Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (7. 2. 2007)

7. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme, jak do svého počítače nahnat svět pohyblivých obrázků, uvidíme dva zajímavé projekty budující lepší zítřky pro naše deskotopová prostředí a ukážeme si jednoho minimalistického FTP klienta pro textovou konzoli. A blbinka nakonec.

Democracy player

To, že by si počítače mohly časem rozumět s videem, začalo být jasné ve chvíli, kdy se frekvence procesorů začala pochybovat v řádech stovek MHz a někde ve stovkách kb/s se tyhle úvahy pomalu začaly ubírat i směrem k internetu. Výhody výpočetního výkonu dnešních počítačů v kombinaci s rychlým internetem se snaží využít program Democracy player.

Jeho označení za svobodnou TV platformu s otevřeným kódem zní možná až moc nadneseně, ale na druhou stranu mu jistý kus originality zejména na poli linuxového softwaru nelze upřít. Ve skutečnosti se jedná o RSS čtečku a přehrávač videí v jednom. Za onou RSS čtečkou je tedy potřeba vidět samozřejmě video podcast, a aby to i tak nebylo až moc obyčejné, v programu je zahrnuta i podpora torrent protokolu. Zejména v našich zeměpisných šířkách sice video podcast moc rozšířený není, ale o video i tak jistě nouze nebude. Democracy player si totiž poradí i se „zdroji” jako je např. youtube.com či video.google.com, kde lze již nalézt skoro vše a časem snad přibudou i klasické kanály. Např. České televizi by to jistě v Democracy playeru slušelo.

Democracy Player

Gimmie

Udělat uživatelsky přívětivé rozhraní není jednoduchá záležitost a i když se v GNOME angažuje firma Novell, která poctivě zkoumá vztahy mezi uživateli a GUI, tak to neznamená, že by ovládání nešlo udělat lépe či alespoň jinak. V tomto směru vypadá velmi zajímavě projekt Gimmie, který si vzal na mušku spouštěcí panel.

Těžko říct, kdo s panelem vlastně začal, ale masově jej rozšířil asi až Windows 95 a od té doby prožívá spíše jen pozvolnou evoluci. To by se mohlo změnit s projektem Gimmie, díky němuž se do panelu promítl trend změny orientace od programů k datům a lidem. Gimmie vás nenutí si pamatovat, že k popovídání si s přáteli potřebujete např. Gaim a k prohlédnutí PDF např. Acrobat, ale postará se o to sám a s otevřenými programy v panelu úloh i podle toho pracuje. Bližší představu si o Gimmie můžete udělat ze stránek projektu, kde se za jednotlivými náhledy skrývají videa ukazující program v akci.

Gimmie je zatím ve stadiu prototypu a občas to někde zaskřípe, takže na běžné používání není příliš vhodný, ale jedná se o zajímavý kus kódu o kterém ještě jistě uslyšíme.

Gimmie

Kickoff

Nejen v GNOME dochází k pokusům o zpříjemnění práce s uživatelským prostředím. Podobné počiny lze najít i v KDE. Tentokráte jde o přepracování spouštěcího menu pod taktovkou openSUSE jménem Kickoff.

Před klasickým menu dostaly přednost oblíbené položky, ale jen na první pohled, protože menu dostalo do vínku velmi populární panely. Díky tomu se zde snadno vtěsnaly i odkazy na klíčová místa ve stromové struktuře dat na disku spolu s důležitými programy pro správu pěkně na jednom místě, či třeba seznam naposledy použitých věcí. Pověstnou třešinkou na dortu je pak integrace Beaglu, který vám umožní snadno a hlavně rychle dohledat vše podstatné díky indexaci celé řady datových struktur od historie IM klienta, poštovního klienta až po např. audio tagy. Jak vypada Kickoff v akci se můžete podívat na flashové animaci umístěné na webu KDE vývojáře Stephana Binnera. Pokud se vám Kickoff líbí, určitě to půjde i mimo openSUSE. Např. do Gentoo mi jej pro potřeby sklizně pomohl dostat následující Gentoo portage overlay.
kickoff

Stftp

FTP klient asi nebude typickým programem, který dlouhodobě zoufale sháníte a pořád ne a na najít ten pravý, ale to neznamená, že se na jejich poli nic neděje. Docela pohodově tvářícím se přírůstkem je stftp určený pro textovou konzoli šířený pod GPL.

root_podpora

Stftp je sice konzolová aplikace, ale v příkazové řádce se pouze spouští spolu s adresou ftp serveru, kam se chceme podívat. O zbytek se již stará ncurses. Výčet funkcí není příliš obsáhlý a plně odpovídá názvu, který vznikl ze zkratky simple terminal FTP. Ovládání je bezproblémové a na nápovědu popisující klávesové zkratky budete moci brzo zapomenout.

stftp

Blbinka

3D desktop na čas uchvátil většinu linuxového světa a i když většina z nás stejně zatím zůstala u klasického dvourozměrného desktopu či přímo terminálů, někteří šli ještě dál. Na následujícím videu je vidět 3D desktop na počítači s dotykovým displayem. Minimálně přepínání ploch vypadá efektně, ale o dalším praktickém využití nechť si udělá obrázek každý sám.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku