Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (6. 9. 2006)

6. 9. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu mám něco pro chataře (tedy ty, co používají chat), opravdu WYSIWYG editor HTML stránek a přehled systému pro adminy. Když se neztratíme v překladu, tak si stáhneme video a koukneme na retro blbinku.

123 Flash Chat

Jesli chcete mít na svých stránkách chat, podívejte se na 123 Flash Chat (6.1). Skládá se ze serverové části napsané v Javě a klientské části, která je ve Flashi. Díky Flashi si ušetříte problikávání, resp. obnovování HTML stránek, případně zamrznutí JavaScriptu. K dispozici je možnost zakládat více místností, možnost moderování, šeptání, smajlíky, zvukové efekty… Všechny texty jsou v externím XML souboru, takže lokalizace je velmi jednoduchá. Uživatelská jména jde jednoduše synchronizovat s phpBB, vbulletin a dalšími. Program bohužel není zcela zdarma a je nutné za něj zaplatit. Zadarmo si můžete stáhnout verzi, která se bude každých 10 minut odpojovat.

123Flash

123 Flash Chat

Quick Look

Quick Look (1.0a) je program na zjištení základních statistik o systému. Získává informace o CPU, paměti, vytížení disků, trafficu na síti a počtu síťových spojení. To vše bez nutnosti patchovat jádro, zprovozňování SNMP či jiných podobných obstrukcí. Jediné, co potřebuje, je Python, pár jeho modulů a RRDtool. Pak stačí nastavit periodické spouštění přes cron a prostě to funguje.

quicklook

Quick Look

Richie Rich

Richie Rich (0.1) je netradiční WYSIWYG HTML editor. Nemá žádná ovládací tlačítka na výběr písma či zarovnání. Žádné záložky na přepnutí do HTML zdroje. Editujete přímo tu stránku, kterou vidíte. Od kraje ke kraji. K dispozici máte pouze sadu horkých kláves, kurzor myši, a to je vše. Ale nejlépe bude, když si to sami vyzkoušíte. Takto bych si představoval wiki stránky.

Pootle

Pootle (0.10) neboli PO-based Online Translation/Lo­calization Engine je nástroj pro pro překládání a lokalizaci gettextových .PO souborů. Ovládání funguje přes WWW rozhraní. Překlady jsou rozděleny přehledně podle jazyků a projektů. Okamžitě vidíte, kolik je v kterém projektu (a i v PO souboru) přeložených a nepřeložených řetězců. Můžete si stáhnout celý PO soubor k offline překladu, ale můžete překládat i online po jednotlivých řetězcích.

pootle

Pootle

Translate Toolkit

Ovšem k lokalizaci se používá více formátů než jenom PO. Mozilla má vlastní .properties, stejně tak OpenOffice.org má svůj SDF/GSI, o různých LISA formátech nemluvě. Translate Toolkit (0.10) je sada převodníků z a do PO formátu. Umožní vám tak používat jediný editor s PO soubory místo několika různých editorů pro různé formáty. Většinu převodů umí obousměrně, ale najde se i pár pouze jednosměrných převodů. Kromě převodníků nabízí Toolkit i několik užitečných pomůcek. Například spočítání přeložených slov (abyste věděli, kolik si účtovat) nebo kontrolu překladu (např. zda jste shodně nepřeložili rozdílné texty).

Youtube-dl

Stáhnout si video z YouTube.com na disk, to znamená hrabat se ve zdrojovém kódu stránky. Není tedy divu, že se objevily skripty na stažení. Jedním z nich je i youtube-dl. Program se spouští z příkazové řádky a jako jediný parametr se zadá URL stránky s videem. Od stejného autora pochází i metacafe-dl (na stahování z metacafe.com) a pornotube-dl (na stahování… no však víte).

Blbinky

Pokud jste náhodou postiženi sentimentem po dobách dávno minulých, konkrétně pak po dobách BBS (to je to, co předcházelo internetu), můžete si zkusit retroBBS (0.1). Funkčnost je velmi omezená a program umožňuje posílat pouze jednoduché příspěvky. K dokonalému prožitku doporučuji vyzkoušet na konci měsíce, když přečerpáte svůj FUP limit.

retrobbs

retroBBS

root_podpora

Ve zkratce

Práce v IT oddělení firmy vám dovolí dát výpověď ve velkém stylu.

Jaký používáte prohlížeč internetu? A co to vypovídá o vaší osobnosti. A podobně s vaší distribucí, ale v heslech a s obrázkem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.