Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (4. 10. 2006)

4. 10. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si prověříme kontrolní součty, podíváme se na dva zajímavé programy pro práci s obrazy CD/DVD disků a ukážeme si rychlý prohlížeč obrázků. V závěru nás pak čekají dva programy, které bychom hledali spíše v řádce, a ukážeme si i jednu hru.

CalcChecksum

Název CalcChecksum vystihuje následující aplikaci zcela přesně, protože slouží k počítání kontrolních součtů jak souboru na disku, tak i zadaných řetězců. Nechybí ani podpora kontroly podle souboru obsahující názvy a kontrolní součty. CalcChecksum si poradí s MD4, MD5, CRC 32, RIPE-MD 16, TIGER 192 a SHA a HAVAL o různých délkách. Jedná se o KDE aplikaci, nejen Qt, šířenou pod GPL.

CalcChecksum

(K)FuseIso

Onehdy prošel sklizní program CDemu, který umožňuje připojit k souborovému systému obrazy disků v různých formátech. FuseIso dělá v podstatě totéž, ale k zpřístupnění nevydává tyto soubory za virtuální zařízení v /dev, ale používá FUSE. Obrazy disků si tak může snadno prohlédnou každý i bez rootovských práv. V současné době si fuseiso poradí s následujícími formáty: .iso, .img, .bin, .mdf a .nrg.

Aby byla práce s KuseIso ještě snadnější, je na stránkách projektů i program KFuseIso, který se postará o integraci do KonqueroruKDE. Obrazy disku lze pak snadno připojovat pomocí kontextového menu. Program je šířen pod GPL.

KFuseIso

ISO Master

ISO Master je další program, který slouží k práci s obrazy disku, ale tentokrát pouze s iso. Menší záběr formátů je vyvážen funkčností, poněvadž umožňuje otevírat iso soubory bez potřeby jejich připojení k souborovému systému, a hlavně je dokáže editovat. Do již hotového obrazu disku vám umožní přidat soubory, nebo je naopak odebrat a samozřejmě nechybí ani možnost extrahování souborů ven.

K dispozici je rovněž i podpora pro editaci bootovacího záznamu. Ten může být extrahován, nebo naopak nahrazen emulací klasických disket o různých kapacitách či podporou bootování bez emulace. ISO Master je napsán s využitím GTK+ 2 pod GPL

ISO Master

Ksquirrel

Pár prohlížečů obrázků se tu již ve sklizni ukázalo. Ksquirrel lze zařadit do jejich podstatně menší podskupiny, ale o to více zajímavé – mezi prohlížeče obrázků využívající OpenGL. OpenGL v prohlížeči se může zdát jako zbytečnost, avšak dokáže ušetřit čas, a to zejména procesorový. Např. při zvětšování/zmen­šování prohlíženého obrázku v GQview byl můj 2 GHz Celeron krátkodobě zatěžován na 100 %. U Ksquirrel si zapracovala grafická karta a zátěž procesoru se držela pod deseti procenty.

Krom základních věcí pro prohlížení obrázků dokáže Ksquirrel měnit formát obrázku, provádět změny rozlišení, měnit jas/kontrast či aplikovat filtry na jednotlivé obrázky. Celkově Ksquirrel působí velmi příjemným dojmem a nejedná se jen o jakési technologické demo OpenGL v prohlížečích obrázků. Ksquirrel svůj akcelerovaný základ balí do KDE kabátku a šířen je pod GPL.

KSquirrel

Nyní přicházejí na řadu dvě velmi jednoduché aplikace, které provádějí úkony hodné spíše příkazové řádky, ale přesto by se mohly někomu hodit.

Gtk-splitter

První z nich je program Gtk-splitter a nedělá nic jiného než klasický příkaz split, tedy dělí soubor na části podle zadané velikosti. U programu mne zaujala možnost dát si vygenerovat DOSovský BAT soubor, který dokáže soubory zase spojit. Pro většinu uživatelů Linuxu samozřejmost, ale ve světě Windows čím dál víc lidí zapomíná, že i tam je příkazová řádka, kde to jde snadno provést. Gtk-splitter je šířen pod GPL.

root_podpora

Gtk-splitter

Set CD-ROM Speed

Druhým malým prográmkem je Set CD-ROM Speed, který, jak název napovídá, snižuje rychlost čtení z CD a tím i otáčky a hlavně hluk. Nepohybuji, že většina by sáhla např. po příkazu eject, ale někdo raději klikne a nováček o  eject ani nemusí vědět. Set CD-ROM Speed je Kommander skript šířený pod GPL.

Set CDROM speed

C-jump

A na závěr zase něco trošku odlehčenějšího. Tentokrát bych tu měl pro vás tip na jednu „počítačovou” hru jménem C-jump. Uvozovky jsou zde zcela na místě, protože tentokráte se nebudu plést do řemesla autorům seriálů o linuxových hrách. Jedná se o stolní hru, která by měla pomoci dětem od jedenácti let s výukou programování v jazycích jako C, C++ či Java. Netvrdím, že to potřebujete, ale když už přijde čas na něco takového, nebylo by to stylovější než třeba Člověče, nezlob se?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku