Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (29. 9. 2004)

29. 9. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes si povíme o virtuálním obchodu, jednom autentizačním systému, databázovém frontendu pro KDE, knihovně pro podporu obrázků, nástroji pro správu počasí a nástroji pro správu cédéček. Dojde i na blbinku týdne. Máte se na co těšit.

Mnoho firem se v dnešní době živí výrobou webových obchodů. Tento fakt je známý. Celá práce spočívá ve vzetí svého již jednou implementovaného řešení, vytvoření jiných obrázků a odlišného kaskádového stylu, v horším případě i v úpravě aplikace dle přání zákazníka a navázání na jeho již existující systém. Tuto práci v řádu několika málo hodin, popřípadě dní, potom prodávají za velmi slušné penízky. Mno a to byl pravděpodobně důvod, proč vznikl projekt Zen Cart E-Commerce Shopping Cart. Jedná se o PHP aplikaci implementující klasický nákupní košík. Obsahuje vše, co takový webový obchod má umět, počínaje změnou cen, zadáváním produktů a konče třeba navázáním na účetní podklady. Až budete začínat provozovat svůj web obchod, zkuste si přizpůsobit tuto aplikaci. Ušetří vám to mnoho práce s již dávno vymyšleným řešením. Nemusíme přeci stále vymýšlet kolo, stačí se věnovat vylepšení gum samotných :-)

Randover je bezpečnostní systém napsaný v PHP umožňující uživatelům kontrolu nad autentizačním systémem. Je vyvinut pod Windows, ale díky nezávislosti PHP na platformě jej můžete bez problémů používat kdekoliv jinde, kde máte portnuté PHP. Malé části využívají i ASP, což může činit jisté obtíže. Používá webový interface a bude se s vámi bavit v jazyce Internetu – angličtině.

Knoda je projekt pro správu databází pod KDE. Jako každý podobný projekt umožňuje definovat databáze, měnit data, sloupce i řádky, tvořit vlastní dotazy, které potom systém dále využívá. Jako malé plus bych označil export dat do formátu oddělených středníky, tisknutí reportů a podobně. Podporuje krom hloupého MySQL i rozumné PostgreSQL, jednoduché SQLite i klasiku ODBC.

FreeImage je knihovna pro podporu obrázků a práci s nimi ve vašich projektech. Dá se velmi snadno používat, sám jsem jí již několikrát dal šanci ukázat, co dovede. V poslední verzi znovu podporuje LZW algoritmus, má vylepšenou podporu TARGAy A TIFFu. Jestli někdy budete dělat projekt pro práci s obrázky, ušetří vám mnoho hodin a prodlouží tmavost barvy vašich vlasů. Kdo by taky chtěl brzo zešedivět :-)

Weather Data Miner je PHP/SOAP nástroj pro získávání dat o počasí z různých služeb po světě a jejich ukládání do databáze. Umím si představit, že data za nějakou dobu by se potom předhodila třeba neuronové síti, která vám následně poví, jestli si vzít zítra tričko, nebo šálu. :-)

root_podpora

CD Collect je další z řady různých katalogů, tentokrát CD. Jde o aplikačku pro Gnome, podporuje verzi 2.6. V novém Gnome je náhradou klasického gkatalogu, se kterou pracoval snad každý, kdo kdy Gnome zkoušel provozovat. Zajímavostí celého projektu je, že je napsaný v monu a je to první pořádná appka, která byla v monu vyvinutá. O jiné fakt nevím. Každopádně doporučuji.

Blbinka týdne

Za blbinku týdne jsem tentokrát zvolil Animal Shelter Manager. Vím, nejni to blbinka jako taková, ale pro naše zemědělce s malými dotacemi to může být výborný produkt :-) Představte si, že máte stádo šílených krav v jednom kravíně, o jedné se to zjistí a vy musíte vybít její předky i potomky až do dvacátéhopátého kolena. Mno pozor při tom, aby to nedopadlo tak, že by se musela vybít i část rodiny toho zemědělce. Znáte to, jak ti pasáčci s těmi ovečkami…a tady to může být stejné. Každopádně můžete krávu založit, dělat si k ní poznámky, vyřadit, dělat statistiky dojivosti a vůbec :-)

apt-get moo

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku