předmětů, 10000 časových a prostorových omezujících podmínek). A to v rozumném čase (obvykle méně než hodina) s paměťovou náročností v řádu megabytů.

FET

FET

Google repositáře

Programy od Google (Google Desktop, Picasa) jsou většinou closed source, takže je většina distribucí (oprávněně) ignoruje. Pokud je ale používáte, Google pro vás nachystal repositáře pro většinu používaných distribucí.

root_podpora

Blbinka

A Google už konečně umí odpovědět i na ty nejzákladnější otázky.

Návod jak předělat sudo, aby vám nadávalo, pokud špatně zadáte heslo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.