Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (3. 10. 2007)

3. 10. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa převážně otevřeného softwaru. Dnes budeme monitorovat projekty, optimalizovat výkon aplikací, zjednodušovat nahrávaní fotek do fotolabu a podíváme se na jednoho nového kecálka. A protože nejen prací je člověk živ, nebude chybět nějaká ta hra a samozřejmě blbinka.

Simple Management Tools

Pod Simple Management Tools se skrývají dvě malé a nenáročné webové aplikace – A Simple TimeSheet a A Simple Project Tracker. První z nich slouží k sledování počtu odpracovaných hodin zaměstnanců na projektech. Každý projekt lze dále dělit na úlohy. Z těchto dat pak lze generovat reporty.

asts

Druhý slouží k sledování práce na projektu. Projekt je rozdělen na části, u kterých uživatel dopisuje odpracovaný čas, odhadovaný čas dokončení a komentář. Lze tak teoreticky sledovat, kolik času zbývá do dokončení projektu.

aspt

K běhu budete potřebovat pouze Perl a webový server. Nečekejte ale od tohoto projektu žádné zázraky. Nenabízí žádnou pokročilou funkcionalitu jako export, upozorňování na změny a podobně. Stejně tak nenajdete žádnou správu uživatelských práv. Aplikace předpokládá běh ve vnitřní síti a „slušnost“ uživatelů. Instalační příručku a uživatelský manuál najdete na stránkách projektu.

libmemcached

Věřím, že memcached nemusím dlouho představovat. Jedná se o distribouvaný objektový cachovací systém sloužící převážně k snížení tlaku na databázi u webových aplikací. libmemcached je knihovna v jazyce C, která slouží k ovládání memcached serveru. Podporuje vícevláknové zpracování a přitom je šetrná k paměti. V balíku najdete také nástroje jako memcat, memflush, memrm, memstat a memslap. Tak hurá do cachování!

Photo uploader

Photo uploader je velice jednoduchý skript sloužící k nahrávání fotek do několika českých minilabů. Aktuálně do Droxi, ilikePHOTO, FotoStar a dm paradies foto. K běhu vám postačí Python s nainstalovaným balíkem PycURL.

Rhythmweb

Chcete jednoduše vzdáleně ovládát Rhythmbox? Pak Rhythmweb je přesně to, co hledáte. Spustí malý server na portu 8000, na který se pak můžete připojit z libovolného webového prohlížeče. Vše, co budete potřebovat, je Python 2.5 a Rhythmbox 0.11. Škoda, že zatím chybí možnost konfigurovat port, na kterém server poslouchá, a možnost autorizace. Nicméně na domovských stránkách projektu je to v kolonce TODO, necháme se tedy překvapit, zda a jestli se dočkáme.

Lekuba

Lekuba je jeden z mnoha klientů pro stále oblíbenější komunikační protokol Jabber. Lekubu si můžete spustit v terminálu, napsaná je pomocí ncurses. Má vlastní implementaci XMPP protokolu (verze 1.0). V současné době disponuje velice omezenou funkcionalitou, umí pouze vytvoření nového účtu, natažení seznamu kontaktů, změnu stavu a zasílání zpráv. Uvidíme, kam se vyvine.

root_podpora

Freecell

Všechny „terminal geeky“ potěší Freecell, tentokrát v ncurses verzi pro terminál. Osobně mi přijde dost nepřehledný, ale to je pouze otázkou zvyku. Znáte jiné populární hry pro terminál? Nezapomeňte se podělit v diskusi!

freecell

Blbinka

Pokud od své přítelkyně občas slyšíte, že se jí sám pokazil počítač, věřte, že v tom opravdu nemusí mít prsty. Můžout za to trpaslíci. Pokud se vám video nepřehraje v prohlížeči, můžete využít přímý odkaz ke stažení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.