Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (31. 5. 2006)

31. 5. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si vytvoříme vlastní live CD, pohlídáme si datová omezení u poskytovatele připojení, přeneseme nějaké ty soubory po síti a uděláme si katalog oblíbených stránek. Nakonec se ještě ve zkratce podíváme na nějaké zajímavosti.

iBuild

Vytvořit si vlastní LiveCD není pro mnohé vůbec jednoduché. Musíte se podrobně vyznat v dané distribuci, znát program chroot a umět s ním zacházet… zkrátka pro mnohé nedosažitelná meta. Ne tak s programem Intellibuild (0.38) označovaném též jako iBuild. Program umožňuje modifikovat liveCD distribuce Morphix nebo Knoppix. Jednoduše si vyberete, jaké programy chcete na CD a jaké nechcete a stisknete tlačítko Build (Sestavit) a je hotovo. Program je primárně určen pro Debian, ale je samozřejmě možné ho zkompilovat ze zdrojáků i jinde.

ibuild

iBuild

PhpTelemeter

Tipuji, že každý z vás již někdy překročil datový limit FUP svého ISP. Teda pokud FUP máte, což má v této republice hodně lidí. Většina takových ISP poskytuje informace o přenesených datech na webové stránce. To nemusí být vždy vhodné a např. z důvodu nastavení automatických akcí se vám může hodit skript, který tyto informace ze stránek ISP vyextrahuje. Přesně to dělá skript PhpTelemeter. Do programu je možné jednoduše dosadit parser pro vašeho ISP. S programem jsou dodávány tři parsery. Z nich je možná v českých krajích použitelný SkyNet, ale od něj nemám připojení, takže to nemohu posoudit. Pokud mi to čas dovolí, tak se dnes v noci pokusím udělat parser pro české UPC a pokud se tak stane (bude už po uzávěrce), zveřejním adresu v diskusi pod článkem.

phptelemeter

PhpTelemeter

Reft

Někdy jsou ty nejjednoduší věci nejtěžší. Například poslání obyčejného souboru. Většinou to znamená zřídit dotyčnému ftp nebo scp účet – a to ještě optimisticky předpokládám, že druhá strana ví, co je to ftp nebo scp. Služby jako je Dropload mají zase různá omezení, povětšinou na velikost. Zkrátka – většinou to z lenosti skončí odesláním emailem, což je sice čuňárna, ale je to nejrychlejší řešení. Přitom by stačila jednoduchá aplikace jako je Reft (0.1). Jediné co potřebujete, je aby obě strany měly program Reft a můžete si vzájemně posílat soubory, co hrdlo ráčí. Program je napsaný v Javě, takže vůbec nebude vadit, když váš protějšek nebude mít Linux. Přijde mi to geniální a geniálně jednoduché, přitom autor tuhle aplikaci napsal na procvičení si práce se sockety.

Reft

Reft

Barracuda

Asi před rokem jsem vytvářel katalog stránek a překvapivě jsem zjistil, že kvalitních nástrojů na jeho vytvoření je pomálu a buď mizerné a zdarma nebo kvalitní a za peníze. Nakonec jsem skončil u Gossamer Links (dříve LinksSQL), které mohu jen doporučit. Nicméně cena není zanedbatelná. Minulý týden jsem objevil systém Barracuda, který umí vytvořit velmi kvalitní katalog stránek. Vyzkoušejte si jejich technické demo, které vám řekne víc.

Ve zkrace …

Existují beta verze programů, tak proč nemít beta verze knih.

Máte přehled o původu linuxových distribucí? Kde má která počátek? Já už ne. Ale mám mapu.

root_podpora

Fascinující obrázky/koláže tučňáků.

Znáte příkazy vi z hlavy? Ne? Tak si vytiskněte tahák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.