Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (30. 5. 2007)

30. 5. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V dnešní softwarové sklizni nás čeká jeden docela povedený hudební přehrávač, extrémně jednoduchý torrent klient a taktéž klient pro klasické FTP. V druhé části nás pak čeká šikovný informátor o MP3 souborech, jeden „instantní kecálek” a tip na zajímavý linuxový počítač.

Muine Music Player

Přehrávačů, které se snaží vykročit z řady a nebýt jen následovníkem klasického XMMS, či možná spíše WinAmpu, je poslední dobou celá řada. Zejména to platí o přehrávačích GTK+, které jsou povětšinou napsané v Pythonu či podobném jazyku, což Muine Music Player není. Sice nevím, jestli vás použitý jazyk potěší, ale zde je to C# a tedy Mono.

Co se ovládání týče, program působí jako docela příjemný minimalista. Základem je knihovna médii, ze které se přesouvají do playlistu jednotlivé skladby nebo celá alba a pak par tlačítek ovládající přehrávání. Možná by občas nějaká volba nastavení nebyla od věci, ale Muine Music Playeru jednoduchost tak nějak sluší.

Muine

Gnome BitTorrent Downloader

Několik variací na téma torrent jsme tady už měli, ale většinou šlo o klienty, kteří se snažili být zajímaví nějakou funkcionalitou, nebo se snažili odlišit alespoň použitým toolkitem. Gnome BitTorrent Downloader určitě první GTK+ záležitostí nebude, a nějaká zajímavá funkcionalita? „Just works”. GNOME BitTorrent Downloader je šířen pod GPL.

Důraz kladený na jednoduchost je vidět ihned po spuštění. Místo okna se souborovým menu v pravém horním rohu na nás vyskočí dialog vyžadující cestu k souboru s příponou .torrent, a to samozřejmě jen z donucení, protože jinak se počítá s tím, že klienta zavolá prohlížeč a onen soubor mu dá jako parametr. Dal už se soubor pouze stahuje a sdílí. Ovlivnitelná zůstává akorát odchozí rychlost a počet stahujících uživatelů.

gnome-btdownload

KuFtp

U stahování, případně odesílání souborů ještě zůstaneme, ale tentokrát v klasičtější podobě. Za KuFtp se totiž neskrývá nic jiného než KDEčkový FTP klient šířený pod GPL.

Základní okno je rozděleno do čtyřech částí. V horní části nás čekají dva panely s místními a vzdálenými adresáři a soubory a v dolní části pak fronta přenášených souborů a výpis komunikace mezi klientem a serverem. Pokud potřebujete komunikovat s více servery najednou, můžete toto všechno zabalit do dnes tolik oblíbených panelů. Nechybí podpora záložek a naopak chybí podpora dalších protokolů jako je sftp či ftps.

KuFtp

Mp3plot

Pokud si chcete udělat obrázek o „kvalitě” vašich MP3 souborů s proměnným datovým tokem, můžete zkusit program Mp3plot šířený pod GPL.

Mp3plot vám vypíše informace získané z hlavičky MP3 souboru, ale to není jeho hlavní poslání. Mnohem zajímavější bude graf níže, který vám zobrazí kolik rámců bylo enkódováno daným datovým tokem. Pokud nesáhnete po předkompilované binárce a přeložíte si jej sami, měl by si mp3plot rozumět i s balíkem GraphicsMagick nebo ImageMagick a výsledek prezentovat v grafické podobě.
Mp3plot

Emesene messenger

Poslední dobou je hodně in kritizovat ICQ a chválit Jabber, a aby to nebylo jen tlachání o ničem, tak se můžeme podívat, jak je či není ICQ licence špatná, nebo naopak proč taková je a musí být. Pokud vás tyhle úvahy nechávají chladnými a prostě používáte to, co vaši přátelé, ať je to cokoliv, tak bych tu měl tip na Emesene messenger. Emesene je IM klent napsaný v Pythonu pomocí PyGTK šířený pod GPL a použijete ho v síti určené pro Microsoft Messenger.

root_podpora

S touto sítí žádnou zkušenost nemám, takže do nějakého hlubokého porovnávání s originálem se pouštět nebudu, ale mohu říct, že klient funguje a funguje tak nějak dle očekávání u programu této kategorie. Kontaktlist členitelný do skupin, základní konfigurace, podpora pluginů, GUI docela povedené a ikony podobné originálu, pokud ne přímo přebrané. Síť bych nedoporučil, ale pokud musí být, Emesene možná stojí za zkoušku.

Emesene

Blbinka

Máte své PCčko olepené samolepkami s Tuxem, pořád se vám zdá, že to není ono a rádi byste svou náklonnost k Linuxu dali ještě více najevo? Pak bych tu měl jeden počítač v docela povedené „skříni”. Klasické PC vám to sice asi nenahradí, ale nějaké využití se určitě najde, už jen kvůli tomu vzhledu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku