Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (3. 1. 2007)

3. 1. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. V první letošní sklizni se podíváme pěkně z výšky na naši Zeměkouli, budeme odposlouchávat IM komunikaci, mrkneme se na zajímavý a univerzální systém správy balíčků a GUI pro incron. Jako obvykle nám zbude i nějaký ten čas na blbinky.

Gaia

Gaia (0.1.2) je (pokud vím jediný) open source program na 3D zobrazování planety. Původně se jednalo o reverse engineer verzi Google Earth, která umožňovala používat mapy od Google. Jenže pak se ozvali vývojáři z Google a tvůrce Gaii poprosili o stažení programu. Smlouva Google s dodavateli map jim totiž neumožňuje existenci open-source prohlížečů, a tak by buď museli změnit interface pro přístup k mapám, což by byla jenom hra na honěnou, kterou by odnesli uživatelé nucení do neustálých aktualizací, nebo by musel Google připlatit za (již tak drahé) mapy. V současné době je ty podklady stojí už 500 milionu dolarů. Ani jedna varianta není pro Google schůdná, takže pokračování Gaii by zřejmě znamenalo ukončení Google Earth, což nechtějí ani vývojáři Gaii.

A tak přepsali Gaiu jako komplet open source, včetně mapových podkladů, které se nyní stahují z NASA z projektu Blue Marble. Tyto mapy sice nedosahují kvalit Google, ale pokud fungujete na platformě, kterou Google Earth nepodporuje, pak je pro vás Gaia jediným možným řešením.

Gaia

Gaia: Brno na největším možném zvětšení

IM sniffer

Tak tohle nezveřejňuji úplně rád, ale mám-li být objektivní, není zbytí. Program IM Sniffer (0.04) je totiž určitě zajímavý. Program sleduje provoz na lokální síti a umožňuje vám získat údaje z komunikace vašeho instantního kecálka. V současnosti pouze z MSN Messenger. Program zachytává nejenom celou komunikaci v pěkně čitelné formě (tj. žádné luštění paketů ve WireShark), ale dá vám k dispozici i seznam kontaktů dotyčného.

Prosím neplést tento program s jmenovcem IM Sniffer (0.9), který běží na Windows a umožňuje zachytávat kromě MSN i AOL, ICQ, Yahoo a AIM.

Smart Package Manager

Smart PM (0.50) je jedním z dalších univerzálních správců balíčků. Dle mého názoru byste ho ovšem neměli přehlédnout tak jako mnoho jiných, protože jde správným směrem a bere si to nejlepší z yumu a apt. Program umožnuje pracovat nad různými repozitáři – momentálně jsou to RPM, DEB a Slackware. Určite vám ale nedoporučuji (a ani autoři to nedoporučují) vzájemně kombinovat tyto repozitáře mezi sebou. Sice to jde, ale mezidistribuční závislosti nikdo netestuje a výsledek bude nedefinovaný. Spíš jde o to, že na různých systémech můžete používat jednoho správce balíčků. Tedy spíše meta správce.

Program sám neprovádí manipulaci s balíčky, ale volá programy rpm resp. dpkg, takže systém zůstane konzistetní i při současném používání jiných instalačních metod. A proč byste měli chtít používat Smart PM? Umí transakce (což neumí apt-get): když instalujete balíček, který vyžaduje další knihovny a instalace balíčku selže a nebude se instalovat, tak se zpětně odeberou i vyžadované knihovny. Umí zpracovávat závislosti a priority (lépe než yum): např. pokud existuje balíček v RHEL repozitáři, tak se naistaluje odtud, i když ve Fedora Core repozitáři existuje balíček s novější verzí. Autobalancing (pokud vím nemá nikdo): pokud jsou stejné balíčky dostupné na více mirrorech a z jednoho mirroru selže stažení, SmartPM se pokusí stáhnout balíček z dalšího mirroru. Dále umí používat různé metody přístupů (http, ftp…), z nichž méně obvyklými metodami je podpora scp a bohatá podpora výměnných médií.

smartpm

SmartPM: Reakce na odebrání balíku cron ze systému.

jIncron

jIncron (0.1.0) je grafické rozhraní k již zde probíranému programu Incron. Kromě toho, že si nemusíte pamatovat konstanty IN_*, vám to moc zjedodušení nepřinese. Ale je to klikací! A napsané to je v Javě.

jincron

jIncron

Blbinka

S touto počítačovou skříní dostává „rychlost počítače“ úplně nový význam.

root_podpora

PF 2007. A když už máme ten nový rok – takto bych si představoval ideální Novoroční projev

Windows Vista specialně pro vás.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.