Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (5. 9. 2007)

5. 9. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa převážně otevřeného softwaru. Dnes budeme testovat výkon kompilátorů, sledovat logy i síť, generovat grafy a reagovat na změnu souborů. Pak se podíváme na zajímavý Instant Messenger klient a vylepšíme si Firefox dvěma doplňky. Na konci nebude chybět veselá blbinka.

CompBenchmarks

CompBenchmarks je benchmarkovací prostředí pro kompilátory. Automatizuje instalaci specifických kompilátorů či kompilátor s jinými volbami a provede sadu testů v C a C++. Výstupem jsou textové soubory.

Sám autor píše, že se poslední dobou své usilí věnoval hlavně GCC, nicméně by neměl být problém přidat podporu pro další jazyky či platformy. Více na stránkách projektu.

Nulog2

Nulog2 je kompletní přepis programu Nulog od INL. Jeho prací je analyzovat logy Netfiltru připadně NuFW a generovat statistiky včetně grafů pro web. Nová verze má také několik vylepšení jako podpora IPv6 či generování přehledu. Napsaný je v Pythonu a využívá Twisted.

nulog2

Alert Tail

AlertTail monitoruje vybrané soubory a provádí uživatelem definované akce pokud je to souborů zapsán předem definovaný vzor. Možností využití je spousta – sledováni iptables logů, FTP logů a podobně. AlertTail umí upozornit GTK pop-up oknem nebo třeba provést libovolný příkaz. S konfigurací vám pomůže „klikátko“ napsané v QT4. Více na stránkách projektu.

alerttail

Fama Instant Messenger

Fama Instant Messenger je nový multi-protocol klient pro váš terminál. Je postavený na Flexible Communications Framework, Telepathy a ncurses. Dle stránek projektu je dobře funkční pouze podpora pro Jabber, ale aktivní changelog vykazuje intenzivní práci. Jen čas ukáže, čeho se dočkáme od tohoto mladého projektu. Pokud se rozhodnete Fama IM vyzkoušet, doporučuji projít instalační příručku případně manuál.

ARPView

ARPView je GUI modul pro nástroj Arpalert. Ten umožňuje v reálném čase sledovat jak probíhá prozkoumávání sítě v uživatelsky přívětivé formě.

arpview

ColorfulTabs

Ani dnes jsem nezapomněl na nějaké to rozšíření do Firefoxu. Pokud jsou už vaše očí unavené či pouze preferujete barevné označení tabů, pak ColorfulTabs je přesně to, co hledáte. Po rychlé instalaci a restartu Firefoxu si můžete své taby barevně označit. ColorfulTabs disponuje jednoduchým ovládáním a také několika možnostmi nastavení, které doporučuji prozkoumat, pokud tedy nemáte chuť na velikonoční motiv v září… Najdete tam např. možnost nastavení náhodné barvy při otevření nového tabu, generování barvy dle URL, nastavení palety, stínování a pár dalších.

Pokud Vám náhodou nebude ColorfulTabs vyhovovat či nebude chtít spolupracovat s vaším skinem, můžete vyzkoušet ChromaTabs. Veselé surfování!

root_podpora

Nuke Anything Enhanced

Dnešní druhé krmení pro „Pandu“ přijde vhod hlavně při tisku. Nuke Anything Enhanced přínáší možnosti během několika kliknutí ze stránky odstranit prakticky libovolné objekty jako flash animace, reklamy či jinou grafiku. Můžete si tak jednoduše ušetřit pár korun za toner, zvlášť při barevném tisku!

Blbinka

Na závěr nemůže chybět ani blbinka. Dnes výstava BSOD a kolekce Windows hitů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.