Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (6. 10. 2004)

6. 10. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes si povíme něco o užitečné utilitce pro komunikaci s mobilním telefonem, dále se seznámíme s nástrojem pro práci s WiFi, s ICQ klientem a s prohlížečem Internetu.

Jedná se o triviální a již poněkud vousatou aplikaci pro posílání obrázků do mobilních telefonů kompatibilních se SonyEricssonem T68. O čem mluvím? Ano, jedná se o utilitku K68. Již dlouhou dobu se nachází ve verzi 0.2.1, na rozdíl od mnoha jiných je opravdu šikovná a binárka nezabírá na disku téměř žádné místo. Jedná se o KDE aplikaci a jako každá KDE aplikace využívá knihovnu QT a je psána v jazyce C++. Dovolí vám zaslat obrázek, zvonění, ale i další objekty do tohoto telefonu přes kabel, BlueTooth i infračervené rozhraní. Jak funguje? Zvolíte objekt, druh připojení a potom kliknete pouze na odeslat. Telefon oznámí příchozí objekt, vyzve vás k potvrzení příjmu, a když souhlasíte, objekt přijme. Pro snadnější komunikaci osobně doporučuji BlueTooth. Brát telefon kvůli každému objektu do ruky není zrovna pohodlné a kabel s sebou nenosí každý. Rozhodně vyzkoušejte.

Sítě WiFi jsou dnes tak rozšířené, že je nemá cenu čtenářům roota představovat. Zkusím vás ale upozornit na jednu z KDE utilit snažící se vám práci s těmito sítěmi usnadnit. Dostala se již do hlavního KDE stromu, je tedy připravena na rozumnou práci. Její název je KWifiManager a naleznete ji v téměř každé distribuci využívající KDE. Jako každá utilita pro práci s WiFi vás informuje o kvalitě linky, právě připojeném AP, vaší MAC adrese i MAC adrese druhé strany i o rychlosti komunikace v MBitech. Její ohromnou výhodou je možnost nastavení takzvaných profilů. Jak to funguje? Naklikáte si připojení k několika sítím a poté, když přijdete do jejich dosahu, jen zvolíte jednu z nich a manager za vás nastaví vaši bezdrátovou kartu. Samozřejmě to jde i skriptem, ale toto je prostě otázka dvou kliků. A jazyk? C++ a knihovna QT.

root_podpora

LICQ je velmi známou a dovolil bych si říct i skvělou aplikací. Je postavená na bázi klient-server. Na Vašem stroji běží server (a může i klient) a někde jinde běží váš frontend. Tím může být jak KDE QT aplikace, tak třeba konzolový klient vypadající jako klasický IRC klient. LICQ po dlouhé době došlo do verze 1.3.0 final. Naleznete zde možnost šifrování proti jiným LICQ klietům i proti klientům SIM-ICQ, stejně tak práci s kontaktlistem. Nově přibylo několik funkcí jako třeba obrázek v profilu, tabovací záložky, váš status se nyní projeví i ve White Pages a bylo zafixováno mnoho brouků. Také komunikace se sítí je vylepšená. LICQ je jednou z nejznámějších aplikací a její nová verze rozhodně nezklamala má očekávání. A s novou verzí dostaly i stránky projektu nový velmi moderní kabát.

Mozillu Firefox není třeba čtenářům asi představovat. Již několikrát jsem se ovšem setkal s lidmi, kterým Firefox nic neříká. Jedná se hlavně o nováčky. Pojďme si o tomto prohlížeči říci něco více. Tento prohlížeč vznikl oddělením od hlavní verze balíku aplikací Mozilly již před poměrně dlouhou dobu. Za tu dobu si odbyl několik bezpečnostních peripetií a mnohokrát vylepšil své uživatelské rozhraní. Jedná se o browser kreslící stránky za pomoci jádra Gecko, stejně jako Mozilla, ze které vychází. Je ale zaměřen na uživatele, ne na vývojáře. Nenajdete v něm tedy některé funkce jako v Mozille a jiné jsou zase přidány. Firefox kreslí stránky stejně dobře jako Mozilla, je ale subjektivně rychlejší. Tuto rychlost si ale vychutnáte hlavně na nějaké páteřní lince, nejlíp v Pasnetu, s hodně výkonným procesorem a s dostatkem paměti. Jinde vás budou brzdit systémové zdroje. Jelikož je to aplikace nepatřící již do balíku Mozilla, chybí některé provázání, třeba s adresářem a s e-mail klientem. Hesla uložená ve Firefoxu tedy v e-mailu nepoužijete a naopak. Ve Firefoxu nenaleznete ani e-mail (fork e-mailového klientu je Thunderbird), ani jiné aplikace z balíku Mozilla. Je to prostě prohlížeč. Pekelně rychlý prohlížeč. Je v nové verzi 1.0 RC a rozhodně stojí za pozornost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku