Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (30. 3. 2005)

30. 3. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Dnešní sklizeň má tak trochu shrnovací charakter; sešly se nám rovnou tři projekty, které už mají nějaký ten pátek vývoje za sebou, ale přesto jsou v něčem nové a zábavné. Postupně se tedy seznámíte s bleskově rychlou vyhledávací technologíí, grafickými kouzly vylepšeného správce oken vycházejícího z Metacity a také s dlouho očekávaným balíčkovacím systémem Autopackage. Kromě nich na vás čeká také dvojice zábavných a poměrně nových a neznámých projektů. Tak vzhůru na to!

Líbí se vám vesmírné bitvy? Pouštíte si pořád dokola monumentální scény z hvězdných válek? Pak mám hračku přesně pro vás! Jmenuje se Galaxy Hack a jejím hlavním účelem je simulovat vesmírné bitvy. Princip je jednoduchý: vytvoříte si armádu vesmírných lodí v editoru, nastavíte jim sílu, štíty apod. Pak ještě podle přání upravíte AI scripty, případně grafické zpracování, a vypustíte je do boje. Poté v reálném čase sledujete, jak se vaše výtvory navzájem ničí v takové menší vesmírné apokalypse. A až vás hraní přestane bavit, nastal čas uspořádat soutěž o nejlepší flotilu, a to je teprve zábava. Hře sice zatím chybí jakékoliv zvukové efekty, ale grafické zpracování, ač zcela ploché a dvojrozměrné, je dost rychlé na stovky lodí v jedné bitvě. Umělá inteligence je, jak už bylo zmíněno, scriptovaná. Není se ale třeba bát, že by scriptování bylo nějak složité – opak je totiž pravdou, a kdokoliv někdy psal v PHP, Bashi, PERLu nebo dokonce v Cčku, nebude mít nejmenší problém ovládnout jej do několika málo minut. Nechť je válečné štěstí na vaší straně.

Anyterm je emulátor unixového terminálu. Od ostatních, podobných programů ho odlišuje fakt, že běží ve webovém prohlížeči za pomoci JavaScriptu a speciálního modulu pro webový server Apache. Modul vyytvoří fork shellu a komunikuje s ním, nejlépe pomocí SSL. Tato aplikace vám dovoluje pracovat s vaším počítačem prakticky odkudkoliv, i když o bezpečnosti takového řešení se dá polemizovat. O poslední verzi programu, která přinesla vylepšení modelu správy paměti, autoří říkají, že je už téměř použitelná, což ji víceméně přesně vystihuje. Nemaje statickou IP adresu, neměl jsem ji ovšem možnost otestovat v tak říkajíc reálném světě.

Po dlouhém vývoji, trvajícím téměř tři roky, byl za stable prohlášen univerzální linuxový balíčkovací systém zvaný Autopackage. Kromě univerzálnosti patří mezi jeho přednosti hlavně uživatelsky přívětivé ovládání, sebeidentifikace balíčků jakož i jejich snadná tvorba. Protože i během vývoje systému vzniklo v tomto formátu několik balíčků, můžete si jeho funkčnost hned vyzkoušet: zjistíte, že se dá ovládat jak z grafického prostředí (k dispozici jsou verze pro GTK i QT), tak i z konzole, instalace je příjemně rychlá (rozhodně rychlejší než některé grafické instalátory RPM) a většinou sama inteligentně řeší závislosti (rozhodně lépe než všechny grafické i jakékoliv jiné instalátory RPM :)). V budoucnosti autoři plánují přidat do Autopackage mnohé zajímavé vlastnosti, například možnost instalovat aplikace přímo přetažením z webového prohlížeče, podobným způsobem jako například v Mac OS X. Odsuzují ovšem applovský systém tzv. bundlů, tedy složek, které se chovají jako soubory a jsou většinou používány právě na jednoduchou instalaci aplikací. Jsou přesvědčeni, že podobný systém se pro Linux nehodí.

Slyšeli jste už o Spotlight, indexovaném vyhledávání v novém Mac OS od Applu? Jedná se o vyhledávací technologii a speciální API integrované se souborovým systémem, schopnou během vteřin vyhledat jakýkoliv soubor nejen kdekoliv na disku, ale také v datových souborech aplikací, textových dokumentech či ID tagách MP3 souborů. Velmi podobná technologie, o které se ale tolik nemluví, existuje i pro Linux, jmenovitě je zaměřená na prostředí Gnome a jmenuje se Beagle. Program umí velmi rychle vyhledávat zvolený text ve vašich datech, mailech nebo i v rozhovorech po ICQ. Mimo jiné podporuje i takové „exotické“ formáty jako .doc (Microsoft Word) nebo .ppt (Microsoft PowerPoint). Vyhledávání v dokumentech OpenOffice.org nebo meta datech hudebních souborů je samozřejmostí. Systém navíc podporuje tzv. live queries, tedy updatování výsledků vyhledávání v reálném čase. Našli jste soubor, smazali ho třeba v souborovém manažeru a puf, zmizel z výsledků vyhledávání. :) Ačkoliv Beagle ještě nedosáhl verze 1.0, bude začleněn do příští verze populární desktopové distribuce SUSE Linux 9.3. Těm, kdo dosud nepoznali krásy práce s bleskově rychlým data-access frameworkem tohoto druhu, lze jen doporučit. Na závěr tip pro uživatele Mac OS X, kteří zatím neplánují přejít na novou verzi systému: indexované vyhledávání existuje i pro současný systém Panther (10.3). Jmenuje se QuickSilver a umí toho ještě daleko víc.

root_podpora

Že nový X.org umí (tady bych mohl napsat velké konečně, kdybych chtěl být šťoural, ale buďme rádi za to, co máme :)) průhledná okna, stíny a jiné věci plynoucí z nového Composite rozšíření, ví dnes už leckdo. Nějakou dobu ovšem trvalo, než si tyto nové funkce našly cestu k uživateli; první použitelnou utilitou byl program transset, který umožňoval nastavit průhlednost oken pomocí démonka xcompmgr. Kráce poté se s touto funkcí naučil pracovat i kwin a dnes tu je Luminocity, upravený správce oken projektu Gnome, Metacity. Umí všechny možné efekty jako vlnící se okna (i s hrajícím videem), rozmazání nebo OpenGL průhlednost. Nevím ovšem, jak rychle to funguje na slabších počítačích bez slušné 3D akcelerace; na mém Athlonu s GeForce FX a 128 MB videoram (tímto bych se s ním chtěl rozloučit, budiž mu země lehká) je vidět citelné zpomalení… Ne opravdu to není na práci, ale demonstrace je to skvělá.

Narychlo napsaný autorův dovětek k dnešní sklizni: Odkazy u Autopackage a Anytermu nefungují, není to ovšem mojí vinou ;) Servery, na kterých tyto stránky sídlí, jsou mimo provoz, v nejbližší době by se měly opět rozjet. Děkuji za pochopení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku