Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (4. 4. 2007)

4. 4. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme, jak v Nautilu pohodlně provádět základní úkony s obrázky, podíváme se na další zajímavý vypalovací program a na plochu KDE umístíme logy. V druhé části si provedeme jarní klid v GNOME a naučíme se psát všemi deseti.

Nautilus Image Converter

Pokud za Nautilem v názvu programu Nautilus Image Converter cítíte GNOME, tak se nepletete. Jedná se totiž o docela šikovné rozšíření kontextového menu souborů tohoto souborového manažeru o pár položek v souvislosti s obrázky. Program je šířen pod licencí GPL.

S Nautilus Image Converterem můžete snadno měnit rozlišení obrázků nebo provádět jejich rotace, přičemž lze ovlivnit, zda má být pozměněn původní soubor, nebo má vzniknout nový. Volby v menu lze použít jak pro jednotlivé soubory, tak pro celé výběry. Jako funkční základ pro změny rozlišení posloužil ImageMagick.

Nautilus Image Converter

Grab&Burn

Po dlouhých letech, kdy se v Linuxu pálilo hlavně v příkazové řádce, se situace pomalu změnila. K3b dosáhl stabilní verze, a to jistě ne jen v označení. Gnomácky jednoduché pálítko dostal i Nautilus a v Xfce se již taky rýsuje použitelný vypalovací program. To ovšem neodradilo např. ve světe Windows velmi populárního Nera, který již avizoval i novou linuxovou verzi 3, a nyní bych zde měl i program Grab&Burn, který je podobně jako Nero taktéž k dispozici pouze v binární podobě, ale pro nekomerční použití zdarma.

Grab&Burn rozhodně není typickým vypalovacím programem, či spíše frontendem, jak jsme u této kategorie zvyklí, ale má všechno vlastní, což se zajímavě projevuje i na výčtu funkcí. Kromě běžných operací okolo CD a DVD si dle tvůrců troufá i na Blu-Ray a HD-DVD media. Dva poslední typy média jsem nemohl ověřit, ale u běžných CD/DVD medií to opravdu vypadá, že umí vše, co se od něj očekává, tedy kopie disku na disk, kopie disku do image, vytváření datových médii, audio CD či filmových DVD. Trošku mi nesedlo provádění skoro všech úkonů pomocí průvodců, ale to je asi věc vkusu a trend dnešní doby. Jako GUI program využívá Qt knihovnu, což byla asi dobrá volba, jelikož program existuje i ve verzi pro Windows.

Grab and Burn

Klogshow

Klogshow je jednoduchou utilitou, která vám pomůže dostat textové soubory na vaši pracovní plochu, určenou hlavně pro KDE. Jak již název napovídá, oněmi textovými soubory jsou myšleny hlavně logy, ale může se jednat takřka o cokoliv, co se tváří jako textový soubor. Pokud se budete držet logu, tak program si s vaším svolením, neboli rootovským heslem, poradí i se soubory, kam by normálně koukat neměl. Krom souborů na ploše signalizuje činnost programu i ikona v tray oblasti, pomocí které se nastavuje i chování programu, jako je průhlednost, rámy oken, posuvníky textu a podobně. Program je šířen pod GPL.

KLogShow

GConf Cleaner

To, že má GNOME ve svých útrobách něco, co by se při troše dobré vůle dalo přirovnat k registrům Windows, je poměrně známá věc, a tak asi nikoho nepřekvapí, že i zde mají tendenci časem zůstávat informace, které již nepotřebujeme a o které nestojíme. GConf Cleaner šířený pod GPL nám právě s těmito problémy může pomoci.

GConf Cleaner v několika krocích typického průvodce prohledá GConf databázi a nabídne k odstranění zbytečné či nekorektní položky. Aby nedošlo k nepříjemné události s vašimi daty, je zde k dispozici volba uložení klíčů, které mají být odstraněny. Jelikož se zatím jedná o ranou verzi programu, obezřetnost bude asi na místě.

root_podpora

Gconf Cleaner

Klavaro

O hlasovém ovládání PC se již docela hlasitě hovořilo před více jak deseti lety s příchodem OS/2 4.0 Merlin, ale zatím to stále nevypadá, že by klasická klávesnice měla v dohledné době patřit do staré železa, a taky by asi nebylo od věci z tohoto kusu hardware vytáhnout maximum. Klávesnici sice nepřetaktujete jako např. grafickou kartu, ale používat k její obsluze všech deset prstů určitě nebude na škodu. Pokud to ještě neumíte, Klavaro pod GPL napsáno pomocí GTK+ je tu pro vás.

Pro Klavaro jsou připraveny lekce pro celou řadu jazyků a záběr podporovaných rozložení klávesnice je neméně široký a v případě potřeby i snadno editovatelný. Program je rozdělen do několika části. Základní kurs vás nutí opakovat náhodné posloupnosti pro zafixování si těchto kláves, adaptivní kurz již používá veškeré znaky a dále se pak dostáváme ke cvičení rychlosti a plynulosti. Na konci kuru vás čeká graf, který vám dá jasně najevo, jak si stojíte. Pokud vás Klavaro zaujme, můžete cvičit i mimo svou oblíbenou linuxovou stanici, existuje i verze pro Windows.

Klavaro

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku