Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (6. 4. 2005)

6. 4. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska zasadíme program pro zálohování z Windows, testování aplikací a vytváření bookletu. Naopak sklidíme nadstavbu GIMPu a nástroj na kreslení molekul.

Oddělení sazeniček

Kdysi jsem přemýšlel, jak rozumně zálohovat data z Windows na linuxový stroj. No a dnes jsem narazil na program mtf_tar (1.4), který umí číst streamy MTF. Tento formát produkuje zálohovací program NTBACKUP.EXE, který by měl být ve většině současných microsoftích OS. Program mtf_tar převádí tento proud dat na obvyklý soubor .tar, který pro vás určitě bude přijatelnější.

X11::GUITest (0.20) je perlovský balíček na automatické testování grafických aplikací. Přemýšlím, jak vám ho nejlépe popsat. Asi takhle:

# Nastartovat aplikaci
StartApp('mozilla');
# Počkat 20 sec než naběhne
($MainWin) = WaitWindowViewable('Mozilla', undef, 20) or die('Nemohu najít okno Mozilly!');

# Otevřít okno About tj. O Mozille
SendKeys('%(h)a'); # Alt-h, a
($AboutWin) = WaitWindowViewable('About.*Mozilla') or die('Nemohu najít okno About!');
# A teď ho zavřeme
SendKeys('^(w)');
WaitWindowClose($AboutWin) or die('Nemohu zavřít okno About!');

# Zavřeme hlavní okno Mozilly
SendKeys('^(w)');
WaitWindowClose($MainWin) or die('Nemohu zavřít hlavní okno Mozilly!');

print "$0 : Konec skriptu (uspěšně)\n";

Minule jsem zde představil nástroj na vytváření fotoblogů. Dnes se podíváme, jak si přehledně zazálohovat obrázky na CD. Jednou z možností je vypálit obrázky tak, jak jsou, a na přebal napsat „Výlet na Babí lom, Narozeniny 2005…“ no a druhou možností je umístnit na přebal náhledy fotek. Tohle vám velmi zjednoduší program CDPhotoIndex (0.aplha4). Otevřete adresář s fotkami a program z nich vytvoří náhledy a vloží je do šablony bookletu. Na každou stranu lze umístnit 42 fotek a poté, co se vyčerpá přední a zadní strana, začne program vytvářet karty pro vložení do vnitřku obalu. Program je ještě velmi nevyzrálý (umí pouze JPEG, odmítl mi zpracovat více jak 350 fotek). Je psaný v Javě a na některých platformách se musí „trošku doladit“. Trochu jsem s ním měl problémy na malé pracovní ploše (rozuměj na malé ploše pro program, tj. 1024*768). Ale i přes to všechno se mi tento program moc líbil a sám ho budu využívat.

Program GIMP vám asi nemusím představovat, protože ho už určitě všichni znáte. A jistě jste se taktéž při jeho propagaci setkali s frázemi typu „… když já jsem zvyklý na Photoshop, přeci se teď nebudu učit něco jiného…“ apod. Vysvětlovat takovým lidem, že se jedná o téměř to samé, jen to menu je trochu jinak poskládané, je velmi zdlouhavé, a právě ta skladba menu je většinou kamenem úrazu. Pomocníkem pro přechod z AdobePhotoshopu tak může být program GIMPshop (2.2.4), což je aplikace vystavěná nad gimp.app. GIMPshop má stejný vnitřek jako GIMP, ale jeho menu je předěláno tak, aby bylo co nejpodobnější AdobePhotoshopu.

root_podpora

Gimpshop

Oddělení letniček

Znáte takové ty 2D kresby molekul, takové, jaké jsou v učebnicích chemie, ty šestistěny a dvojné, trojné a jiné vazby. Tak přesně takové molekuly vám umožní kreslit program JChemPaint (2.0.11).

JChem

Oddělení pařeniště

Znaveně dokončuji poslední řádky této sklizně… A copak to tu ještě máme. Jééé, to jsou ztracení vikingové (původně Lost Vikings): Baleog, Olaf and Erik. Respektive jejich reimplementace v Linuxu. No já už musím končit, mám hodně práce, vikingové, teda chci říci zákazníci, čekají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.