Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (3. 8. 2005)

3. 8. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Budeme rychle číst PDF, akcelerovat prohlížení obrázků, indexovat a vyhledávat, hackovat GNOME, pracovat s optickými mechanikami a nakonec se podíváme i na fstab.

Jak se formát PDF postupně stává prakticky univerzálně akceptovaným standardem pro textové i grafické dokumenty na všech platformách, získaly i čtečky tohoto otevřeného formátu na důležitosti a staly se součástí základní výbavy každého moderního desktopu. Bohužel, vzhledem k mnohým funkcím PDF dokumentů se jejich vykreslování často stává graficky náročnou operací a zejména na slabších strojích může uživateli zajistit i pauzu na kávu. Ulehčit procesoru se snaží aplikace Scenic PDF Viewer, která skrze OpenGL přenáší část vykreslování na grafickou kartu – ta většinou beztak nemá nic důležitějšího na práci a volného výkonu se v ní najde přehršel. Dekódování a převod dat k vykreslení je založeno na notoricky známém programu Xpdf, který poskytuje skvělou podporu PDF specifikace. Program používá služeb knihovny Scenic, skrze kterou přistupuje ke grafické kartě.

Podobně jako předchozí aplikace se i GUatu snaží zlepšit prožitek z prohlížení graficky náročných dokumentů pomocí hardwarové akcelerace. Podle autora se jedná o čtečku komiksů, je však snadno použitelný k prohlížení jakékoliv série obrázků – třeba fotek z dovolené. Díky OpenGL akceleraci je vykreslování, stejně jako přibližování a oddalování, rychlé a nezatěžuje procesor. V zájmu ještě většího zrychlení prohlížení program automaticky přednačítá další soubory v řadě do paměti grafické karty, takže máte-li dost videoram, naskakují na obrazovku prakticky okamžitě. GUatu vyžaduje pochopitelně přítomnost GL knihovny (OpenGL nebo Mesa) a také knihovnu gtk pro fungování ovládacích widgetů.

Hyper Estraier je univerzální indexovací a vyhledávací systém napsaný v Céčku. Jeho API, které je dostupné i z jazyků Java a Ruby, se dá snadno přizpůsobit individuálním potřebám jednotlivých řešení. Integrace systému je bezbolestná a je snadné na něm postavit třeba vyhledávání na webovém serveru nebo filtry pro mailový klient. Plně podporuje Unicode (autor je Japonec) i třídění nalezených výsledků podle důležitosti a relevance. Hyper Estrainer funguje na Linuxu, Windows i Mac OS X a s minimálním úsilím i na dalších unixových systémech.

Uživatelské prostředí GNOME se snaží k vývoji přistupovat sporadicky a efektivně; jeho vývojáři myslí na běžné uživatele a přizpůsobují volby a ovládání především jim. V zájmu přehlednosti jsou však leckdy vypuštěny volby, které zkušenější uživatel ocení a jejichž funkcionalita je v systému beztak obsažena. Pokud patříte mezi zmíněnou skupinu a už vás nudí ručně upravovat konfigurační soubory, oceníte přímočarou aplikaci GNOME Advanced Preferences, která umožňuje měnit jisté lehce obskurnější volby prostředí. Kromě toho, a to je nejspíš nejužitečnější, dokáže nastavovat nové globální klávesové zkratky a asociovat je s vybranými aplikacemi. Celá utilitka je napsaná v Pythonu a samozřejmě požaduje knihovnu Gtk.

root_podpora

WmCdrom je jednoduchý applet pro Dock ve WindowMakeru sloužící k ovládání vaší optické mechaniky. Po spuštění se vám v Docku zobrazí ikona, která poskytuje přístup ke všem čtyřem funkcím programu :). Klikáním na ni docílíte mountování disku, otevření jeho obsahu ve správci souborů a nebo naopak odmountování a vysunutí. Přímočaré, jednoduché a především užitečné. Kromě Linuxu pracuje tato utilita i na FreeBSD a vedle základních systémových knihoven nemá žádné zvláštní požadavky pro fungování.

Zejména lehce pokročilí uživatelé ocení utilitku Kouvert, grafický editor souboru /etc/fstab. Ačkoliv se aplikace snaží být přehledná a ergonomická, nezakrývá před uživatelem skutečné nastavení v souboru, nýbrž mu poskytuje kompletní kontrolu nad jeho obsahem. Oproti textové konfiguraci však nabízí kontextovou nápovědu k jednotlivým nastavením, přehledný seznam možných parametrů a jejich hodnot a umožňuje konfiguraci rovnou vyzkoušet mountováním. Zkrátka a dobře se jedná o užitečný konfigurační nástroj, který vám možná bude vyhovovat více než dosavadní metoda nastavování fstab. Kouvert je napsaný v Pythonu a na knihovně QT, pro prostředí KDE a ke svému fungování potřebuje všechny tři zmíněné technologie.

Byl pro vás článek přínosný?