Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (30. 11. 2005)

30. 11. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes pro vás mám kontrolu duplicit na disku, grabování DVB a generátor slov. Dále jednu utilitku na měření rychlosti pamětí a jednu pro multimediální klávesnice. A na konci dostanete návod na výrobu obrázku (fyzického! - připravte si vrtačku, budete ji potřebovat).

Duff je program, který hledá na vašem disku duplicitní soubory. Nečekejte od programu žádný převratný algoritmus, program prostě provádí kontrolu každého souboru s každým. Na mém disku se 700 tisíci soubory (tolik? to jsem nečekal) trvalo nalezení duplicit 35 minut. Na každodenní spouštění to není, ale jednou za čas se to dá snést. A mimochodem, nalezl mi 8 000 duplicit.

Na grabování videa z DVB vysílání se vám může hodit DVBCUT (0.5.1). Program ukládá proud dat přesně tak, jak přichází (pouze na začátku a na konci provádí drobné úpravy), takže nezatěžuje váš procesor kódováním z MPEGu do např. DivXu. Drobnou nevýhodou je, že budete mít tím pádem uložené video v MPEG2, ale co… vždyť disky jsou tak levné.

dvbcut

DVBCUT

Když jsem se poprvé dostal k fantasy literatuře a nadchl jsem se pro ni, tak jsem se rozhodl, že si napíšu taky nějakou fantasy povídku. Řekl jsem si, že tam musí určitě vystupovat nějaký elf a nějaký trpaslík. Ti museli mít samozřejmě nějaká jména: trpaslík v drnčivé trpasličtině a elf ve zvučné elfštině. Pokud si dobře pamatuji, tak jsem skončil u vymýšlení těch jmen a dál jsem se nedostal. Dnes už by to možná dopadlo jinak. Ne, nezačal bych studovat lingvistiku, ale použil bych program WordGenerator (1.1). Program slouží ke generování slov (umělého) jazyka. Zadáte mu, jak má vypadat slabika takového jazyka, jaká písmena jsou souhlásky a jaká samohlásky a z kolika slabik se může maximálně skládat slovo. Pak už jenom stačí zmáčknout tlačítko „generovat“ a máte seznam potenciálních slov daného jazyka.
Lingvistům se zřejmě může program hodit i k serioznímu výzkumu jazyků.

WordGenerator

WordGenerator

Program Bandwidth měří rychlost hlavní paměti (to umí více programů), rychlost L1 a L2 cache a Framebufferu (to už umí málokdo). Měřen je jak čas zápisu, tak i čas čtení.

Přibližně před rokem jsem zde zmiňoval program KeyTouch (2.0.0) umožnující definovat si vlastní akce u multimediálních klávesnic s extra tlačítky. Program od té doby značně dospěl. Obsahuje širokou podporu klávesnic, grafický editor pro vytvoření nové mapy nové klávesnice a několik pluginů.

Oddělení rychlené sklizně

Vyšla nová verze BitTorrenta (4.2.0)

Objevila se i nová verze PHP (5.1.1). Recenzi jste si mohli přečíst v pondělí.

Oddělení blbinek

V dnešní složité a přetechnizované době snad každý z nás ví, že je třeba se starat i o kulturní potravu pro duši. Třeba si vyrobit hezký obrázek. Nejdříve budete potřebovat program Stippler (1.0), který vám obrázek převede na soubor černých teček (klíčové slovo pro odborníky je pointilismus). Už to samo o sobě bude některým z vás stačit. Ale můžete jít dále. Kupte si plexisklo (8mm tlusté) a přeneste si tečky z obrázku na toto plexislo. Do vrtačky zasuňte vrták o průměru 1mm a provrtejte v plexisle díry na označených místech. V běžném světle si ničeho téměř nevšimnete, tj. stále budete mít průhledné plexisklo, ale když plexisklo nasvítíte z boku diodou nebo jiným zdrojem světla, hned vám vystoupí obraz.

root_podpora

stippler

Stippler

Při vrtání mějte na paměti, že vrtačka vytvoří mírně kónický otvor. Širší otvor děr by měl být ve výsledku natočen směrem k vám, aby lomené světlo směřovalo raději na vás než na druhou stranu.
No a pokud vás tato hračka neuspokojí, tak můžete začít trochu větší projekt.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.